TVONS:n projekti Puolassa on jatkunut vuoden – me kysyimme osallistujilta kokemuksia tähänastisesta
Kun Itämeren rannikolle rakennetaan uutta ydinvoimalaa, on varsin luonnollista hakea tukea paikasta, jossa asiasta on viimeisintä kokemusta. Teollisuuden Voiman tytäryhtiö TVONS onkin ollut mukana toteuttamassa perinteisen kivihiilimaan siirtymää ydinvoima-aikaan. TVONSin lisöksi myös Fortum Nuclear Servive on ollut mukana projektissa noin vuoden ajan, ja kokemukset ovat olleet erittäin hyviä.

Puolassa tehdään parhaillaan historiaa. Ydinvoimaohjelman kehittäminen on yksi Puolan energiamurroksen kulmakivistä, ja maan ensimmäisen ydinvoimalaitoksen rakentaminen on tässä kehityksessä avainasemassa. Puolan tavoitteena on vähentää riippuvuuttaan fossiilisista polttoaineista. Samalla miljoonien ihmisten valtiossa otetaan merkittäviä harppauksia myös ilmastonmuutoksen torjunnassa.
Pomorze on käynyt tutuksi
Puolan ensimmäinen, mutta ei suinkaan viimeinen, ydinvoimala rakennetaan Pomorzen alueelle Lubiatowo-Kopalinoon, noin sadan kilometrin päähän Gdańskista. Suunnittelutyöt ovat edenneet tavoitteiden mukaisesti, mikä on hyvä uutinen. Rakennustöiden on suunniteltu alkavan jo vuonna 2028, ja näin ollen Puolan ensimmäinen laitosyksikkö voisi aloittaa säännöllisen sähköntuotannon vuonna 2036.
Ydinvoimalahanketta toteuttaa Polskie Elektrownie Jądrowe, joka on valtion sataprosenttisesti omistama yritys. Tässä tekstissä viitataan siihen myöhemmin lyhyemmin nimellä PEJ.
TVO Nuclear Services Oy:n (TVONS) toimitusjohtajalle Ari Leppäselle Puola on käynyt viime aikoina hyvinkin tutuksi. Hänen johtamansa yritys on toiminut PEJ:n neuvonantajana nyt noin vuoden ajan.
– Kattavaan neuvonantosopimukseemme liittyy uuden ydinvoimalaitoksen hanke- ja operatiivisen valmiuden suunnittelua eri osa-alueilla. PEJ:llä ei ole aiempaa kokemusta vastaavasta hankkeesta, Leppänen sanoo.
Toimeksiantoa voi luonnehtia kattavaksi, sillä TVONS:n asiantuntijat ovat osallistuneet laitoshankkeen eri vaiheisiin liittyvään suunnittelutyöhön. Projektissa on ollut mukana noin kahdenkymmenen kokeneen ydinvoima-ammattilaisen tiimi.
Kattavasti kokemuksia
Koska hanketta on nyt takana noin vuosi ja projektin eteneminen on herättänyt paljon kiinnostusta, päätimme kerätä yhteen sekä siihen osallistuneiden kokemuksia että näkemyksiä molemmilta puolilta pöytää.
Ohessa muutama suora sitaatti suomalaisten asiantuntijoiden kokemuksista:
– On ollut mielenkiintoista olla mukana tässä projektissa. Itse olen osallistunut käyttöönoton suunnitelmien arviointiin ja kommentointiin. Puolalaiset tuntuvat arvostavan panostamme ja ottavat kommenttimme hyvin huomioon. Monessa asiassa heidän näkemyksensä ovat jo valmiiksi olleet samansuuntaisia kuin meillä, ja kommenttiemme ja kokemuksiemme avulla he ovat saaneet lisää vahvistusta viedä omia näkemyksiään neuvotteluihin laitostoimittajan kanssa.
