Nucleareuropen selvitys: Ydinvoiman lisääminen EU:n alueella nopeuttaisi päästöjen vähentämistä ja pudottaisi sähkön hintaa

31.3.2025

Ydinvoiman lisääminen Euroopassa nopeuttaisi hiilidioksidipäästöjen vähentämistä, alentaisi pitkän aikavälin energiakustannuksia, vähentäisi kaasun- ja vedyntuonnin tarvetta ja parantaisi energian toimitusvarmuutta. Kuluttajille ja teollisuudelle kehitys merkitsisi edullisempaa sähköä ja toimintavarmuutta sähköistyvässä maailmassa.

Johtopäätökset käyvät ilmi nucleareuropen 2024 julkaisemasta raportista ”Pathways to 2050 – the role of nuclear in a low-carbon Europe”. Tutkimuksessa on tarkasteltu kolmea skenaariota EU:n ydinvoimakapasiteetista vuoteen 2050 mennessä. 100, 150 ja 200 gigawatin ydinvoimakapasiteettien vaikutusten mallinnuksessa on käytetty eurooppalaisen kantaverkkoyhtiöiden yhdistyksen ENTSO-E:n, Kansainvälinen energiajärjestön (IEA) ja Euroopan komission uusinta tietoa.

EU-alueen ydinvoimaloiden kapasiteetti on vuonna 2050 tämän hetken arvion mukaan noin sata gigawattia. Raportissa on laskettu, millaisia vaikutuksia olisi, jos vuonna 2050 kapasiteetti olisi 150 tai 200 gigawattia. Tämä tarkoittaisi 31 tai 63 uutta OL3-kokoluokan ydinvoimalaitosyksikköä.

Esimerkiksi 150 gigawatin kapasiteetin saavuttaminen vuoteen 2050 mennessä vähentäisi hiilidioksidipäästöjä noin 430 miljoonaa tonnia, pudottaisi energiakustannuksia noin 310 miljardia euroa ja vähentäisi voimakkaasti kaasun ja vedyn tuontitarvetta.

Kunnianhimoisempi 200 gigawatin kapasiteetti merkitsisi raportin mukaan vielä suurempia säästöjä energiakustannuksissa. Lyhyellä aikavälillä ennustetta suurempi ydinvoiman kapasiteetti nostaisi käyttöomaisuusinvestointeja, mutta pitkällä aikavälillä ydinvoima voisi osittain korvata muun muassa uusiutuvien energialähteiden kustannuksia. Lisäksi laskelmissa on huomioitava ydinvoiman lisärakentamisen aiheuttama jäännösarvon kasvu.

Raportissa nostetaan esille myös pienet modulaariset ydinreaktorit (SMR), jotka voivat palvella lämmöntuotannossa.



Ydinvoiman lisääminen parantaa teollisuuden kilpailukykyä

Raportin mukaan nousevat energiakustannukset rasittavat niin kansalaisten taloutta kuin teollisuuden kilpailukykyä. Erityisesti energiaintensiivisten teollisuudenalojen on löydettävä tapoja vähentää hiilidioksidipäästöjä edullisesti, mutta samalla varmistettava riittävä energiansaanti.

Nucleareuropen Policy Director Andrei Goicea sanoo, että monet sidosryhmät ja päättäjät ovat ottaneet hyvin vastaan raportissa esitetyt johtopäätökset.

- Raportissa tuodaan esille selkeästi nucleareuropen tavoittelema 150 gigawatin ydinvoimakapasiteetti vuoteen 2050 mennessä ennustetun 100 gigawatin sijaan. Tätä kehitystä myös EU:n jäsenvaltioiden ydinvoimatoimijat kannattavat. On kuitenkin huomattava, että EU:lla ei ole ydinvoiman suhteen samanlaisia tavoitteita kuin uusiutuvien energialähteiden lisäämisessä, Goicea toteaa.

EU:n tavoitteena on saavuttaa ilmastoneutraalius vuoteen 2050 mennessä. Nucleareuropen mukaan ydinvoimalla on keskeinen rooli tavoitteen saavuttamisessa edullisesti mutta samalla energiansaanti turvaten.

Ydinvoimalla voidaan myös varmistaa yhteiskuntien sähköistymisen myötä lisääntyvä energiankysyntä. Jotta ennustetusta 100 gigawatin tasosta päästään 150 tai 200 gigawatin tasolle, tarvitaan nucleareuropen mukaan niin teollisuuden, päättäjien, sijoittajien kuin kuluttajien yhteistyötä.

” EU:n jäsenvaltioiden ydinvoimatoimijat kannattavat ydinvoiman lisäämistä 50 % Euroopassa

Nucleareurope on ydinenergian etujärjestö, joka toimii Euroopan ydinteollisuuden äänenä energiapoliittisissa keskusteluissa EU:ssa. Järjestöllä on jäseniä 15 EU-maasta. Jäsenet edustavat yhteensä lähes 3 000 yritystä ja niiden kautta yli miljoonaa työpaikkaa.

Teksti: Timo Sillanpää
Kuva: Tapani Karjanlahti