Toni Romppanen haki mukaan kansainväliseen ohjelmaan – ja kokee saaneensa siitä sen, mitä lähti hakemaan
Käyttöturvallisuusinsinööri Toni Romppanen on yksi kolmesta TVO:laisesta Nordic Nuclear Trainee Programin (NNTP) osallistujasta. Syksyllä startannut koulutusohjelma on neljän pohjoismaisen ydinvoimayrityksen koulutusohjelma uusille tai melko tuoreille ydinvoima-alan ammattilaisille. Romppanen kuuluu jälkimmäiseen kategoriaan. Hänellä on takana 1,5 vuotta TVO:lla.

Ohjelmasta Romppanen kuuli kutakuinkin vuosi sitten.
- Meillä oli tuolloin ”työvaihdossa” edelliseen ohjelmaan osallistunut Miro Pussinen Fortumilta, Romppanen muistelee. Suomesta ohjelmassa on mukana TVO:n lisäksi Fortum, Ruotsista Vattenfall ja Uniper.
Motiivina hakemiseen oli paitsi uteliaisuus myös oletus siitä, että ohjelma tarjoaisi laajemman näkemyksen ydinvoima-alasta kokonaisuutena, sekä uusia kansainvälisiä kontakteja.
Moduuli avartaa
NNTP-koulutusohjelma pitää sisällään kaikkiaan yhdeksän kolmepäiväistä moduulia, joista nyt huhtikuussa on takana kolme. Viimeksi oltiin Romppasen kotikentällä, sillä tammikuussa ryhmä kokoontui Olkiluodossa.
Sitä ennen vastaavat on pidetty Vattenfallilla HQ Solnassa sekä Fortumin Loviisan yksikössä.
Jokaisen moduulin rakenne on kasattu tietyn teeman ympärille. Olkiluodossa se oli Newbuilding Nuclear” ja ohjelma keskittyi vahvasti OL3-laitosyksikköön. Tosin myös esimerkiksi SMR:t eli pienydinvoimalat (Small Nuclear Reactor) nostettiin esiin.
Laitospaikoilla toteutettavat moduulit ovat keskeinen osa ohjelmaa, mutta eivät koko totuus.
Niiden välisenä aikana osallistujat työstävät erinäisiä väliprojekteja, joita tehdään muiden, usein eri yhtiöistä olevien osallistujien kanssa. Ne tehdään luonnollisesti etänä.

Vaihdon paikka
Näiden koulutuspainotteisten moduulien lisäksi ohjelmakokonaisuuteen kuuluu kaksi kuukauden ”työkiertoa” itselle vieraissa tehtävissä. Jaksoista ensimmäinen tehdään oman yrityksen voimalaitoksella, toinen toisessa yrityksessä.
Sisäisen vaihtojakson Toni Romppanen teki tänä keväänä OL3-laitoksen käyttöjaoksessa.
Syksyllä edessä on toinen, ulkoinen vaihtojakso.
- Alustavasti kiinnostaisi Loviisaan Fortumin käyttökokemustehtävät, Romppanen kertoo.
Hyvä päätös
Hän ei ole katunut, että haki mukaan.
- Halusin oppia enemmän ydinvoima-alasta kokonaisuutena, sekä päästä näkemään, miten muualla toimitaan. Ja juuri sitä tämä ohjelma on tarjonnut.
Myös alun perin mielessä siintänyt toive uusista kontakteista on toteutunut.
- Meidän 16 hengen Trainee-porukkamme on tuntunut todella mukavalta, Romppanen antaa tunnustusta.
Hän pitää uusien suhteiden luomista arvokkaana asiana myös oman arkityönsä eli käyttökokemustoiminnan roolin kannalta.- Se, että on olemassa tuttuja myös muissa laitoksissa, on erittäin hyvä asia tiedonsaannin kannalta. Joitakin asioita voi silloin tarvittaessa kysyä myös ohi virallisempien kanavien, hän uskoo.
Ei länsinaapurin laitoksille – ainakaan vielä
Toni Romppasen mukaan siitäkään ei ole haittaa, että kylkiäisenä tulee luotua verkostoa myös Suomenlahden toiselle puolen. Ainakaan lähitulevaisuudessa Romppanen ei tosin pidä todennäköisenä, että oma työ olisi naapurimaassa.
- Mutta ehdottomasti tämä mahdollisuuksia avaa siihenkin, jos joskus haluaisi siirtyä joskus toisaalle.
Toistaiseksi Olkiluoto on kuitenkin riittänyt hyvin.
- Koen että minulla on hyvin mielenkiintoisia työtehtäviä ja myös työyhteisö tukee täällä viihtymistä sekä kehittymistä, hän perustelee.
- Koulutus on ollut mielenkiintoinen, ja hyvä on, että lähdin mukaan, tiivistää Toni Romppanen mietteensä Nordic Nuclear Trainee Programista.

