DNA-tutkimuksella löydettiin Olkiluodosta 27 eri kalalajia
Uutisoimme keväällä kalatutkimuksesta. Sen päätulos oli, että Olkiluodon sähköntuotannolla ei ole merkittäviä vaikutuksia alueen kalatalouteen. Tutkimuksen tehneen kalataloustutkija Ilkka Tammelan työ saarella jatkuu.
TVO:n vesitalouslupa edellyttää säännöllisiä kalakannan selvityksiä. Syyskuussa alkaneen uuden kalatarkkailun tavoitteena on selvittää laitosyksiköille ajautuvien kalojen laatua ja määrää. Selvityksessä huomioidaan myös alle yhden senttimetrin pituiset kalanpoikaset.
Näiden kalanpoikasten pyytäminen on Tammelan mukaan osoittautunut haastavaksi. Tähän asti on kokeiltu haavikalastusta tulovesikanavan kävelysillalta, laitureilta ja veneen avulla, mutta laihoin tuloksin.
- Havaintojen perusteella pienet kalanpoikaset uivat veden pintakerroksessa aktiivisesti, eivätkä ajaudu virran mukana tulovesikanavassa, Tammela toteaa.
Tutkimussuunnitelma Tammelan toteuttamaan kalatarkkailuun on ELY-keskuksen hyväksymä.
Uusi eDNA-menetelmä
Suomen Ympäristökeskuksen mukaan eDNA-menetelmää on viime vuosina pilotoitu maailmanlaajuisesti luonnon monimuotoisuuden kartoituksessa. Tulokset ovat olleet lupaavia.
eDNA:lla tarkoitetaan eliöiden ympäristöönsä levittämää DNA:ta. eDNA-näytteet kerätään vesi- tai maaympäristöstä, lumesta tai ilmasta. Näytteiden sisältämä DNA eristetään laboratoriossa.
Olkiluodossa ensimmäiset näytteet kerättiin voimalaitoksen jäähdytysvedestä kesäkuussa 2023. Analyyseissä vesinäytteiden DNA:sta tunnistettiin 27 kalalajia ja viisi simpukkalajia. Ensimmäisessä vaiheessa selvitettiin vain nämä kaksi eliöryhmää, koska ne ovat tärkeitä indikaattoreita meren monimuotoisuudesta.
- eDNA tulos vahvistaa aikaisempaa käsitystä simpukoista. Kaloista sen sijaan saatiin laajempi kirjo kuin aiemmissa tutkimuksissa. Yhteensä kalalajeja on Suomen alueella Itämeressä vähän yli 60. Runsaimpia lajeja eDNA-näytteenottohetkellä Olkiluodossa olivat silakka, kolmipiikki, salakka, hauki ja lahna, Tammela luettelee.
Lisäksi TVO on osallistunut osallistuneet vieraslajihankkeeseen, jossa kartoitetaan voimalaitoksen meriveden kanssa tekemisissä olevissa rakenteissa kasvavaa eliöstöä.
Näytteitä kerättiin vuosihuollon aikana laitosyksiköiden sisällä olevista merivesijärjestelmistä, kuten esimerkiksi lämmönvaihtimista. Analyysi tulee olemaan erilainen kuin aiemmin. Siinä määritetään lajilleen esimerkiksi selkärangattomia eliöitä. Analyysit tekee kotimainen laboratorioyritys ja hankkeessa on mukana useita voimalaitoksia Suomesta ja Ruotsista.
Keväällä kerroimme kalalajistosta, joita löydettiin jäähdytysveden mukana tulevasta välppeestä. Korvaako eDNA välpetutkimuksen?
- eDNA ja välpetutkimus täydentävät hienosti toisiaan ja samalla varmentavat tuloksia. eDNA kertoo mitä lajeja jäähdytysvedestä löytyy, välpetutkimus kertoo myös kalojen määrän, pituuden ja painon, Tammela tarkentaa.
Unelmatyö
Tammela on valmistunut Jyväskylän yliopistosta pääaineenaan akvaattiset tieteet ja erikoistumisalana kalabiologia ja kalatalous. Hän on kalataloustutkija, jonka työnkuva on Olkiluodossa laajentunut muihinkin vastuullisuusaiheisiin.
- Onhan tämä unelmatyö. Mielenkiintoa ja haasteita tuovat uudet työtehtävät, jotka liittyvät elinkaarianalyysiin, vuosittaisten kasvihuonekaasupäästöjen laskentaan ja CSRD-kestävyysraportointiin, Tammela toteaa tyytyväisenä.
Välpe- ja eDNA-tutkimusten lisäksi TVO toteuttaa Olkiluodon lähivesien alueella myös koekalastuksia, kalojen ikä- ja kasvumäärityksiä, kirjanpitokalastusta ja kalastuskyselyitä ammatti- ja virkistyskalastajille, vedenlaatutarkkailuja sekä pohjaeläintutkimuksia.
Olkiluodon saari onkin yksi Suomen tutkituimpia alueita ja sen monimuotoinen luonto tunnetaan tarkoin.
Teksti: Juha Poikola
Kuva: Tapani Karjanalahti