Sinikka suojelee ydinlaitoksen prosessia irto-osilta

4.1.2019

​ Sinikka Saarinen on työskennellyt Olkiluodossa jo parin vuosikymmenen ajan monissa eri tehtävissä. Yhdistävänä tekijänä näissä kaikissa on ollut ihmisten kanssa tekeminen sekä usko oman työn merkitykseen. Nykyisessä tehtävässään FME- ja HU-koordinaattorina hän pyrkii varmistamaan, ettei prosessiin pääse sinne kuulumattomia asioita.

Sinikka Saarisen aurinkoinen olemus tuo pilkahduksen valoa keskelle harmainta ja pimeintä syystalvea. Saarinen istuu vastapäiselle nojatuolille, nojaa hieman eteenpäin ja katsoo hymyillen suoraan silmiin. Haastattelu alkaa heti sillä kaikkein ilmeisimmällä kysymyksellä.

Mitä FME- ja HU-koordinaattori oikein tarkoittaa ja mitä se tekee?

– FME on lyhenne englanninkielisistä sanoista Foreign Material Exclusion eli suoraan käännettynä vieraan materiaalin poissulkemista. HU tulee englannin- kielisistä sanoista Human Performance ja se tarkoittaa niitä inhimillisiä tekijöitä, joita työn tekemiseen liittyy. Lyhyesti kerrottuna FME- ja HU-koordinaattori pyrkii erinäisin keinoin suojaamaan prosessia ylimääräisiltä kappaleilta, irto-osilta. Irto-osasuojaus on aika pitkälti työn hyvää ennakkosuunnittelua, oikeita työmenetelmiä, oikeita työkaluja ja huolellista suojausta, Saarinen kiteyttää.

Rakennusmestariksi opiskellut Saarinen astui en- simmäisen kerran Olkiluodon saarelle Rakennusliike Rauvola & Simula Oy:n palvelukseen vuosihuoltojen kynnyksellä 1997. TVO:lle hän tuli töihin kuusi vuot- ta myöhemmin.
Saarinen pääsi heti tuoreeltaan mukaan OL3:n infran rakentamiseen. Vuodesta 2005 lähtien Saa- risen tehtävät ovat tavalla tai toisella liittyneet työ- turvallisuuteen. Hän toimi ensin OL3:n ympäristö- ja työturvallisuusinsinöörinä ja myöhemmin OL1:n ja OL2:n työturvallisuuspäällikkönä.

Syyskuussa 2018 avautui kunnossapitoon uusi FME- ja HU-koordinaattorin tehtävä, johon Saarinen hakeutui.

Miksi haluat tehdä juuri tätä työtä?

– Koen, että tässä asiassa meillä on varaa parantaa, ja työ on tärkeää laitosten käytön kannalta. Tässä tehtävässä saan tehdä ihmisten kanssa töitä, sillä irto-osasuojaus on ihmisten kouluttamista ja yksittäisten ihmisten ajatusmaailmaan vaikuttamista. Koen vahvasti, että työntekijät ymmärtävät irto-osasuojauksen tärkeyden, ja tuovat myös itse aktiivisesti parannusehdotuksia esiin.

– Lisäksi halusin oppia uutta ydinvoiman saralla ja haastaa itseäni uusilla, erilaisilla haasteilla.

Saarisen mukaan pari vuotta sitten aloitettu kunnossapidolle ja käytölle pakollinen irto-osakoulutus näkyy jo nyt kentällä positiivisesti.

– Olemme kaikki ydinalan ammattilaisia, joten meidän pitää ymmärtää oman työmme turvallisuusmerkitys, hän korostaa.

– Työ kuuluu tehdä laadukkaasti, vaikka se olisikin enemmän aikaa vievän työmenetelmän takana.

Halikosta kotoisin oleva Saarinen on asunut suurimman osan elämästään Eurajoella ja viihtynyt hyvin. Työn vastapainoksi hän rauhoittuu ja lataa akkuja samoilemalla brasilianterrierinsä kanssa metsässä tai katselemalla tyttäriensä kanssa Netflixistä Moderni perhe -sarjaa. Eloisana ihmisenä hän pitää myös
maailman parantamisesta kavereiden kanssa iltaa istuen. Saarinen pitää myös matkustamisesta lasten tai välillä kahdestaan puolison kanssa.

Mitä haluat tehdä isona?

– Olla onnellinen, terve ja rikas, Saarinen virnistää.

–Vakavammin puhuen haluaisin olla arvostettu ydinalan ammattilainen, joka tekee merkityksellistä työtä. Usko oman työn merkitykseen ruokkii minulla sisäistä motivaatiota. Näen itseni myös tulevaisuudessa TVO:lla töissä. Täällä on mahdollista työnkierron kautta vaihtaa tehtäviä, kun kaipaa lisää haastetta ja haluaa oppia jotain uutta.

Kunnossapito on varsin miehinen ala. Saarinen ei ole kokenut asiaa negatiivisesti – päinvastoin.

– Koen, että minun on helpompi työskennellä työyhteisössä, jossa asiat sanotaan suoraan.

– Tosin kerran jouduin leipomaan ja tuomaan töihin suklaapiirakan, kun koin rikkoneeni kahvipöytäseuru- een miesvaltaisen keskustelun tuomalla siihen liikaa naisnäkökulmaa, Saarinen nauraa.

Sinikka_Saarinen-3.jpg
"FME- ja HU-koordinaattori pyrkii erinäisin keinoin suojaamaan ydinlaitoksen prosessia sinne kuulumattomilta kappaleilta, irto-osilta", Sinikka Saarinen kuvailee työtehtäväänsä.