Vuosien suunnittelutyö koeponnistetaan vuosihuolloissa

5.4.2024

”Olen palkannut itselleni parikin esimiestä, jotta selviän vuosihuollosta niin monen alihankkijan kanssa”, sanoo kunnossapitoinsinööri Onni Isokorpi. Kiireinen mies on silti, koska Olkiluoto 3:n ensimmäisessä vuosihuollossa hänen vastuualueeseensa kuuluu turbiinin lisäksi useita muitakin järjestelmiä. Ja kaikki työt ja tarkastukset pitää edetä, jotta laitos on pian taas valmiina tuotantoon. Alihankkijoita on töitä tekemässä liki 200.

Vuosihuollon suunnittelu on aloitettu jo hyvissä ajoin. Turbiinin ja sen järjestelmien osalta pitää palata vuosia ajassa taaksepäin, aina vuoteen 2019. Silloin Isokorpi oli mukana Siemensin kanssa aloitetuissa sopimusneuvotteluissa, joissa ensimmäiset suuntaviivat vuosihuolloista sovittiin.

Tästä lähti sitten liikkeelle varaosien selvittely tulevaa ensimmäistä huoltoa varten. Myöhemmin tehtiin vielä tarvittavia raamisopimuksia muiden alihankintayritysten kanssa.

- Nyt tämä kaikki suunnittelu on sitten koeponnistuksessa, Isokorpi hymyilee

- Vuosihuolto on sujunut hyvin töiden ja henkilöstöresurssien puolesta, Isokorpi jatkaa. Vuosihuollon alkaessa 2. maaliskuuta oli vielä suuri määrä tarvittavia varaosia matkalla. Kaikki saatiin kuitenkin Olkiluotoon ja nyt näyttää hyvältä.

Vuoden 2025 vuosihuoltojen suunnittelu on jo aloitettu. Tästä vuosihuollosta meillä on sinne paljon oppeja vietävänä.

Tarkastuksia ja komponenttien vaihtoa

Turbiinilla tarkastetaan R324-vuosihuollon aikana kaikki turbiinin laakerit. Tätä varten jokainen 68 metriä pitkän turbiiniakselin laakerin ulkopesä on nostettu sivuun. Letkan viimeisenä olevan matalapaineturbiini nro 3:n viimeisen vaiheen roottorin siivistö on sekin tarkastettu. Tarkastustyötä varten ei ole tarvinnut nostaa valtavaa turbiinin ulkopesää pois, vaan se saadaan tehdyksi turbiinilta lauhduttimelle menevää höyryputkea pitkin kiipeämällä ylös turbiinille.

Lauhduttimen höyry- ja merivesipuolelle on tehty tarkastuksia ja näiden pohjalta merivesipuolen pinnoitevaurioita on korjattu. Lauhduttimen tyhjiöpumppuun on tehty täyshuolto, jonka seurauksena pumppua voidaan tehoajon aikana ajaa jatkossa pienemmällä teholla.

Päähöyryventtiileille on tehty perushuolto ja yhdelle ohitushöyryventtiilille on tehty isompi huolto, jossa se on tarkastettu ja toimilaitteet vaihdettu. Myös turbiiniventtiilien hydrauliikat on tarkastettu ja huollettu. Kaiken tämän tarkastamisen ja huoltamisen takana on tietenkin mahdollisimman häiriötön tuotanto.

Tur­bii­nin ja sen jär­jes­tel­mien osal­ta vuo­si­huol­to on iso sa­vot­ta. Ali­hank­ki­joi­ta­kin sii­hen osal­lis­tuu noin 200.


Vastapainona nikkarointi ja pihahommat

Isokorpi työskenteli vuoteen 2016 saakka PVO-Lämpövoima Oy:n palveluksessa. Koulutukseltaan hän on teknikko. Siirryttyään TVO:lle OL3-projektin pariin, hän toimi painelaitteiden laitevastaavana vuoden ajan, kunnes 2017 hänelle tarjoutui tilaisuus vaihtaa turbiinipuolen laitevastaavaksi.

- Päivääkään en ole katunut. Monipuolinen työ ja mukavat työkaveri on työssäni parasta.

Vuosihuolloissa päivät joskus venyvät, kun töitä pitää koordinoida ja pulmatilanteita ratkoa. Isokorpi kertoo, että hän palautuu töistä mieluusti nikkaroimalla sekä tekemällä pihahommia. OL1- ja OL2-laitosyksiköiden vuosihuolloissa turbiinilla häärää toinen kapellimestari, joten ehkä OL3:n vuosihuoltojen jälkeen Isokorpi ehtii tehdä jonkun pienen reissunkin.

Vaikka välillä on kiire ja aikataulut painavat päälle, ei kenenkään tarvitse jäädä yksin.

- Yksin näistä hommista ei selviä, auttavaa kättä on ollut saatavilla ja sitä on tarjottu, Isokorpi toteaa lopuksi ennen kuin tarttuu puhelimeen ja palauttaa jälleen täyden keskittymisensä huoltoon.


Teksti ja kuvat: Tapani Karjanlahti