Ydinvoimasaaren uusi aluevaltaus on etanat - Kasvattajainsinööri muuttaa tarhansa etelästä Suomeen ilmastonmuutoksen seurauksena

1.4.2023

Olkiluodossa tuotetaan OL3:n valmistumisen jälkeen peräti 30 prosenttia Suomen sähköstä, mutta lähitulevaisuudessa ydinvoimasta tutusta saaresta on tarkoitus kehittää myös Pohjois-Euroopan johtava etanakeskittymä. Idea niiden kasvattamisesta Olkiluodon saarella on eteläisen Euroopan alkuperää. Ilmastonmuutos on tehnyt niiden kasvattamisesta etelässä varsin haastavaa.

Perustettavavan ja vielä nimeämättömän yrityksen puuhamiehenä toimii aikaisemmin Olkiluodossa työskennellyt insinööri Emanuel Escargot.

Etanankasvatuksen kannalta oleellinen mahdollistaja on Olkiluodossa tuotettu lämpöenergia, jolle on kaavailtu vuosien saatossa, jos jonkinlaista hyötykäyttöä. Koska Olkiluoto sijaitsee sen verran kaukana asukaskeskittymistä, laitosyksiköissä syntyvää lämpöenergiaa ei voida hyödyntää täysimittaisesti esimerkiksi kaukolämpötuotantoon.

Ilmasto ajurina

Olkiluodon Etanakasvattamo-ajatuksen isänä voidaan pitää insinööri Emanuel Escargotia. Eteläisestä Euroopasta kotoisin oleva insinööri on itse varttunut etanankasvatukseen erikoistuneella maatilalla, ja myös hän itse on toiminut sivutoimisena etanayrittäjänä kotimaassaan jo pidemmän aikaa. Viime vuosina etanaelinkeinon harjoittaminen on kuitenkin käynyt hänen kotiseudullaan hankalaksi.

- Suurin syy tähän on ilmastonmuutoksen aiheuttama kuivuus, taustoittaa Teams-etäyhteydellä tavoitettu Escargot kotimaastaan.

Hänen mukaansa etanoiden kasvatuksessa on haasteensa.

- Kasvatukseen vaaditaan mahdollisimman tasainen 18 asteen tasalämpö ja ilmankosteuden pitää olla päälle 90 prosentissa, hän selkeyttää.

Komennukselta tuttua tienoota

Suomi ja Satakunta kävi Escargotille tutuksi sukulaistensa kautta. Siinä missä etanankasvatus on hänen osaltaan ollut sivutoiminen ”harrastus”, varsinainen leipä pöytään on tullut insinöörinä.
Sekä Porissa että Raumalla asunut mies kysyy heti puhelun alussa paikallisten jääkiekkoseurojen sijoituksia. Uutiset sekä Lukon että Ässien tippumisesta saavat aikaan vieraskielistä, joskin painokelvottomaksi tulkittavaa tekstiä. Ehta kiekkofani siis.

Escargot kertoo jo komennusvuosinaan tehneensä havainnon siitä, että satakuntalaisympäristö olisi oiva paikka etanatalouden harjoittamiseen.

- Olkiluodossa on oikeastaan kaikki ne ominaisuudet, mitä etanankasvatukseen vaaditaan. Meri tuo tarvittavaa kosteutta ja ympäristö itsessään on rauhan tyyssija kaukana kaupunkien melskeistä ja saasteista, insinööri innostuu.

Etanankasvatuksen haasteena on tosin Suomen pitkä ja kylmä talvi. Se kun on selvä, että tasalämpöä ei näillä lakeuksilla ilman apua voida saavuttaa. Talven myötä vaihtolämpöisten etanoiden aktiivinen eli talvihorroksen ulkopuolinen elonjakso jää Suomessa harmittavan lyhyeksi. Tähän Olkiluodon ”hukkalämpö” tarjoaa kuitenkin oivan ratkaisun.

Ensi alkuun 15 000 etanaa

Käytännössä kulurakenne jää pieneksi, sillä etanat viihtyvät kasvuhuonetyyppisessä ilmastossa, jonka Olkiluodosta tuotettu lämpö pitää sitten lämpimänä ikään kuin ”ilmaiseksi”. Teollisuuden Voima ei liiketaloudellisesti osallistu yrityksen toimintaan, mutta on tarjoutunut mukaan hankkeeseen tarjoamalla yritykselle tarvittavaa lämpöä ilman erillistä korvausta.

Emanuel Escargot esittelee myös alustavia piirustuksia. Niissä varsinainen halli sijaitsee noin 1,5 kilometrin päässä laitosalueelta. Työn alla olevissa suunnitelmissa tarvittavalle hallille on mitoitettu kokoa noin 500 neliötä.

- Alkuvaiheessa näin, mutta toivottavasti jatkossa merkittävästi enemmän, kasvattaja visioi. Hänen mukaansa kaavailtu tila mahdollistaisi vähintään 15 000 etanan kasvatuksen. Se riittää jo tekemään siitä heittämällä Skandinavian suurimman etanatilan.

Varsin todennäköistä on, että etanoita nähdään jatkossa myös Olkiluodon henkilöstöravintola Luodon annoksissa.

- Tai ainakin olen alustavasti keskustellut asiasta ravintolan kanssa.

Tänään Vierailukeskuksella

Tavoitteena on, että etanatarhan pystytykseen päästään jo tulevana syksynä. Näin ollen ensimmäiset etanat saataisiin toimitettua perille jo vuoden päästä keväällä 1.4.2024. Siis tasan vuoden päästä.

Escargotin mukaan ajankohta ei ole sattumaa, sillä vanhan kansanperinteen mukaan etanat heräävät talvihorroksestaan juuri maalis-huhtikuun vaihteessa. Hämmästyttävää kyllä, sama pätee kuulemma myös Suomessa. Escargon mukaan edes tuoreet lumikuurot eivät tätä estä.

- Tämä hämmästytti ensimmäisinä Suomi-vuosina itsenikin. Sieltä ne vaan kömpivät koloistaan, hitaasti, mutta varmasti, hän vakuuttaa.

Emanuel Escargot onkin saapumassa Suomeen ja Olkiluotoon tänään lauantaina katsastamaan vanhan viisauden pätevyyttä. Halukkaat voivat saapua Olkiluodon vierailukeskukselle tänään puoliltapäivin. Escargot on luvannut automaattikahvit kaikille, jos etanoita ei jostain syystä sattuisi löytymään.

Ja todettakoon nyt vielä varmuuden vuoksi, että tämä juttu julkaistiin 1.4. eli aprillipäivänä. Aivan tosissaan sitä ei siis kannata ottaa.


Teksti: Ville Kulmala
Kuvat: Tapani Karjanlahti