Posivalla täyteen tapaturmaton vuosi – eikä kyse ollut todellakaan tuurista
Kuluva keskiviikko, yhdeksäs heinäkuuta, oli ihan tavanomainen kesäpäivä Olkiluodossa. Mutta ei sittenkään – ainakaan meille posivalaisille. Sekä laitosalueellamme että toimipisteissämme nimittäin saavutettiin tänään korea virstanpylväs: kokonainen vuosi ilman yhtä ainoaa tapaturmaa omalle henkilökunnalle tai alihankkijoille. Myös TRIF oli pyöreä nolla. Eli siis suomeksi: myöskään yhtään lääkinnällisiä toimenpiteitä vaatineita vahinkoja ei vuoteen mahtunut. Tapaturmataajuudella ja TRIF:llä mitattuna Posivan työturvallisuus onkin nyt parhaalla tasolla viimeiseen kymmeneen vuoteen.

Se, että Posivalla saatiin täyteen tyystin tapaturmaton vuosi, on todella kova juttu. Ja sellainen, jota ei taatusti saavuta kukaan yksin. Tämä on kirjaimellisesti koko porukan ansiota.
On toki olemassa lottovoittoja, jolloin on kyse käsittämättömän hyvästä mäihästä – siis siitä, että joku sattuu poimimaan oikeat numerot vastoin kaikkia todennäköisyyksiä. Posivan tämänpäiväinen uutinen ei kuitenkaan lukeudu tähän kategoriaan. Sen mahdollistajana on toiminut huomattavasti sattumaa ”tylsempi” syy: systemaattinen ja kova työ.
Työvoiton aakkoset
Avainasemassa saavutuksessa on ollut Posivalla parhaillaan menossa oleva yrityskulttuurin transformaatio, joka alkoi viime vuonna. Tavoitteenamme on olla entistä ammattimaisempi, laadukkaampi ja tuloksekkaampi yhtiö. Tämä yrityskulttuurimme muutosmatka sisältää useampiakin eri painopistealueita, mutta juuri turvallisuus ja sen johtaminen on ollut yksi keskisimmistä painopistealueista. Meneillään olevan muutoksen yhteydessä olemme laittaneet paljon panoksia paitsi ennakoivaan työhön, myös viestintään.
Tästä esimerkkinä on muun muassa erilaisia turvallisuusviestejä, joita käydään läpi tai joista keskustellaan joka kolmas viikko pidettävissä henkilöstöinfoissa koko henkilöstölle, ja 24 tunnin sisällä mistä tahansa tapaturmasta koko henkilöstölle lähtevä yhden sivun pikaraportti tilannetietoineen, kuvineen ja juurisyineen. Sellainenkin on nyt valmiina, mutta sattuneesta syystä moista ei ole vielä jouduttu edes hyödyntämään tapaturmissa.
Työtä on tosiaan tehty monella rintamalla. Olemme järjestäneet turvallisuusseminaarin, lisänneet turvallisuuskulttuurin esilleottoa kaikilla organisaatiotasoilla ja ottaneet esimerkiksi turvallisuuteen liittyvät näkökulmat erinomaisen vahvasti mukaan arjen dialogiin. Summa summarum: jokaisella posivalaisella on ollut paitsi mahdollisuus, myös vastuu vaikuttaa yhteiseen turvallisuuteemme.
Ehkä konkreettisin esimerkki tästä ovat koko Posivan henkilöstöä koskevat kehityskeskustelut. Niissä aivan jokainen posivalainen vastasi kysymykseen siitä, miten turvallisuutta voitaisiin entisestään kehittää paitsi yksilötasolla, myös omassa tiimissä sekä koko yrityksessä. Tästä saatiin oivia ehdotuksia, joita olemme jalkauttaneet käytäntöön pitkin tätä vuotta.
Kovia lukuja
Korostan vielä, että kokonainen vuosi ilman tapaturmia ei ole Posivan kaltaisessa, kirjaimellisesti noin miljardin euron kustantamaa teollista suurhanketta toteuttavassa organisaatiossa itsestäänselvyys. Päinvastoin. Loppusijoituslaitostemme viimeistelyvaiheeseen sisältyy suuri määrä sekä asennustöitä että testauksia – vaiheita, jotka ovat työturvallisuuden kannalta erityisen kriittisiä. Siksi tämä vuosi on ollut ennen kaikkea todiste siitä, että turvallisuus voidaan varmistaa myös vaativissa olosuhteissa, kun panostus on riittävän laaja ja määrätietoinen.
Kaikissa toimipisteissämme työtä paiskivilla tämä on tarkoittanut muun muassa 2 000 tehtyä työriskien arviointia ja yli 1 500 kirjattua turvallisuushavaintoa vuositasolla. Nämä kaikki ovat olleet avainasemassa ennakoinnissa, joka on – uskallan väittää – turvallisuuden paras mahdollinen varmistaja. Turvallisuus on varmistamisen laji.
Enkä puhu nyt vain posivalaisista. Fakta on, että tapaturmaton ajanjakso olisi pudonnut nollaan, jos olisi sattunut tapaturma, oli kyseessä niin oman henkilöstömme edustaja, alihankkija kuin sitten vieraileva asiantuntija – tahi kuinka pieni haaveri sinänsä.
Siis esimerkiksi liukastuminen parkkipaikalla, johon Suomen syksy ja talvi tuntuvat tarjoavan vähän liiankin hyvät puitteet. Ja joka on myös meillä Olkiluodossa se määrällisesti merkittävin syy tapaturmiin. Myös niiltä siis vältyttiin meillä Posivalla tykkänään. Eikä sekään muuten ollut sattumaa, sillä talveen varauduttiin jo ennakolta viestinnällä ja käymällä läpi ulkoalueiden hoitosuunnitelma jo ennen talven tuloa. Vinkki vitonen: pitopohjakengät. Näissä oloissa muuten ehdottomasti kuluerän sijaan investointi.
Tästä on hyvä jatkaa syksyllä
Haluan kiittää koko Posivan henkilöstöä ja kaikkia kumppaneitamme – tämä on meidän yhteinen saavutuksemme. Samalla muistutan, että turvallisuus ei ole koskaan valmis. Se ei ole maali, vaan matka, joka alkaa joka aamu uudelleen. Eilisen onnistumiseen ei auta turvautua, vaan sujuva ja turvallinen arki on edelleen ansaittava joka päivä – omilla valinnoillamme, tarkkaavaisuudellamme ja sillä, ettemme tingi periaatteistamme. Haluamme pitää henkilöstön terveenä koko työpäivän ja joka ikinen päivä.
Uskon vakaasti, että jokainen tapaturma on estettävissä. Se vaatii jatkuvaa kehittymistä ja ennen kaikkea tahtoa. Meillä Posivalla tätä tahtoa on – ja se näkyy nyt myös tuloksissa – todistetusti.
Näillä mietteillä toivotan oikein energistä ja turvallista kesää kaikille. Nyt on valtaosalla lomakausi käynnissä, joten hyvää lomaa ja kesää. Jatketaan tätä komeasti sujunutta vuotta näistä hyvistä lähtöasetelmista.
Tekstin on kirjoittanut Ilkka Poikolainen, Posivan toimitusjohtaja
Kuva: Tapani Karjanlahti
Jaa somessa