Olkiluodon ympäristötarkkailu osoitti jälleen tarkkuutensa

22.2.2024

Olkiluodossa tehdään kattavaa ja monipuolista ympäristötarkkailua ympäri vuoden. Tarkassa syynäyksessä pienetkin muutokset eliöstössä huomataan nopeasti.

Viime vuoden lopulla Olkiluodon ydinvoimalaitoksen jäähdytysvesikanavista löydettiin vieraslaji, jota ei ollut aiemmin tavattu Itämeressä eikä muuallakaan Euroopassa.

- Laji määritettiin pohjoisamerikkalaiseksi Conopeum chesapeakensis -sammaleläimeksi Helsingin yliopiston Luonnontieteellisessä keskusmuseossa DNA-tuntomerkin avulla. Kyseinen vieraslaji löytyi välppeen* tarkkailun yhteydessä joulukuussa 2023. Rauman seudulle ja Olkiluotoon se on tullut mahdollisesti jonkin rahtilaivan painolastiveden mukana tai pohjaan kiinnittyneenä, kertoo TVO:n ympäristöpäällikkö Merja Levy.

Pian Olkiluodon havainnon jälkeen sama sammaleläin tunnistettiin myös Porvoon edustalta, Kilpilahden sataman vieraslajinäytteistä, jotka on otettu elokuussa 2023.

- Sammaleläin on kotoisin Pohjois-Amerikan suurista jokisuulahdista, kuten Virginian Chesapeakenlahdesta. Laji lisääntyy vain murtovedessä, ja koko Itämeri voi siksi olla sille sopivaa elinaluetta, kertoo Luonnontieteellisen keskusmuseon yli-intendentti Risto Väinölä.

Olkiluodon saari on yksi Suomen tutkituimpia alueita ja sen monimuotoinen luonto tunnetaan tarkoin. Saarella on tehty ympäristötutkimuksia 1970-luvulta alkaen, jo vuosia ennen sähköntuotannon käynnistymistä. Laitosyksiköiden vuosihuollot ovat otollista aikaa sammaleläimen levinneisyyden lisätutkimuksille. 

Vihertävänruskean sammaleläimen kasvutapa muistuttaa pienikokoista rakkohaurua eli rakkolevää. Molemmat muodostavat haaroittuvia versomaisia kasvustoja, jotka ovat kärkiosistaan lapamaisesti litteitä. Sammaleläimet kasvavat pohjarakenteisiin tai muihin eliöihin pysyvästi kiinnittyneinä noin viiden senttimetrin korkuisina tupasmaisina yhdyskuntina.




*Ydinvoimalaitoksen jäähdytysvedestä talteenotettava kiintoaines