× Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää täältä
Etusivu  /  Ajankohtaista /  Jarmo Tanhua: Varmaa voimaa vihreästi – hiilidioksidivapaan sähkön tuotanto kasvussa

Jarmo Tanhua: Varmaa voimaa vihreästi – hiilidioksidivapaan sähkön tuotanto kasvussa

21.11.2018

​​Yhteiskunnallisen keskustelun keskiöön on noussut ilmastonmuutos. Se täyttää median ja puhuttaa pöytäkeskusteluissa. Se ohjailee päivittäisiä valintoja, mutta samalla myös huolestuttaa ja aiheuttaa jopa pelkoja.

Suomessa 80 prosenttia kasvihuonepäästöistä on peräisin energian tuotannosta ja kulutuksesta. Ala on tärkeässä asemassa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, koska päästövähennykset vaikuttavat merkittävästi kokonaispäästöihin. Siksi energiayhtiöiltä odotetaan ilmastotekoja ja tulevaisuudessa
yhä suurempaa ympäristövastuuta.

Ensi vuonna valmistuva Olkiluoto 3 EPR on Teollisuuden Voiman ison mittaluokan ilmastoteko. Kokonaispäästöihin suhteutettuna se on kokonaisvaikutukseltaan kaikkien aikojen suurin yksittäinen ilmastoteko Suomessa, mikä osaltaan vie kansallisia päästötavoitteita merkittävästi eteenpäin.

Ilmastovaaleissa ja -keskusteluissa päättäjien onkin syytä muistaa oma roolinsa energiamarkkinoiden toimivuuden ja hiilineutraalien sähköntuotantomuotojen kilpailukyvyn varmistamisessa. Energiapolitiikan on kannustettava tuotantotavasta riippumatta vähähiiliseen tuotantoon, kaikki keinot on syytä käyttää ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

Tänä syksynä tuli kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun Olkiluodossa aloitettiin sähköntuotanto. Tänä aikana ydinvoimasta on kasvanut maamme merkittävin sähköntuotantomuoto. Tällä hetkellä Suomessa käytetystä sähköstä noin 27 prosenttia tuotetaan ilmastoystävällisellä ydinvoimalla, ja Olkiluodon kolmannen laitosyksikön käyttöönoton jälkeen osuus nousee noin 40 prosenttiin.

Ydinvoima on tärkeä osa myös tulevaisuuden energiajärjestelmää. Tästä osoituksena on valtioneuvoston syyskuussa myöntämät käyttöluvat, joilla OL1- ja OL2-laitosyksiköiden käyttöä voidaan jatkaa 20 vuodella eteenpäin ainakin vuoteen 2038 asti.

Käyttölupien jatkaminen oli merkittävä päätös yhteiskunnallemme. Ydinvoimalla on yhdessä uusiutuvien energiantuotantomuotojen kanssa ratkaiseva rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä. Olkijengimme tuottaa kohta jopa 30 prosenttia Suomen sähköstä. Varmasti ja vihreästi. Joka päivä.


JarmoTanhuaWeb.jpg

Jarmo Tanhua
toimitusjohtaja, Teollisuuden Voima Oyj