Olkiluoto 3:n käyttölupahakemus käsittelyyn

29.6.2016

OL3-laitosyksikön käyttöönotto lähestyy. Projekti eteni huhtikuussa tärkeään vaiheeseen, kun laitosyksikön käyttölupahakemus jätettiin valtioneuvostolle.
OL3_web.jpgMerkkipaalu on merkittävä koko Euroopassa, missä uudelle ydinvoimalaitosyksikölle on haettu käyttölupaa viimeksi kolmisenkymmentä vuotta sitten.

– Käyttöluvan hakeminen on erittäin tärkeä osa uuden ydinvoimalaitoksen lisensiointia ja luvittamista, joka alkaa periaatepäätöshakemuksesta edeten rakentamislupaprosessin jälkeen käyttöluvan hakemiseen sekä lopulta laitosyksikön käyttöön, TVO:n turvallisuusjohtaja Marjo Mustonen kertoo.

Koko laitosyksikön elinkaari selvitetty

Kokonaisuus on jaettu noin 2 000 dokumenttiin, jotka pitävät sisällään yli 130 000 sivua.

– Meiltä TVO:lta käyttölupa-aineiston kokoamiseen osallistui satoja henkilöitä. Tämä oli välttämätöntä, jotta opimme tuntemaan laitoksen perusteellisesti ja laajalti organisaatiossamme.

Käyttölupa-aineisto pitää sisällään kaikki ydinvoimatuotannon vaiheet käyttöönotosta aina käytöstäpoistoon asti.

Hakemuksessa selvitettiin laitosyksikön käyttöönottoon liittyviä ohjeistuksia, vaatimuksia ja kriteereitä sekä käytön vaatimia ohjeita, osaamisia ja kyvykkyyksiä. Aineistossa huomioitiin myös käytetyn polttoaineen loppusijoitus ja varautuminen ydinjätehuollon kustannuksiin.

Käyttölupaa odotetaan valtioneuvostolta vuoden 2017 aikana. Loppuvuodesta 2018 OL3:n pitäisi laitostoimittajan mukaan tuottaa sähköä valtakunnan verkkoon.

Graafi1.jpg
Graafi2.jpg
Lue lisää TVO:n yhtiölehti Ytimekkäästä