Vuosihuoltokoordinaattorin fokus on ollut tulevassa lauantaissa jo pidemmän aikaa

29.2.2024

OL3:n vuosihuoltokoordinaattorina toimiva Antti Saarinen myöntää, että H-hetki eli 2. maaliskuuta on ollut hänen työnsä kiintopiste jo pitkään. Ei ihme. Silloin alkava historiallinen vuosihuolto on dominoinut hänen työpöytäänsä jo reilun vuoden. Saarinen nimettiin pestiinsä joulukuussa 2022.

Vuosihuollot ovat ydinvoimalaitoksen turvallisuuden ja luotettavuuden kannalta elintärkeitä joka ikinen kerta. Nyt alkavaan OL3:n seisokkiin oman erityishaasteensa tuo, että laitosyksikkö huolletaan ensimmäistä kertaa.

-Moni asia on pitänyt miettiä aivan alusta asti. Myös eri huoltotoimenpiteiden aikajänteiden määrittely on ollut haastavaa, koska meillä ei ole aiempaa kokemusta. Siinä mielessä tilanne on aivan erilainen kuin sisarlaitoksilla, joissa tuota tietoa on jo yli 40 vuoden ajalta, Saarinen tuumaa.

Tarkalleen ottaen vuosihuollon myötä Euroopassa päästään ensimmäistä kertaa huoltamaan OL3:n edustaman EPR-laitostyypin (European Pressurized Reactor) laitosyksikkö. Tämä kiinnostaa myös Suomen rajojen ulkopuolella, sillä vastaavantyyppisiä laitoksia ollaan parhaillaan rakentamassa Ranskassa ja Britanniassa.

Aikamoinen kokonaisuus

Vuosihuoltokoordinaattorilla on erittäin keskeinen rooli, sillä hänen vastuullaan on sen varsinaisen The Huoltosuunnitelman tekeminen. Siis suunnitelman, joka vastaa kysymyksiin mitä tehdään, missä tehdään ja milloin tehdään. Ja monen monituiseen kertaan, sillä eri työvaiheita OL3:n tulevassa vuosihuollossa on noin 6 500. Kun tekijöiden määräkin on lähemmäs 2000, on vastauksia pitänyt selvitellä melkoinen määrä.

Vaikka Saarinen onkin vastuussa touhun koordinoinnista, ei hän työssä yksin ole jäänyt. Apuna ja tukena suunnittelussa on ollut omien alojensa parhaita asiantuntijoita sekä omasta talosta että laitevalmistajalta.
Ulkomailta onkin saapumassa OL3:sen korkkaamiseen iso poppoo, yli puolet. Myös laitevalmistajien edustus on vahva; Framatomelta 170, Arevalta 230 ja Siemensiltäkin 140 henkeä tulee paikalle vuosihuoltoihin.

- Huoltoon on tulossa iso joukko ihmisiä, koska tehtävälistalla ovat paitsi TVO:n ja sen alihankkijoiden työt, myös laitetoimittajien punch list eli niin sanottu rästilista, Saarinen selkeyttää.

Hyvässä vaiheessa

Vaikka tätä haastattelua tehtäessä H-hetkeen on aikaa enää reilu viikko, Saarisen olemus on leppoinen. Pikemminkin rento kuin kireä. Hän myöntääkin, että suunnitteluvaihe on nyt pisteessä, missä sen pitääkin.

- On hienoa, että kaikki tärkeimmät suunnitelmat ovat käyneet läpi tarkastus- ja hyväksyntäkierron täällä TVO:lla ja valmiit suunnitelmat on toimitettu viranomaiselle. Myös riskianalyysilaskelmat ovat näyttäneet hyviltä, hän kertaa.

Entä mikä on oleellisinta, kun tavoitteeksi on asetettu mahdollisimman sujuva ja ennen kaikkea turvallinen vuosihuolto? Koordinaattori puntaroi hetken.

- Hyvän suunnittelun lisäksi tärkeää on ainakin hyvä kommunikointi. Siis se, että tieto kulkee. On oleellista, että kaikki ovat tietoisia siitä, mitä tehdään ja koska. Ja se, että ongelmatilanteissa tiedetään kertoa siitä muillekin, hän listaa.

Ongelmaratkaisu kuuluu lajiin

OL3:n vuosihuollon pituudeksi on määritelty 37 päivää. Kesto voisi olla pidempikin, mutta OL3:n ollessa jo suunnitteluperustaltaan sellainen, että sitä pystytään huoltamaan myös käytön aikana esimerkiksi OL1 ja OL2 -laitosyksiköitä enemmän, ei kaikkea tarvitse tehdä laitoksen seisoessa.

Varsinaisia luppoaikoja aikataulu ei pidä sisällään, vaan lähtökohtaisesti aikataulutus on tehty varsin pienillä marginaaleilla. Saarinen kuitenkin vakuuttaa, että mahdollisiin yllätyksiin on olemassa monia varasuunnitelmia ja varasuunnitelman varasuunnitelmia. Näitä haasteita ja ongelmatilanteita kun on taatusti luvassa tässäkin huollossa.

- Kyllä hankalat paikat ja ongelmaratkaisut kuuluvat eräänlaisena pakollisena pahana tähän vuosihuollon luonteeseen.

- Sen takaan, että tämän ensimmäisen kerran jälleen olemme varmasti viisaampia, hän jatkaa.


Vuosihuoltokoordinaattori on itsekin ehtinyt jo ilmoittamaan perheelleen, että varsinaisen vuosihuollon ajan hänen työaikansa saattavat olla venyvää sorttia.
- Kyllä minä olen tähän itseni myynyt seuraavaksi 1,5 kuukaudeksi. Ja hyvin se kotona kyllä ymmärrettiin. Toki pakkohan tässä on ottaa vapaapäiviäkin, mutta tätäkin varten on kyllä sovittu varamiesvastuut, hän kertoo.


Teksti: Ville Kulmala
Kuvat: Tapani Karjanlahti