Ydinenergiajärjestön nokkamies penäsi ilmastokokouksessa konkretiaa
Azerbaiždanin Bakussa järjestetyssä olevassa YK:n COP29-ilmastokokouksessa on keskusteltu planeettamme ilmaston tulevaisuudesta huipputasolla. Ydinvoima ei jäänyt kokouksessa statistin rooliin, vaikka kokouksen lopputulema jäikin vaisuksi.
Ydinvoiman tulevaisuuteen otti luonnollisesti kantaa myös kansainvälisen ydinenergiajärjestö IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossi.
- Ydinenergia on ratkaisevaa, jotta 1,5°C tavoite pysyy saavutettavissa, ja nyt on aika yhdessä vapauttaa sen täysi potentiaali, YK:n alaisen IAEA:n pääjohtaja tuumasi.
Grossi penäsikin siirtymistä juhlasanoista konkretiaan.
- Jos aiemmat COP-kokoukset toivat ydinvoiman syrjästä osaksi ratkaisuja, tänä vuonna on aika siirtyä siihen, miten se saadaan toteutettua, Grossi tiivisti viestinsä.
Raha ratkaisee
Grossi muistutti, että onnistuneeseen lopputulemaan vaaditaan vielä monta askelta: säätelyn mukauttamista, osaavaa työvoimaa sekä politiikan yhtenäistämistä. Näiden lisäksi hän korosti eritoten rahoituksen merkitystä.
Ydinvoimasta puhuttaessa euromäärät ovat tunnetusti isoja.
Grossin mukaan vuosina 2017–2023 maailmassa käytettiin vuosittain noin 47 miljardia euroa ydinenergiaan. Näin ollen hintalappu ydinvoimakapasiteetin kolminkertaistamiseksi vuoteen 2050 mennessä olisi noin 150 miljardissa eurossa.
Summa on iso, sen myönsi Grossikin. Toisaalta hän heitti osuvan vertauksen.
- Se on kuitenkin vain kymmenesosa siitä, mitä tarvitaan vuosittain uusiutuvan kapasiteetin kolminkertaistamiseksi vuoteen 2030 mennessä, pääjohtaja painotti.
Viime vuoden lupaus on poikinut oikeansuuntaista kehitystä
Ydinvoiman kolminkertaistaminen oli eräs viime vuonna Dubaissa järjestetyn ilmastokokouksen avaintuloksista. Tuolloin noin 25 maata, mukaan lukien Suomi ja Ruotsi, julkaisivat sitoutuvansa tavoitteen eteen. Siinä pihvinä oli juuri ydinvoiman kolminkertaistaminen vuoden 2020 tasosta vuoteen 2050 mennessä. Sitoumuksen allekirjoittajina olivat myös vahvimmat ydinvoimavaltiot, kuten Japani, Iso-Britannia, Ranska ja Yhdysvallat.
Viime aikoina on tullut myönteisiä uutisia lisää. Kuluvan vuodensyyskuussa 14 suurta pankkijättiä ja rahoituslaitosta ilmaisi tukensa ydinvoimalle. Lisäksi vuotta ovat leimanneet myös globaalien yritysjättien, kuten Googlen, Microsoftin sekä kurssiraketti Nvidian ilmoitukset investoinneista ydinvoimaan.
Harvinaista kyllä – tätä tukevat sekä demokraatit että republikaanit
Yhdysvalloissa ydinvoimabuumille olevasta tuesta kertoi myös Valkoisen talon ilmastokokouksen kärkeen julkaisema kunnianhimoinen tiekartta maan ydinvoimakapasiteetin kolminkertaistamiseksi vuosisadan puoliväliin mennessä. Tämä tarkoittaa jopa 200 gigawattia (GW) lisää ydinvoimatuotantoa. Huomionarvoista on sekin, että USA tavoittelee 35 GW:n lisäystä jo vuoteen 2035 mennessä.
Ja vaikka kyseinen suunnitelma onkin Bidenin hallinnon työtä, jopa Yhdysvaltain tunnetusti kahteen jakautunut poliittinen johto on harvinaisen samaa mieltä. Ydinvoiman lisärakentamista tukevat sekä demokraatit että republikaanit ja puhuipa myös valittu presidentti Donald Trump kampanjassaan useampaan otteeseen vahvasti ydinvoiman lisäämisen puolesta.
Teksti: Ville Kulmala
Kuva: Dean Calma / IAEA
Jaa somessa