TVO Nuclear Servicen navigointikokemukselle riittää nyt kysyntää

18.11.2024

Ydinvoima-ala on ollut viime vuosina myötätuulessa. Lukujen valossa tarkasteltuna globaalisti on rakenteilla noin 60 reaktoria ja suunnitteilla jopa 100. Näistä suurin osa Aasiassa, mutta myös Euroopassa on nähtävissä selkeää kasvua. Oman mantereemme osalta huomionarvoista on sekin, että mukana on myös upouusia maita, kuten Puola, Norja sekä Viro.

Kiinnostusta ydinvoimaa kohtaan on vauhdittanut etenkin tarve kestävälle ja luotettavalle energialähteelle. Ilmastonmuutoksen tiskiin lyömät karut faktat sekä vieläkin synkemmät ennusteet ovat tarkoittaneet, että maailman talousrattaita pitkää pyörittäneelle fossiilienergialle on löydettävä vaihtoehtoja. Ja mielellään varsin nopeasti.

Sen lisäksi että Euroopassa ja muualla maailmassa investoidaan uusiin ydinvoimaprojekteihin, niin myös modernisoidaan ja pidennetään olemassa olevien laitosten käyttöikää energiantarpeiden tyydyttämiseksi ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Hyvä esimerkki tästäkin löytyy Olkiluodosta, jossa Suomeen sähköä jo yli neljä vuosikymmentä tuottaneiden laitosyksiköiden eli OL1:n ja OL2:n osalta puntaroidaan parhaillaan sekä käyttöiän pidennystä että myös mahdollista tehonkorotusta. Näiden lisäksi samalta saarelta löytyy tietysti myös OL3 – Euroopan modernein ydinvoimalaitosyksikkö. Ne yhdistettynä kaikki laitosyksiköt tuntevaan asiantuntijaporukkaamme muodostavat TVO-konsernin selkärangan.

Kehitys kehittyy

Osaltaan edellä mainittua ”ydinvoimarenesanssia” on vauhdittanut myös teknologiapuolella otetut edistysaskeleet. Ne ovat tuoneet perinteisten, Olkiluodostakin löytyvien suurempien laitosyksiköiden rinnalle mahdollisina investointikohteina pienet modulaariset reaktorit, jotka tunnetaan myös SMR-lyhenteellä. Kyseessä on käsite, jota vielä 10 vuotta sitten harva tunsi, mutta joka nykyään tuntuu olevan jo melko monen tavan kansalaisen tiedossa. Kyseinen teknologia onkin ottanut jättiharppauksia ja kehityksessä on mukana useita erityyppisiä yrityksiä, alalla jo pitkään olleita sekä pioneeriyrityksiä.
TVO Nuclear Servicen (TVONS) kaltaiselle, vuosikymmenien aikana syntyneen korkeaa tietotaitoa ja kokemusta asiakkaille tarjoavalle yritykselle nykyisen kaltainen tilanne on tietysti lähestulkoon optimaalinen. Ja itse asiassa nykyistä ajanjaksoa edeltänyt ydinvoiman hiljaiselo on osaltaan jopa lisännyt meidän arvoamme. Selvää nimittäin on, että ydinvoimaosaaminen on vähentynyt maailmanlaajuisesti merkittävästi ja lisäksi ydinvoimasta ovat nyt kiinnostuneet myös lukuisat uudet maat.

Monen asian summa

Olipa kyseessä sitten perinteinen suuri laitosyksikkö tai SMR, uuden ydinlaitosprojektin läpivienti on aina erittäin haastava ja pitkäkestoinen kokonaisuus. Niissä korostuvat suunnitelmallisuus, asiantuntijuus, parhaiden oppien hyödyntäminen ja oikeiden asioiden tekeminen oikea-aikaisesti. Ydinvoimahankkeet ovat aina kestävyyslajeja – ei pikamatkoja.
TVONS:n tarjoamat kumppanuudet ydinlaitosprojektissa tai operatiivisen laitoksen toiminnan kehittämisessä hyötyvät historiastamme. Syntynyt tietotaito ja osaaminen kumpuaa roolistamme kolmen laitosyksikön operaattorina ja kertyneestä osaamisestamme ”megaprojektimme”, Olkiluoto 3:n, läpiviennistä aina sen rakentamispäätöksestä säännöllisen sähköntuotannon aloittamiseen. Tämä kaikki tietotaito on jo nyt pistetty hyötykäyttöön lukuisissa asiakasprojekteissamme, missä olemme toimineet asiantuntijan, neuvonantajan tai projektiorganisaation eri tehtävissä.
Osaamisellamme ja kumppanina asiakkaan projekteissa voidaan ennen kaikkea paremmin turvata projektien keskeisten tavoitteiden onnistuminen. Me tvonsilaiset olemme sitoutuneet tukemaan asiakkaitamme tämän monimutkaisen kentän navigoinnissa. Asiantuntija-, neuvonantaja- ja projektipalvelumme varmistavat, että ydinvoimalaitosten omistajat ja operaattorit voivat saavuttaa tavoitteensa luottavaisesti ja tehokkaasti.


Tekstin on kirjoittanut TVO Nuclear Servicen toimitusjohtaja Ari Leppänen.