Konepajamiehestä sähköntekijäksi

9.10.2013

Aluetyönjohtaja, vuoropäällikkö, vuosihuoltokoordinaattori, aloiteasiamies, käyttötekniikkajaoksen päällikkö - Esko Wahlmanin pitkä ura TVO:lla on kestänyt laitosyksiköiden käyttöönotosta modernisointeihin. - Turvallisilla ja tehokkailla maailman parhaimpiin kuuluvalla voimalaitosyksiköillä on ollut hienoa työskennellä.

EskoW2.jpgEsko Wahlmania voi kutsua TVO-veteraaniksi. Hän tuli taloon vuoden 1977 lopulla. Ennen TVO:lle siirtymistään Esko työskenteli metalliteollisuuden parissa. - Harkitsin työpaikan vaihtoa perusteellisesti, mutta nämä 35 vuotta ja 10 kuukautta, jotka olen ollut TVO:lla, en ole kertaakaan katunut tänne tulemistani.

Rautainen laitostuntemus syntyy vuosien kokemuksesta

Aluksi Wahlman toimi aluetyönjohtajana, sitten lisenssin saatuaan turbiiniohjaajana ja kouluttauduttuaan työn ohella insinööriksi, siirtyi vuoropäällikön tehtäviä hoitamaan.

Prosessinerotuslistat ja vuorotyölistat täytettiin alkuvuosina käsin. - Ennen saatettiin mennä laitokselle tekemään prosessierotuksia ainoastaan virtauskaavio kainalossa. Nykyään ohjeet ja eri erotuslistat on tarkasti suunniteltu ja tarkastettu. Tietokoneet ovat tärkeä osa tätä toimintaa. Inhimillisen virheen mahdollisuus on saatu erittäin pieneksi.

- Hyvästä laitostuntemuksesta on hyötyä myös valvovan viranomaisen määräajoin pitämissä lisenssikuulusteluissa. Kun laitoksen toiminnot ovat lähes lihasmuistissa, ei kuulusteluita tarvitse jännittää. Väki tuntee järjestelmät ja toimintatavat kuin omat taskunsa - ja ehkä paremminkin.

Käyttöönotosta vuosihuoltoihin

- Käyttöönottoaika oli hektistä ja mielenkiintoista aikaa. Silloin toimittiin yhdessä laitostoimittajien työntekijöiden kanssa ja käytettävä kielivalikoima oli laaja: ruotsia, englantia, saksaa... Onnistuneiden asennusten ja käyttöönottokokeiden jälkeen Olkiluoto 1 kytkettiin valtakunnan verkkoon syyskuun toisena päivänä vuonna 1978.

Wahlman siirtyi vuosihuoltokoordinaattoriksi vuonna 1992. - Vuosihuoltokoordinaattorina sai tehdä töitä oikein olan takaa - etenkin vuosihuoltojen aikana, kun kaikki pyritään tekemään mahdollisimman tehokkaasti ja ripeästi tiukan aikataulun puitteissa, Esko summaa.

Vuoropäällikön tehtävissä kertynyt kokemus on vuosihuoltokoordinaattorin tehtävien hoidon kannalta oleellisen tärkeää. - Koordinaattorin toimenkuvaa laajentaa myös kanssakäyminen muiden olkiluotolaisten ja alihankkijoiden kanssa, kun asioita hoidetaan koko laitosalueella eikä vain valvomosta käsin. Hyvät verkostot ovat erittäin tärkeitä ja helpottavat työntekoa.

Tiedonsiirto seuraavalle sukupolvelle tärkeää

- Kokemusten siirto seuraavalle sukupolvelle on erittäin tärkeää, Wahlman painottaa. - Meidän vanhojen konkareiden kokemuksista voi oppia, sillä meillä on asioihin käytännönläheinen ote. Nykyisin tiedot ja ohjeet saadaan tietokoneohjelmista, joten käytäntöjen oppiminen jää pitkälti oman työssä oppimisen varaan.

- TVO:lla on erinomainen koulutusjärjestelmä muun muassa käytön koulutuksen osalta, ja koulutusmenetelmiä kehitetään jatkuvasti. Parempaa kouluttamisen tasoa saa hakea jopa maailmanlaajuisesti vertailtaessa. On ihmisestä itsestään kiinni, säilyykö mielenkiinto, mutta mahdollisuudet oppimiseen on TVO:lla annettu kaikille, Wahlman kiittelee.