Suomen Oslon suurlähetystössä puntaroitiin huhtikuun alkuun ydinvoimayhteistyötä

4.4.2025

Suomalaisilla ja norjalaisilla yrityksillä on paljon yhteistyöpotentiaalia ydinvoiman saralla. Se oli kärkiteemana 1. huhtikuuta järjestetyssä tilaisuudessa Suomen suurlähetystössä Oslon sydämessä. Tilaisuudessa esiteltiin suomalaisen ydinvoimateollisuuden osaamista ja vahvuuksia ja norjalaiset yritykset vastaavasti toivat esille omaa osaamistaan sovellettavaksi ydinvoimahankkeisiin. Hiilidioksidivapaat ratkaisut ovat nousseet vahvasti tapetille myös vuonomaan pohtiessa energiatulevaisuuttaan – ja tästä syystä kiinnostus ydinvoimaan on juuri nyt kovassa nosteessa.

Suomen suurlähetystön Oslossa huhtikuun alussa järjestämä tapahtuma korosti pohjoismaisen yhteistyön merkitystä ydinvoima-alalla. Paneelikeskustelijat ilmaisivat optimismia siitä, että kumppanuus voisi ulottua Pohjoismaiden ulkopuolelle kansainvälisille markkinoille ja hyödyntää molempien maiden vahvuuksia globaalin ydinenergia-alan kehittämisessä.

Tapahtumaan kuului paneelikeskustelu, jonka moderaattorina toimi FinNuclearin Harri Varjonen. Hänen kanssaan ajatuksia asian tiimoilta vaihtoivat TVO Nuclear Servicesin toimitusjohtaja Ari Leppänen sekä paikallisen ydinvoimayhtiön, Norske Kjernekraftin nokkamies (Chief of operations) Håvard Kristiansen.

Norjalla on pitkä, käytännössä toisen maailman sodan jälkeen alkanut, historia ydinvoimasta tutkimuskäytöstä. Mutta toisin kuin Suomessa, sähköntuotantoon sitä ei ole Norjassa aiemmin hyödynnetty. Tällä saralla Norja on vasta kartoittamassa mahdollisuuksiaan ja Suomen osaaminen tällä sektorilla kiinnostaa kovasti.

- Meiltä Olkiluodosta löytyy kokemusta ja osaamista koko ydinlaitoksen elinkaaren hallinnasta: projektoinnista, lisensioinnista, rakentamisesta, käyttöönotosta sekä loppusijoituksesta. Ja tätä osaamista voidaan hyödyntää myös SMR-laitosprojekteissa, Ari Leppänen muistutti.

Paneelissa nostettiin heti kärkeen esiin paitsi kiinnostavimmat myös yllättävimmät näkökulmat Suomen ydinenergia-alasta. Sekin kiinnosti kovasti, että Suomessa ydinvoiman yleinen hyväksyttävyys on kansainvälisesti verrattuna erittäin korkealla.

-Myös Norjassa ydinvoiman yleinen hyväksyttävyys on kasvanut nopeaa tahtia, ja eritoten nuorimpien ikäluokkien keskuudessa, paneelissa huomautettiin.

Vahva teollinen tausta tukee visiota

Vaikka Norjassa ei olekaan aikaisempaa kokemusta varsinaisista ydinvoimahankkeista, maan erittäin vahvan öljy- ja kaasu- sekä merenkulkuteollisuuden nähtiin olevan hyödynnettävissä myös ydinvoimaan liittyviin hankkeisiin sekä Pohjoismaissa että globaalisti.

Myös Suomen ja Norjan välisten osaamisalueiden yhdistämisessä nähtiin järkiratkaisuna. Lähinnä keskustelussa pohdittiinkin sitä, tulisiko Pohjoismaisessa yhteistyössä keskittyä ensisijaisesti omien maiden toimitusketjujen kehittämiseen vai tavoitella kilpailukykyistä vientimarkkinoille suuntautuvaa toimitusketjua.

Haasteina keskustelussa tunnettiin uudenlaisen rajat ylittävän yhteistyön tuomat haasteet sekä alalle tuttujen hyvin tiukkojen laatu- ja turvallisuusvaatimusten täyttämisen. Nämä tosin nähtiin pikemminkin hidasteina kuin varsinaisina esteinä. Niinpä nopeasti hurahtanut paneelikeskustelu päätyikin konsensusajatukseen siitä, että Suomen ja Norjan yhteistyön vahvistaminen energia- ja eritoten ydinvoima-alalla on ehdottoman kannatettavaa. Heitettiinpä ilmaan myös konkreettisia ehdotuksiakin esimerkiksi innovatiivisten kumppanuksien ja ratkaisujen muodossa.

- Molempien maiden vahvuuksien ja osaamisen yhdistämisellä voidaan aidosti saada aikaan uutta, jolla on positiivisia vaikutuksia Pohjoismaiden lisäksi myös muualla, Ari Leppänen tiivisti tilaisuuden annin vielä loppuun.