– Projekti on ollut todella mielenkiintoinen mahdollisuus auttaa uutta organisaatiota kehittymään ja samalla kehittää myös omaa osaamista. Yhteistyö eri kulttuurien kanssa tuo oman mausteensa, ja on mielenkiintoista huomata, miten eri tavoin saatamme joskus toimia kulttuurieroista johtuen.
Osallistujilta kiitosta saa myös puolalaisten hyvä asenne ja korkea kiinnostus oppimiseen.
– Olemme nähneet, että asiakas on valmis investoimaan aikaa ja resursseja hankkeen suunnitteluun parhaiden käytäntöjen mukaisesti, sanoo eräs TVONS:n asiantuntija.
– Puolalaiset ovat erittäin sitoutuneita oppimaan ja omaksumaan parhaita käytäntöjä ydinvoima-alalla, mikä on tietysti erinomainen lähtökohta mille tahansa yhteistyölle, kertoo toinen.
Oppimista on tapahtunut molempiin suuntiin.
– Yhteistyö PEJ:n kanssa on ollut erittäin antoisaa, ja olemme oppineet paljon toisiltamme projektin aikana.
On selvää, että pioneeriprojektin suunnitteluun liittyy myös suuria haasteita.
– Projekti on ollut haastava mutta palkitseva, ja olemme ylpeitä siitä, että voimme olla osa Puolan ensimmäisen ydinvoimalan rakentamista.
Olkiluoto 3 -hankkeen aikana kertynyt projektiosaaminen on osoittautunut erinomaisen arvokkaaksi.
– OL3-projektin opit ja parhaat käytännöt ovat olleet suureksi hyödyksi, erityisesti täysin uuden ydinvoimalahankkeen tulevan operaattorin näkökulmasta. Meillä on ollut tarjota valmiita vastauksia moniin kysymyksiin ja haasteisiin, joita meillä on aiemmin tullut vastaan.
Puolalaisilta kiitosta
Vastavuoroisesti pyysimme myös puolalaisten asiakkaiden näkemyksiä yhteistyöstä. Näin he kommentoivat:
-Olemme tietoisia siitä, että ydinvoimalaitoksen toiminnan hallinta vaatii ennakkovalmisteluja. Yhteistyömme perustuu keskeisiin osa-alueisiin, kuten kapasiteetin kehittämiseen, lupaprosesseihin ja suunnitteluun tulevan operaattorin näkökulmasta, samalla hankkien uutta osaamista esimerkiksi polttoainestrategian kehittämisessä tai jätehuoltostrategiassa. Suomalaisten ystäviemme ansiosta PEJ saa olennaista osaamista siitä, kuinka omistajan tehtävät voidaan hoitaa täysimääräisellä vastuulla tulevaisuudessa, ja he ovat avainasemassa PEJ:n operatiivisen valmiuden strategian valmistelussa.
Puolalaiset näkevät myös, että sopimus vahvistaa PEJ:n työntekijöiden teknisen osaamisen kehittämistä, mikä on merkittävää jatkuvassa investointiprosessissa.
-TVO:n valitsemat neuvonantajat takaavat tuen asiantuntijaryhmän muodossa, jolla on käytännön kokemusta ydinvoimalaitosten rakentamisesta ja operoinnista sekä jatkuvasta yhteistyöstä Polskie Elektrownie Jądrowen kanssa. Suomalaisten yritysten muodostama konsortio toimii teknisinä neuvonantajina ja tukee PEJ:tä myös työntekijöiden koulutussuunnitelman kehittämisessä sekä valmistautumisessa operaattorin tuleviin tehtäviin. Lisäksi yhteistyö toteutetaan erittäin ammattimaisesti ja tehokkaasti, ja PEJ:n saama tuki on arvioitu korkealaatuiseksi.

Teksti: Ville Kulmala
Kuvat: Ari Leppänen ja Polskie Elektrownie Jądrowe
Jaa somessa