Osakkailta laaja tuki, Olkiluoto 4 -hanke kilpailu- ja suunnitteluvaiheeseen

7.12.2011

Teollisuuden Voima Oyj:n (TVO) ylimääräinen yhtiökokous on tänään tehnyt päätöksen Olkiluoto 4 -hankkeen kilpailu- ja suunnitteluvaiheen käynnistämisestä. Kaikki TVO:n nykyiset omistajat EPV Energia Oy, Fortum Oyj, Karhu Voima Oy, Kemira Oyj, Oy Mankala Ab ja Pohjolan Voima Oy ovat sitoutuneet tämän vaiheen rahoittamiseen nykyisten omistusosuuksiensa suhteessa.


– Olemme erittäin tyytyväisiä tähän omistajiemme laajaan sitoutumiseen. Heidän kauttaan taustallamme on kymmenen teollisuusyritystä ja 45 energiayhtiötä, joiden omistajina on myös lähes 140 kuntaa. Näiden yhtiöiden kautta Olkiluodon ydinsähköstä hyötyy sekä suomalainen teollisuus että palvelusektori ja kotitaloudet, sanoo TVO:n toimitusjohtaja Jarmo Tanhua.

Kilpailu- ja suunnitteluvaiheen tavoitteena on varmistaa Olkiluodon neljännen ydinvoimalaitosyksikön laitosvaihtoehtojen luvitettavuus ja rakennettavuus Suomeen. Tähän vaiheeseen liittyy tarjouskilpailu, jossa valitaan kaikki uusimmat vaatimukset täyttävä, turvallinen laitosyksikkö. TVO arvioi, että ennen varsinaista investointipäätöstä tehtävän hankkeen valmistelun ja laitosvaihtoehtojen suunnittelun kokonaiskustannukset ovat enintään 300 miljoonaa euroa.

Valtioneuvoston myöntämän periaatepäätöksen mukaan OL4:n rakentamislupahakemus tulee jättää viimeistään kesäkuussa vuonna 2015. Kilpailu- ja suunnitteluvaiheessa TVO:lle luodaan edellytykset hakea valtioneuvostolta rakentamislupaa. Voimalaitosyksikön rakentaminen voi alkaa myönteisen lupapäätöksen jälkeen.

TVO tuottaa ydinsähköä omistajilleen omakustannushintaan Olkiluodossa, Eurajoella. Eduskunta vahvisti heinäkuussa 2010 valtioneuvoston myönteisen periaatepäätöksen yhtiön neljännelle ydinvoimalaitosyksikölle, joka tulee olemaan sähköteholtaan 1450 – 1750 megawattia ja tuottamaan vuosittain sähköä noin 12 – 14 terawattituntia.

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Jarmo Tanhua, puhelin: 09 6180 2500
yhteiskuntaosaston johtaja Anna Lehtiranta, puhelin: 02 8381 5200.