× Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää täältä
Etusivu  /  Ajankohtaista /  Loppusijoituksella kohti Koreaa

Loppusijoituksella kohti Koreaa

9.3.2018

Ryhmä Eurajoen yhteiskoululaisia lähti mukaan ydinvoima-aiheiseen kilpailuun, jossa pääpalkintona on matka Etelä-Koreaan.

Eurajoen yhteiskoulun yhdeksäsluokkalaiset Veeti Andstén, Nea Norokallio ja Mirelle Saaremägi sekä lukiossa opiskeleva Antti-Jussi Virtanen aikovat tuoda tämän talven aikana tarjolle tietoa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta kaikille ymmärrettävässä muodossa ja herättää aiheesta keskustelua. Luvassa on ainakin YouTubessa julkaistava video sekä sarjakuva aiheesta. Taustalla on Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n 14–18-vuotiaille järjestämä kilpailu, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta ja herättää keskustelua ydinvoimateknologiasta ja sen vaikutuksista.

Joukkue, joka suunnittelee ja toteuttaa innovatiivisimman projektin, voittaa Etelä-Korean matkan, johon kuuluu projektin esittely IAEA:n konferenssissa, vierailuja kouluihin ja muihin kohteisiin sekä osallistuminen eri tapahtumiin.

– Kilpailu tarjoaa nuorille hienon mahdollisuuden toteuttaa projekti, jossa he voivat käyttää osaamistaan ja kykyjään sekä samalla oppia uutta sekä valitsemastaan aiheesta että tällaisen työn tekemisestä.

Olimme heti valmiita osallistumaan kilpailuun, kun koulutussuunnittelija Merja Heinonen TVO:lta vinkkasi meille mahdollisuudesta, kertoo Eurajoen yhteiskoulun matematiikan ja fysiikan opettaja Karoliina Saurio, joka toimii kilpailuun osallistuvan ryhmän opettajana. Kilpailun toteutus on samalla uudenlaista yhteistyötä lukion ja yhteiskoulun välillä. Lukiosta Antti-Jussi Virtasen lisäksi on mukana myös fysiikan ja matematiikan lehtori Leena Mannila.

Loppusijoitus aiheeksi haastattelujen pohjalta


Mukaan lähteneiden oppilaiden innostuneesta suhtautumisesta kilpailuun kertoo se, että jo aiheen valintaan paneuduttiin kunnolla. Nuoret haastattelivat eri-ikäisiä henkilöitä Eurajoelta selvittääkseen, mistä ihmiset kaipaavat tietoa.

2017_11_28_IMG_2462_copy.jpg
Antti-Jussi Virtanen, Veeti Andstén, Mirelle Saaremägi ja Nea Norokallio kuvasivat YouTube-videota Olkiluodon Vierailukeskuksessa IAEA:n kilpailua varten. (Kuva: Helka Suomi)

– Haastattelut paljastivat, että käytetyn polttoaineen loppusijoitus on tällainen asia. Vaikka tietoa on tarjolla ja loppusijoitukseen suhtaudutaan luottavaisesti, monet kokivat, että aihetta on vaikea ymmärtää. Kun Suomessa vielä ollaan asian suhteen pitkällä, muodostui ajatus, että loppusijoitusasian esittäminen kansantajuisesti olisi hyvä kilpailutehtävä, Saurio toteaa.

Menestystä haetaan omilla vahvuuksilla


Tiedon levittämisen keinoksi nuoret valitsivat YouTube-videon, koska sen herättämää kiinnostusta on mahdollista mitata ja sitä voi markkinoida hyvin somessa. Sarjakuva keinovalikoimaan tuli, koska Veeti Andstén on taitava piirtäjä. Nuoret aikovat selvittää myös voisiko sarjakuvapiirroksista järjestää näyttelyn kirjastoon.

Kilpailu etenee niin, että joulukuun alussa siihen osallistuvat ryhmät lähettävät tiiviin esityksen suunnitelmistaan IAEA:lle. Maaliskuun alussa jatkoon selvinneet lähettävät projektistaan kertovan videon IAEA:lle. Finalistit ovat selvillä 26. maaliskuuta ja voittaja julkistetaan 29./30. toukokuuta IAEA:n Human Resource Development -konferensissa Gyeongjussa Etelä-Koreassa.

- Meillä on vahvuutena se, että projektin suunnittelussa ja toteutuksessa on mietitty jokaisen oppilaan parhaita osaamisalueita ja vahvuuksia. Samoin loppusijoitus on aiheena varmasti erilainen ja kiinnostava, Saurio pohtii.

Katso kilpailuvideo: