Yli 20 maastopäivää ja kolme tutkijaa - Olkiluodon luonnon monimuotoisuutta on selvitetty keväästä alkaen

18.9.2024

Kaislikossa suhisee. Tällä kertaa tosin aiheuttaja on ihminen, ympäristöalan asiantuntijayritys Envineer Oy:n asiantuntija Maria Murto. Hänet on tuonut Olkiluodon saarelle biodiversiteettiselvitys, jonka tekeminen alkoi keväällä ja on jatkunut maastokartoituksilla näihin päiviin saakka. Biodiversiteettiselvitys on keskeinen osa Olkiluodon ympäristötavoitteita ja luonnontilan seurantaa.

Ympäristön hyvinvointia kuvaavat luonnon monimuotoisuuden tunnusluvut otettiin Olkiluodossa käyttöön vuonna 2017. Niiden avulla seurataan paitsi laitoksen ympäristövaikutuksia, myös kehitetään konsernin toimintaa entistä ympäristöystävällisempään suuntaan. Niistä on myös vinha apu jo lähitulevaisuudessa, kun yritysten vastuullisuusraportoinnin vaateet kasvavat.

Parhaillaan työn alla oleva biodiversiteettiselvitys on tärkeä osa tätä kokonaisuutta.

- Tämän selvityksen myötä saamme ajantasaista tietoa luontoarvoistamme, joka helpottaa meitä asettamaan entistä selkeämmät tavoitteet luonnon monimuotoisuudelle täällä Olkiluodossa, taustoittaa TVO:n ympäristöpäällikkö Merja Levy.

Hänen mukaansa kuluvan suven aikana toteutettua biodiversiteettiselvitystä voi pitää kattavana.

- Alueen kasvillisuuden lisäksi tutkimuksessa kartoitetaan myös saaren eläinkantaa ja puustoa, Levy listaa.

Kenttätyö on isossa roolissa

Keskeinen tutkimusmetodi on ollut maastossa tapahtuva havainnointi. Siis ihan kirjaimellinen kenttätyö, jota tehtiin pitkin ja poikin ydinvoimasaarta. Kaikkiaan Olkiluodon saaren luonnon monimuotoisuutta tutki kolme eri tutkijaa.

Tutkija Maria Murron vastuulla Olkiluodossa olivat nimenomaan kasvillisuus, saaren erilaisten luontotyyppien kartoitus sekä lahopuuston kartoittaminen. Asiantuntijatalon muista tutkijoista yksi keskittyi puhtaasti linnustoon ja toinen päiväperhosiin.

- Minulle maastopäiviä täällä tuli yhteensä kahdeksan. Ensimmäiset olivat kesäkuun alussa ja viimeiset nyt elokuun puolivälin jälkeen, Murto kertoo. Yhteensä maastopäiviä kertyi tutkijatriolle 22.

Työpäivien määrää selvittää tutkittavan alueen verraten iso koko. Kaikkiaan Olkiluodon saaren pinta-ala on noin 900 hehtaaria. Siitä vain noin 170 hehtaaria on varattu TVO:n sähköntuotantoon sekä Posivan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitustoimintaan.

Murron mukaan tämä oli hänelle itselleen pienoinen yllätys.

- Ennakkoon olin kuvitellut tutkittavaa ympäristöä paljon urbaanimmaksi, mutta koko saaresta energiantuotanto vie kuitenkin varsin pienen alan. Tutkittavaa luontoa oli siis varsin reilusti.

Ma­ria Mur­to oli yksi kol­mes­ta Ol­ki­luo­don bio­di­ver­si­teet­ti­tut­ki­muk­sen tut­ki­jas­ta.


Aiempi tutkimustieto auttaa vertailua

Murron mukaan Olkiluodossa tehdyssä selvityksessä erona moneen muuhun kohteeseen oli se, että aiempaa vertailuaineistoa oli niin hyvin saatavilla.

- Vaikka nyt tehdyn tutkimuksen fokus onkin nykytilassa, aiemman datan pohjalta voimme peilata tätä aikaisempiin tietoihin, jotka kertovat paljon tapahtuneista muutoksista.

Edellisen kerran koko Olkiluodon saaren kattava biodiversiteettiselvitys tehtiin 2013. Tämän jälkeen on tehty hankealuekohtaisia luontoselvityksiä.

- Tavoite on, että jatkossakin kattava koko saaren tutkimus tehdään noin 10 vuoden välein, Merja Levy kertoo.

Itse asiassa tavoitteena oli tutkimuksen teettäminen jo viime kesänä. Tämä ei kuitenkaan onnistunut.

- Tekijöitä ei yksinkertaisesti löytynyt koko maasta, Levy kertoo.

Loppuraportti valmistuu ensi keväänä

TVO lähti toteuttamaan toimisaarensa luonnon monimuotoisuutta omaehtoisesti ja vapaaehtoisesti. Ei minkään viranomaistahon vaateesta tai pyynnöstä.

- Me haluamme olla edelläkävijöitä ja esimerkin näyttäjiä tässä asiassa. Tämä on oleellinen keino pysyä tietoisena ympäristöstämme sekä siinä tapahtuvista muutoksista. Sen olemme jo päättäneet, että per vuosi TVO-konserni tekee vähintään yhden luonnon monimuotoisuutta edistävän konkreettisen toimenpiteen, Merja Levy listaa.

Tänä vuonna Metsähallituksen kanssa yhteistyössä toteutettiin perinnebiotoopin hoitoa lampaiden laidunnuksella Iso Susikarin saaressa noin 5,5 hehtaarin alueella.

Tutkijoiden loppuraportti saaren luonnosta valmistuu ensi keväänä. TVO tiedottaa tuloksista tarkemmin niiden valmistuttua.

- Tilannekuvan lisäksi olemme pyytäneet raportin laatijoita kirjaamaan myös suosituksia siitä, miten me yrityksenä voisimme lisätä luonnon monimuotoisuutta, Levy kertoo.

Ol­ki­luo­don lä­hi­saa­rel­la to­teu­tet­tiin ku­lu­va­na ke­sä­nä pe­rin­ne­bio­too­pin hoi­toa lam­pai­den lai­dun­nuk­sel­la. Teko to­teu­tet­tiin yh­teis­työs­sä Met­sä­hal­li­tuk­sen kans­sa.

Teksti: Ville Kulmala
Kuvat: Tapani Karjanlahti