× Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää täältä
Etusivu  /  Ajankohtaista /  Kemia ratkaisee monta asiaa ydinlaitoksessa

Kemia ratkaisee monta asiaa ydinlaitoksessa

5.2.2018

Ydinvoimalan laitosyksikön toiminnan takana on monia tekijöitä, jotka eivät näy ulospäin. Yksi tällainen on kemia, jolla on keskeinen rooli ydinlaitoksen toimivuuden ja käytettävyyden kannalta.

Selvitimme kemistien merkitystä ydinvoimalaitokselle kemia-toiminnon tiimiesimiehen Kimmo Tompurin johdolla.

- Tervetuloa Monttuun!, Tompuri toivottaa laskeutuessamme Olkiluoto 3 -laitosyksikön kemian laboratorioon.

Monttu ei ole mikä tahansa laboratorio. Se on huippumoderni kokonaisuus, jossa yhdistyy radiokemian ja vesikemian osaaminen. Sen kapeat käytävät täyttyvät nopeasti kymmenhenkisen tiimin viimeistellessä kuumakokeiden aloittamista. Työtä riittää, sillä kemian merkitys on tärkeä. Kemia vaikuttaa suoraan muun muassa voimalan käyttöikään, turvallisuuteen ja kustannuksiin.

- Kemian avulla esimerkiksi optimoidaan primääripiirin pH-arvo vaihteluvälille 7.2-7.4. Tällä taas on suuri merkitys piiriin kohdistuvan korroosion ehkäisemisessä. Näin varmistetaan laitoksen mahdollisimman pitkä käyttöikä. Lisäksi kemia auttaa pitämään aktivointituotteet liukoisessa muodossa. Tällöin ne eivät kiinnity rakenteisiin säteilemään, vaan ne voidaan poistaa kierrosta puhdistusjärjestelmän avulla. Tämä on tärkeää sekä säteilyturvallisuuden että kustannusten kannalta, Tompuri selittää.

Kimmo_Tompuri_OL3_labra-1.jpgKemian tiimiesimies Kimmo Tompuri

Vuodesta 2004 TVO-konsernissa työskennellyt Tompuri on elementissään päästessään kertomaan OL3-laitosyksikössä parhaillaan suoritettavien kuumakokeiden seuraavista vaiheista.

- Kuumakokeissa varmistetaan oleellisten käyttöjärjestelmien toiminta ja siirrytään vähitellen hallitusti kohti laitoksen primääripiirin lopullista käyttölämpötilaa, Tompuri sanoo.

Ennen kuumakokeiden korkealämpötilaosuuden alkua on kuitenkin vielä tehtävä viimeiset mittaukset, joilla varmistetaan järjestelmien käyttökunto ja mittalaitteiden toiminta sekä suoritettava näytelinjojen toiminnan testaus. Tämän jälkeen laitos on kemian puolesta valmis kuumakokeiden intensiivivaiheen aloittamiseen.