× Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää täältä
Etusivu  /  TUOTANTO  /  Laitosyksiköt  /  OL1 ja OL2  /  Vuosihuollot ja modernisoinnit

Vuosihuollot ja modernisoinnit

Turvallisuutta ja energiatehokkuutta

Laitosyksiköitä on kehitetty järjestelmällisesti ja suunnitelmallisesti vuosikymmenten aikana. TVO modernisoi OL1- ja OL2-laitosyksiköitä systemaattisesti vuosihuolloilla ja modernisointihankkeilla. Viimeisintä teknologiaa edustavia käytettävyyttä, tuottavuutta ja turvallisuutta parantavia ratkaisuja otetaan käyttöön koko toiminnan ajan.

Modernisointitöiden seurauksena laitosyksiköiden sähköntuotantoteho on kasvanut parantuneen energiatehokkuuden myötä. TVO on vuosien ajan osallistunut vapaaehtoiseen energiatehokkuussopimukseen osana suomalaista teollisuutta. TVO on ollut mukana Suomen valtion ja toimialaliittojen välisessä energiatehokkuussopimuksessa vuodesta 2008 lähtien.

Energiatehokkuussopimuksen energiatuotannon toimenpideohjelman tavoitteena on toteuttaa energiankäytön tehostamistoimia sekä parantaa primäärienergiankäytön tehokkuutta ja energiantuotannon kokonaishyötysuhdetta. Uusimmalla sopimuskaudella 2017–2025 TVO:n säästötavoite on yhteensä 150 GWh, johon tarvittavia energiatehokkuustoimenpiteitä toteutettiin vuosien 2017 ja 2018 vuosihuolloissa. Energiatehokkuustavoite vastaa noin 7 500 sähkölämmitteisen omakotitalon keskimääräistä vuosikulutusta.

Vuosihuollossa polttoaineenvaihto- ja huoltoseisokit

Olkiluodon ydinvoimalaitos pidetään jatkuvasti hyvässä kunnossa laitosyksiköillä vuorottelevien polttoaineenvaihtoseisokin ja huoltoseisokin avulla. Jokakeväiset vuosihuollot aloittaa yleensä polttoaineenvaihtoseisokki, jossa vaihdetaan uraanipolttoainetta ja tehdään tarpeelliset vikakorjaukset ja huollot sekä laitosyksikön seuraavan vuoden huoltoseisokin mahdollisia valmistelutöitä. Polttoaineenvaihtoseisokki kestää yleensä noin viikon.

Vuosihuolto jatkuu toisen laitosyksikön huoltoseisokilla, jossa polttoaineen vaihdon ohella tehdään isot huolto- ja muutostyöt. Huoltoseisokin kesto on yleensä 2-3 viikkoa. Mittavia modernisointi- ja kunnostushankkeita on toteutettu huoltoseisokeissa noin 5 vuoden välein.

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen vuosihuollot toteutettiin 22.4.-23.6.2018. OL1:llä oli 40 vrk 18 h kestänyt huoltoseisokki ja OL2:lla
polttoaineenvaihtoseisokki, jonka kestoksi tuli 13 vrk 18 h.

OL1:n huoltoseisokin keskeisimmät työt olivat reaktorin pääkiertopumppujen ja niihin liittyvien taajuusmuuttajien uusinnat, KP-sivulauhteen eteenpäinpumppaus sekä KP-esilämmittimien ja turbiinilauhduttimen tuubinippujen uusinta. OL2:lla tehtiin polttoaineen vaihdon lisäksi vuosittaisia huoltoja, korjauksia ja testauksia.

Vuonna 2018 vuosihuoltoihin osallistui 1 636 henkilöä.