OL3
Olkiluodossa on otettu käyttöön Suomen suurin yksittäinen ilmastoteko, Olkiluoto 3 (OL3) -laitosyksikkö. Tämän maailman kolmanneksi tehokkaimman ydinvoimayksikön myötä noin 30 prosenttia Suomen sähköstä tulee yhdeltä saarelta, jossa hallitaan ydinvoiman koko elinkaari.
OL3:n polttoaineen lataus reaktoriin valmistui huhtikuussa 2021, ja ydinreaktio käynnistettiin ensimmäistä kertaa saman vuoden joulukuussa. Laitosyksikkö kytkettiin valtakunnan sähköverkkoon maaliskuussa 2022. Koekäyttöohjelma saatiin päätökseen huhtikuussa 2023. Laitosyksikön säännöllinen sähköntuotanto on alkanut.
OL3 vihittiin syksyllä 2023 juhlallisesti käyttöön vähintään seuraaviksi 60 vuodeksi. Kuten kaikki suuret saavutukset, myös OL3 on yksilöiden sijaan yhteistyön aikaansaannos. Linkin takana olevaan selailtavaan teokseen on koottu kuvia ja videoita matkan varrelta, rakentamisen ensiaskelista tähän päivään. Klikkaa kuvaa ja pääset matkalle mukaan!
OL3:n säännöllisen sähköntuotannon myötä noin 30 prosenttia Suomen sähköstä tulee yhdeltä saarelta.
OL3 on EPR-tyyppinen painevesilaitos, jonka nettosähköteho on noin 1 600 MW. OL3:ssa on koeteltuun tekniikkaan perustuvaa modernia teknologiaa ja edistyksellisiä uusia turvallisuusominaisuuksia. Erityisesti huomiota on kiinnitetty turvallisuutta entisestään lisääviin tekijöihin, kuten vakavien onnettomuuksien estämiseen ja hallintaan, sekä tuotannon tehokkuuteen ja taloudellisuuteen.
OL3 tilattiin kiinteähintaisena, avaimet käteen -periaatteella, konsortiolta (laitostoimittaja), jonka muodostavat AREVA GmbH, AREVA NP SAS ja Siemens AG. OL3 on ollut suuri kansainvälinen projekti, joka työllisti suurimmillaan noin 4 500 henkilöä.
Suomen suurin ilmastoteko
OL3:n säännöllisen sähköntuotannon myötä Suomen puhtaan sähkön omavaraisuus kasvaa – päästöttömän sähköntuotannon osuus kasvaa 89 prosentista noin 93 prosenttiin. OL3:n tuotanto vähentää myös Suomen sähköntuontia noin 60 prosentilla.
OL3:n sähköntuotanto kattaa noin 14 prosenttia Suomen sähköntarpeesta. Laitosyksikön vuodessa tuottama sähkö, noin 12 TWh, riittää esimerkiksi 5,2 miljoonan kerrostaloasunnon lämmittämiseen tai 3,6 miljoonan sähköauton lataustarpeeseen.