OL3:n vuosihuolto on kunnossapitoinsinööri Joni Lammasniemelle vuoden hektisintä aikaa

13.3.2024

Lammasniemi on yksi Olkiluoto 3 -laitosyksikön vuosihuoltokoordinaattoreista. Hän vastaa reaktorihallissa tehtävistä huoltotöistä.

Kunnossapitoinsinööri Joni Lammasniemi muistelee, että ensimmäiset suunnittelukokoukset Olkiluoto 3 -laitosyksikön vuoden 2024 vuosihuollosta järjestettiin jo vuonna 2022.

- Viime lokakuusta lähtien valmistautuminen vuosihuoltoihin on saanut lisää vauhtia ja helmikuu olikin sitten jo varsin kiireinen, Lammasniemi kertoo.

Lammasniemen mukaan OL3:n vuosihuoltoon kohdistuu runsaasti huomiota niin ydinalan parissa kuin mediassakin. Onhan kyseessä ensimmäinen EPR-laitoksen vuosihuolto koko Euroopassa. Se auttaa, että tietoa toimenpiteiden suunnittelun pohjalle on karttunut koko laitoksen rakentamisen ja tuotantovaiheeseen valmistautumisen ajan. Lisäksi vuosihuoltoa suunnittelevien käytössä on tietoa muiden EPR-tyyppisten painevesilaitosten vuosihuolloista.

- Teknisen dokumentaation laatimisessa on koko ajan huomioitu huollon tarpeet. Huolellinen suunnittelu on keskeinen osa valmistautumista vuosihuoltoon. Yllätyksiä tulee tietenkin aina, mutta suuret suuntaviivat päätetään etukäteen.

Tuttu laitos

Vuonna 2017 Teollisuuden Voiman palveluksessa aloittanut Lammasniemi tuntee Olkiluoto 3:n ja erityisesti sen reaktorin rakenteen ja reaktorihallin teknologian. Hän oli mukana muun muassa silloin, kun OL3:n polttoaine ladattiin maaliskuun loppupuolella 2021.

OL3:n vuosihuollossa on useita nimettyjä vuosihuoltokoordinaattoreita, joilla on oma vastuualueensa. Lammasniemi koordinoi reaktorihallissa tehtäviä töitä. Ja niitähän piisaa.

- Arviolta puolet koko Olkiluoto 3:lle kirjatuista vuosihuoltotöistä tehdään reaktorihallissa, Lammasniemi tarkentaa.

Hänen mukaansa yksi osa vuosihuoltoa on reaktorin sammuttaminen. Se tapahtuu käyttämällä säätösauvoja ja muuttamalla veden booripitoisuutta. Osa OL3-laitosyksikön 241 polttoainenipuista vaihdetaan vuosihuollon yhteydessä. Kyseinen toimenpide sisältää mittavan määrän esivalmisteluja ja tarkistuksia.

- Reaktorihallin huoltotoimenpiteissä on oma haasteensa. Olemme nyt ensimmäistä kertaa siinä tilanteessa, että reaktorihallissa käsitellään voimakkaasti radioaktiivista ydinpolttoainetta.

Reaktorin laitteita huolletaan sekä ennen polttoaineensiirtoja että niiden jälkeen. Lisäksi ohjelmaan kuuluu venttiilien huoltoja ja mittava määrä erilaisia tarkistuksia.

Reissutyöt vaihtuivat ydinalaan

Vielä ennen vuotta 2017 Lammasniemi ei tiennyt päätyvänsä ydinalan ammattilaiseksi. Hän aloitti diplomi-insinööriopinnot Tampereen yliopistossa vuonna 2006, mutta ne jäivät tauolle, kun mies lähti huoltamaan työstökoneita ympäri Länsi-Suomea. Työhön sisältyi kaikkea mahdollista laakerien vaihdosta ohjelmointiin.

- Epäsäännölliset reissuhommat alkoivat tympiä, eivätkä ne oikein sopineet lapsiperheen arkeen. Meillä on Porissa omakotitalo, ja halusin viettää enemmän aikaa perheen parissa.

Lammasniemi teki opinnot loppuun työn ohessa ja valmistui diplomi-insinööriksi vuonna 2020 Tampereen yliopistosta Johtamisen ja tietotekniikan ohjelmasta. Nyt työ on kutakuinkin säännöllistä päivätyötä. Lammasniemi on kuitenkin kotona varoitellut, ettei hän ehdi joka päivä ajoissa illallispöytään vuosihuoltojen aikana. Se kun on selvä, että vuosihuoltojen aikaan tiedossa on pitkiä päiviä.

Lammasniemi on huomannut, että OL3:n vuosihuolto askarruttaa sähkönhintaa seuraavia suomalaisia.

- Meidän on aina toimittava niin, että turvallisuus on etusijalla. Keräämme ensimmäisestä vuosihuollosta kaikki kokemukset, jotta pystymme edelleen kehittämään vuosihuoltojen läpivientiä. Toimimme koko ajan TVO:n jatkuvan parantamisen periaatteen mukaisesti, hän painottaa.

Arviolta puolet koko Olkiluoto 3:lle kirjatuista vuosihuoltotöistä tehdään reaktorihallissa



Teksti: Timo Sillanpää
Kuvat: Tapani Karjanlahti