Sloganinsa mittainen
Onneksi on Olkiluoto. Seisomme vahvasti kyseisen, uuden sloganimme takana koko joukkue.
Kolmen sanan lause ”Onneksi on Olkiluoto” nostaa esiin merkityksellisyyttämme. Ilman Olkiluodon tuotantoa kotimaisesta sähköstä jäisi uupumaan merkittävä määrä, reilut 30 prosenttia, tuulettomina päivinä enemmänkin. Olemme siis nykyään paljon vartijana.
Uutinen vai ei?
Kolmen laitosyksikkömme sähköntuotanto on pääsääntöisesti hyvin tasaista ja varmaa. Toisin sanoen perusvoimaa, joka ei riipu kellonajasta tai säästä. Joku saattaa hymähtää, kun tuotantovarmuus yhdistetään Olkiluotoon. Lööpeistä on nimittäin voinut saada toisenlaisen kuvan.
Tätä selittää medialogiikka ja eritoten uutiskriteeristö. Uutinen on pääsääntöisesti poikkeus hallitsevasta tilanteesta. Poikkeuksellinen asia on hyvä uutinen, normaali asia puolestaan heikko uutinen – josko uutinen lainkaan.
Laitosyksiköidemme kohdalla tämä pitää kutinsa paremmin kuin hyvin. Tuotannossamme tapahtuneet muutokset nousevat mediaan ripeästi – muutamassa minuutissa. Olemme vahvasti ”Juuri Nyt” -kategoriaa.
Sen sijaan tavanomaiset tuotantopäivät, jolloin sähköä pusketaan valtakunnan verkkoon suunnitelmien mukaisesti, jäävät suvantoon. Mediatutka ei niitä havainnoi, koska ne eivät sisällä poikkeamia, uutislogiikan polttoainetta.
Tosiasiassa valtaosa arjestamme koostuu juuri näistä perusvoiman peruspäivistä.
Pohjaksi dataa tuotannosta
Poraudutaanpa hieman syvemmälle laitosyksiköidemme tuotantolukuihin kuluvan vuoden osalta. Koska haluamme ottaa mukaan kokonaiset kuukaudet, käytetään lokakuun 2024 loppuun mennessä kertyneitä lukuja.
Ja koska homma pidetään simppelinä, seuraavassa on laskettu yksi tunnusluku: kuinka ison osan ajasta laitosyksikkö on tuottanut sähköä tänä vuonna, lokakuun loppuun mennessä:
OL1 – 87,5 %
OL2 – 87,7 %
OL3 – 75,3 %
Huoltoseisokit ovat suurin syy siihen, miksi edellä olevat luvut eivät ole 100 %. Jos nimittäin vielä ne miinustetaan pois, ollaan jo melko piskuisissa tuntimäärissä. Huoltoseisokkien tunnit näyttävät vuoden 2024 osalta tältä:
OL1 – 38 vuorokautta
OL2 – 11 vuorokautta
OL3 – 74 vuorokautta
Näinpä muita kuin vuosihuolloista johtuvia epäkäytettävyyksiä on laitoksillamme ollut vain seuraavasti:
OL1 – 0 tuntia
OL2 – 645 tuntia (27 vrk)
OL3 – 13 tuntia
Kaikki nuo ovat varsin kovia lukuja – myös kansainvälisessä vertailussa. OL1 ja OL2, joita olemme käyttäneet jo reilut 40 vuotta, ovat toimineet noin 90 prosentin kertoimilla jo pidemmän aikaa. Toki syksyllä 2024 tapahtunut OL2:n roottorinvaihto vei aikaa useamman viikon.
OL3:n ensimmäiset säännöllisen sähköntuotannon vuodet ovat puolestaan olleet erinomaiset alkumetrien suorituksiksi. On nimittäin hyvä muistaa, että aikanaan esimerkiksi OL1:n ensimmäisiin käyttövuosiin mahtui reilut 50 tuotantoon vaikuttanutta vikatilannetta. OL3:lla niiden määrä on ollut laskettavissa yhden käden sormilla. Ja niiden vuoksi laitos oli vuonna 2023 seisoksissa vain 84 tuntia.
Vuonna 2024 saldo on ollut vieläkin komeampi. Lokakuun loppuun 2024 mennessä vuosihuollon ulkopuolisena aikana OL3 oli ollut pois tuotannosta alle 13 tuntia. Kulunutta sanontaa käyttääksemme, tästä on hyvä jatkaa.
Vuosihuoltojen merkitys
Vuosihuollot ovat laitoksen toimintavarmuuden ja tuotannon tasaisuuden kannalta avainasemassa. Ne toteutetaan, jotta laitoksen ajo huoltojen välissä olisi mahdollisimman keskeytyksetöntä.
Vuosihuoltojen pakollisuus juontaa juurensa myös polttoaineeseen, jota ydinvoimalaitoksessakin tarvitsee aika ajoin vaihtaa. Ja tämä ajoittuu juuri vuosihuoltoihin, joissa vaihdetaan osa polttoaineesta uuteen.
Vuosihuollot tuovat Olkiluotoon aimo liudan alihankkijoita. Esimerkiksi kesällä 2024 vuosihuoltoihin otti osaa TVO:n oman väen lisäksi noin 1 400 alihankkijoiden työntekijää. Tämä antaa mukavan lisäpiristeensä aluetalouteen. Alihankkijoista kun aika moni niin majoittuu, tankkaa kuin syöpöttelee joko Eurajoella tai vähintäänkin Satakunnassa. Monen paikallisen yrittäjän kassakoneelle tämä tarkoittaa duurivoittoista soitantaa.
Vuosittain laitoksilla tehdyt huollot auttavat pidentämään laitosten elinikää. Parhaillaan Olkiluodossa selvitetään, voisiko jo 45 vuotta toimineiden OL1- ja OL2 -laitosyksiköiden nykyistä käyttöikää pidentää 10 tai 20 vuodella. Tällaista selvitystä ei taatusti tehtäisi, jos vuosihuoltojen suhteen olisi menty sieltä, missä aita on matalin. Ei, vaikka se joskus tarkoittaisikin lisäpäiviä huoltotoimenpiteisiin.
Juttu on julkaistu alun perin 27.11. ilmestyneessä Uutisia Olkiluodosta -lehdessä. Marraskuussa OL3-laitosyksikkö oli tiivisteöljyjärjestelmän toimintahäiriön takia pois tuotannosta 95 tuntia.
Teksti: Ville Kulmala
Kuva: Tapani Karjanlahti