Kansainvälisen median kirjoittelu OL3:sta on lisääntynyt

2.2.2016

Kansainvälisen median kiinnostus ja kirjoittelu Olkiluoto 3:sta on lisääntynyt. Syynä tähän on Arevan haastava taloudellinen tilanne ja suunnitellut tulevat omistusjärjestelyt.
Viime viikolla julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Ranskan valtio aikoo rahoittaa Arevaa noin viidellä miljardilla eurolla. Valtion lisärahoitus on yksi askel järjestelyssä, joka tähtää Arevan ydinvoimaliiketoiminnan Areva NP:n enemmistön siirtymiseen toisen ranskalaisen energiayhtiön, EdF:n omistukseen. OL3 on tilattu kiinteähintaisena avaimet käteen -periaatteella konsortiolta, jonka muodostavat AREVA GmbH, AREVA NP SAS ja Siemens AG.

Tällä hetkellä Ranskan valtio omistaa selvän enemmistön sekä Arevasta, että EdF:stä. Ranskan ydinvoimaliiketoiminnan omistusrakenteen uudistamiseen liittyy myös poliittinen päätöksenteko. Myös Suomen elinkeinoministeri Olli Rehn korjasi Ranskan mediassa olleita tietoja ja tarkensi politiikan roolia Suomessa tiedotteellaan, että "Suomen hallituksella ei ole mitään tarvetta tai mahdollisuutta ohjeistaa yksityisiä yhtiöitä."

TVO on viime päivinä antanut kansainväliselle medialle haastatteluja aiheesta. TVO:n hallituksen puheenjohtaja Lauri Virkkusen yksi viesti oli, että Arevan yritysjärjestelyä seurataan koko ydinvoima-alalla tarkasti. Sen odotetaan vahvistavan luottamusta Ranskan ydinvoimateollisuuteen.

Virkkunen korjasi myös mediassa esiintyneen väitteen, että TVO ei halua OL3:n valmistuvan sähkön alhaisen markkinahinnan takia. Hänen mukaansa TVO:n tärkein tavoite on saada OL3 valmiiksi nopeasti ja että nyt tehtävien omistusjärjestelyjen pitää vahvistaa asiakkaan luottamusta OL3:n valmistumiseen. TVO haluaa olla mukana ratkaisussa ja osallistua keskusteluihin.

Yksi viimeisimmistä jutuista on luettavista täältä