Olkiluodossa tehtiin taas uusi kalalöytö – ja tällä kertaa miellyttävä sellainen

1.4.2025

Olkiluodon saarta on tutkittu ja tutkitaan erittäin pieteetillä niin maalla, merellä kuin ilmassakin. Maaliskuussa saarella monimuotoisuustutkimusta tehneen kalataloustutkijan haaviin päätyi erittäin harvinainen vieraslaji, pimeässä loistava sateenkaari-imukala.


Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun tarkka syyni tuotti Olkiluodossa havainnon uudesta lajista, mutta ainutlaatuisena nyt tehtyä bongausta voi pitää.

- Erityisen nyt tehdystä löydöstä tekee havaitun kalalajin bioluminisenssi. Suomeksi sanottuna kyseessä on siis kala, joka tuottaa pimeässä valoa, selittää kalalajin Olkiluodon vesistöstä löytänyt kalatutkija Harri Kilohaili.

Se on ilmiönä sinänsä tuttu, mutta nyt tehty löytö oli ensimmäinen kerta, kun lajia havaittiin Itämerellä.

Etelämeren kasvatteja

Puhidus Valheus -lajia, eli tuttavallisemmin Sateenkaari-imukalaa oli aikaisemmin tavattu lämpimien vesistöjen lisäksi ainoastaan 2020-luvun alkupuolella muutamaan otteeseen Jäämereltä.

Sateenkaari-imukalan erityispiirteenä pidetään sitä, että yksittäinen kala voi loistaa joko vihreää, keltaista tai punaista väriä. Tästä syystä se tunnetaankin kalatutkijoiden piirissä myös ”Liikennevalokalana”.

Löytö varmistettiin yliopistolla

Pelkän loistavuutensa takia kala ei tutkijan haaviin napannut. Hän teki nimittäin havainnon keskellä kirkasta kevätpäivää.

- Kyseessä oli aivan perus kalataloustarkkailun arkeen kuuluva toimenpide, joita teen viikoittain. Nyt haaviin osui kuitenkin sen verran eksoottinen yksilö, että tunnistin sen välittömästi vieraslajiksi.

Kala lähetettiin sittemmin Turun yliopistoon tutkittavaksi, jossa se varmistettiin imukalaksi. Kokeneena iktyologina Kilohaili oli tosin jo ehtinyt tehdä oman ”googletuksen” päätteeksi saman havainnon.

Kyseinen havainto ei ole jäänyt ainoaksi, sillä tutkijan mukaan sittemmin saman lajin kalahavaintoja on tehty jo neljään otteeseen.

- Tämän perusteella on helppo uskoa, että kyseessä todellakin on pikemminkin parvi kuin yksittäinen yksilö, Kilohaili tuumaa.

Lajin epäilleen saapuneen Olkiluotoon jonkun veneen vanavedessä. Se on harvinaista, muttei uniikkia, sillä samankaltaisia havaintoja on tehty aikaisemmin myös Mauritiuksen saarelta Intian-Valtamereltä. Silloinkin matka on ollut melkoinen, sillä sateenkaari-imukalan varsinaisena asuinalueena pidetään Karibian meren saaristoa. Siellä kala tunnetaan myös erityisenä kulinaristisena herkkuna, joka on paikallisten huippuravintoloiden menun ns. ”arvokalojen arvokala”. Sen kilohinta voi nousta jopa satakertaiseksi esimerkiksi lohen kilohintaan verrattuna.

Haaviapureita kaivataan jo tänään

Koska kalan erityispiirre eli sen luminanssikyky on nähtävissä vain pimeällä, aikoo kalataloustutkija järjestää tänään 1.4. iltakahdeksalta koekalastusreissun, jonka tarkoituksena on nähdä kalan ”luminanssi” myös hämäräolosuhteissa. Koska kala halutaan pyydystää elävänä, tutkija on etsimässä mukaan vapaaehtoisia haavimiehiä tai -naisia avustamaan pyydystystä. Halukkaiden toivotaan ilmoittautuvan Olkiluodon Vierailukeskukselle viimeistään kello 19 mennessä. Omien pelastusliivien vienti on toivottavaa, mutta haavit löytyvät TVO-konsernin puolesta.

Ja vaikka kalastusta perinteisesti tehdään hiljaisuudessa, tällä reissulla ei aiota olla äänettömänä. Tutkijan mukaan kyseistä kalalajia voidaan jopa houkutella rytmikkäällä musiikilla.

- Myös omien soittopelien tuominen mukaan on siis jopa toivottavaa.

Teksti: Ville Kulmala
Kuva: Tapani Karjanlahti