Vuosihuollot lähestyvät

1.4.2016

Ennakkosuunnittelu kattaa noin 200 000 työtuntia 24 päivän sisään.
Olkiluodon käyvien laitosyksiköiden vuosihuollot käynnistyvät reilun kuukauden kuluttua. Varmoja merkkejä vuosihuoltojen lähestymisestä ovat tihentyneet kokoukset, koulutukset ja askeleet.

Ennakkosuunnittelu ja -valmistautuminen huipentuvat alkukevääseen, jolloin lyödään lopullisesti lukkoon kyseisen vuoden vuosihuolloissa tehtävät muutostyöt, aikataulut, resursointi ja kustannukset. Lisäksi vuosihuoltoihin valmistautuvat kaikki sitä tukevat toiminnot hankinnasta työkaluvarastoon, korjaamoon, varustehuoltoon, pesulaan ja ruokalaan asti. Tavoitteena on sovittaa noin 200 000 työtuntia vaativat työt 24 päivän sisään limittäin siten, että ne sujuvat turvallisesti ja tehokkaasti.

Valmistautuminen kuluvan kevään vuosihuoltoihin on alkanut jo kymmenisen vuotta sitten laajemmalla perspektiivillä. Vuonna 2014 käynnistyi töiden ja resurssien yksityiskohtaisempi suunnittelu. Kaksi kuukautta ennen vuosihuoltoja suunnittelu on käytännössä hienosäätöä vaille valmis. Silti vauhti kiihtyy käytävillä tasaiseen tahtiin.

- Ilman oman henkilöstömme loistavaa asennetta, pitkäaikaisia yhteistyökumppaneitamme ja tätä kaikkea etukäteissuunnittelua emme onnistuisi, ensimmäistä vuottaan vuosihuoltopäällikkönä toimiva Jukka Wahala kertoo.

Wahalan kohta 35-vuotisen TVO-työhistorian aikana vuosihuoltoihin on valmistauduttu aina melkoisella pieteetillä. Eikä lopputulokseen ole tarvinnut pettyä. Vuosihuoltoja on palkittu muun muassa arvostetulla kansainvälisellä Outage of the year -palkinnolla. Toki haasteitakin on tullut eteen esimerkiksi silloin, kun vuosihuollot on jouduttu jonkin laitteen vikaantumisen takia aloittamaan pikaisesti suunniteltua aiemmin. Wahalan mukaan näistäkin on selviydytty vain ja ainoastaan hyvissä ajoin toteutetun ennakkosuunnittelun avulla.
 
- Nyt kun olen itse ensimmäistä kertaa vetämässä kaikkia naruja yhteen, huomaan, että tehtäväni on lopulta aika yksiselitteinen. Tiedän, että vuosihuollot ovat todellisten ammattilaisten käsissä ja luotan siihen, että myös nämä 71. ja 72. vuosihuollot toteutuvat yhtä mallikelpoisesti kuin aiemmatkin. Vuosihuoltojen narut ovat tiukasti sidottuina moniin osaaviin käsiin. Itse pyrin pitämään huolta siitä, että kaikki sujuu aikataulussaan suunnitelmien mukaan.

OL1_reaktorihalli.jpg