Muuttokuorma mahtui vanhaan rättisitikkaan

21.6.2018

​Jaska Mansikka aloitti säteilyvalvojana heinäkuussa 1978. Hän arveli työpaikkaa hakiessaan, että sähköasentajan koulutuksen saaneelle Olkiluoto voisi olla hyvä paikka tehdä töitä.

​Loppukevät oli säteilyvalvoja Jaska Mansikalle kiireistä aikaa OL1 -voimalaitosyksikön huoltoseisokin vuoksi. Kun laitosta oli huoltamassa päivittäin noin 1 100 työntekijää, säteilyvalvojilla riitti monenlaisia säteilysuojeluun liittyviä valvontatehtäviä.

Mansikka aloitti TVO:lla lähes 40 vuotta sitten, 11. heinäkuuta 1978. Ennen TVO:lle tuloaan Jämijärvellä syntynyt ja kasvanut Mansikka oli saanut sähköasentajan koulutuksen, käynyt armeijan ja jakokeskusasentajakoulutuksen.

– Kun lähdin Jämijärveltä, rättisitikkaani mahtui koko muuttokuorma, Mansikka kertoo.

Mansikka on työskennellyt koko 40 vuoden työuransa ajan säteilyvalvojana.

– Tehtävässäni keskeistä on työntekijöiden säteilyannosten minimointi ja turvallisen työympäristön luominen. On myös huolehdittava siitä, ettei laitoksen valvonta-alueelta viedä ulos säteileviä työkaluja.

Osa valvojista laatii säteilytyölupia ja -ohjeita, joissa määritellään suojaustoimenpiteet ja -varusteet laitoksella tehtäviin töihin. Suuri osa Mansikan työajasta kuluukin lupiin liittyvissä tehtävissä.

– Esimerkiksi tänä vuonna OL1:n huoltoseisokkiin tehtiin noin 2 000 säteilytyölupaa ja -ohjetta.

Kesätyöntekijät tuovat vaihtelua


TVO:lla on yhdeksän vakituista säteilyvalvojaa. Lisäksi vuosihuoltojen aikana määräaikaisia työntekijöitä säteilyvalvonnassa on noin 30 ja alihankkijayhtiön palveluksessa parikymmentä.

Mansikka kokee vuosihuollot virkistävinä erityisesti siksi, että nuoret kesätyöntekijät tulevat porukan vahvistukseksi. Eri sukupolvien eroja on ollut Mansikan mielestä mielenkiintoista seurata. Kun vielä 1970- ja 1980-luvuilla kesätyöntekijät istuivat vapaa-aikanaan usein baarissa, nyt suunnataan porukalla lenkille tai pelaamaan lentopalloa.

– Oma tavoitteeni on antaa alasta hyvä mielikuva kesätyöntekijöille. Heistä monet ovat opintojensa jälkeen työllistyneet TVO:lla tai muihin ydinvoima-alan tehtäviin, Mansikka kertoo.

Mansikka sanoo, että eniten hänen työtään on vuosien varrella muuttanut tekniikan kehittyminen.

– Tietojärjestelmät ja mittaustekniikka ovat kehittyneet huimasti. Erityisesti henkilömonitorit, joiden avulla mitataan työntekijöiden altistumista kontaminaatiolle, ovat nykyään todella herkkiä, Mansikka kertoo.

Mansikka jää eläkkeelle noin puolentoista vuoden kuluttua. Hän kiittelee sitä, että TVO suhtautuu myönteisesti tehtävänkulun muutoksiin työntekijän ikääntyessä.

– Itse olen tehnyt vuosihuolloissa parin viime vuoden ajan vain kaksivuorotyötä. Iän lisääntyessä yövuorot eivät enää oikein sovi vuorokausirytmille. Myös säteilysuojelussa käytettävien raskaiden lyijymattojen nostelusta saavat huolehtia nyt nuoremmat, Mansikka sanoo.

Mansikka_sahkontuotantoa40vuotta.gif
”Vanhempi kuva on 1980-luvun alusta. Olimme saaneet käyttöömme ensimmäiset elektroniset säteilyannosmittarit, e-dosit. Mittareita oli silloin käytössä vain määrätyissä töissä. Uudemmassa kuvassa käsittelen e-dosin uusinta mallia. Nykyään kaikilla valvonta-alueella työskentelevillä on taskussaan elektroninen säteilyannosmittari”, kertoo Jaska Mansikka.

Teksti: Timo Sillanpää
Kuva: Tapani Karjanlahti ja TVO:n arkisto