Suosittelisitko?
Entä kenelle Romppanen sitten itse suosittelisi koulutusta.
- Kyllä tämä varmasti on hyväksi kenelle tahansa, joka on ollut töissä alalla vuoden tai pari, ja jotka haluavat oppia lisää sekä muiden laitosten toiminnasta että siellä työskentelevistä ihmisistä.
- Meillähän on erikseen kyllä myös kansallisesti järjestettävä YJK-kurssi. Ehkä sen kanssa päällekkäin tätä ei voi suositella. Sen verran näissä on hommaa, Romppanen tuumaa.
Toni Romppasen mukaan osallistumiseen onkin pitänyt varata jonkin verran, muttei mahdottomasti työaikaa.
- Sanoisin, että keskimäärin yksi päivä viikossa, hän ynnää.
Romppasen oma esimies suhtautui Tonin ohjelmaan osallistumiseen myönteisesti heti alusta alkaen.
- Sekä hän että minä olimme sitä mieltä, että pitkässä juoksussa tämä kyllä hyödyttää enemmän kuin mitä tähän käytetään resurssimielessä.
Opinnot tukivat työpaikkavalintaa
Romppasen koulutus sopii Olkiluotoon kuin nakutettu. Hän kun valmistui energiatekniikan insinööriksi Satakunnan ammattikorkeakoulusta vuonna 2013. Opinnot tukivat töitä ydinvoimalassa, sillä aikanaan korkeakoulussa voimalaitostekniikka oli kyllä käynyt tutuksi.
- Myös esimerkiksi kemiasta valitsin kursseja, jotka ovat tukeneet nykyistä työtäni, hän kertoo.
Vielä valmistumisensa aikoihin hän ei kuitenkaan Olkiluodon portteja kolkutellut.
- Alkuun minun tuli hairahdettua konepajateollisuuden palvelukseen jälkimarkkinoinnin huoltoinsinööriksi, Romppanen hymyilee. Koulutustaan sataprosenttisesti vastaava energia-ala kutsui hänen tapauksessaan syksyllä 2021. Silloin Olkiluotoon haettiin ydinturvallisuusinsinööriä.
Nyt takana on 1,5 vuotta Olkiluotoa, ja tähänastinen kokemus on ollut antoisa.
- Melkein sitä on miettinyt, että miksi en tullut tänne jo aikaisemmin.
Nykytyössä viihtymistä tukee sekin, että moni palanen on loksahtanut paikalleen.
- Kyllä minä näen itseni täällä vielä vuosien päästä. Tykkään myös siitä, että sisäinen kierto talossa toimii hyvin ja näyttää olevan varsin yleistä, hän sanoo.
- Myös koulutuspuoli täällä on kunnossa. Se paitsi mahdollisestaan, siihen myös kannustetaan.

Turvallisuus on tekemisen keskiössä
Romppanen aloitti TVO-uransa Turvallisuusteknisten käyttöehtojen parissa, mutta päätyi vain pari kuukautta myöhemmin sisäisellä siirrolla tapahtumatutkintaan, joka on osa käyttökokemustoimintaa.
- Se tuntui jotenkin vielä enemmän omalta jutultani, hän myöntää.
Sekään ei ainakaan vähentänyt mielenkiintoa, että toimipiste oli OL3, heittämällä Suomen tunnetuin teollisuuslaitos.
Toni Romppasen käytännön arki koostuu pitkälti tapahtumatutkintojen ja raporttien tekemisestä. Molempia toteutetaan ydinvoima-alalla erittäin matalalla kynnyksellä minkä tahansa läheltä piti -tilanteen tai turvallisuuspuutteen sattuessa. Tähän TVO:ta velvoittaa lakikin.
- Meidän tehtävänämme on aina selvittää tapahtumaseloste ja syytekijät ja esittää niiden myötä viranomaiselle korjaavat toimenpiteet, jotta vastaavaa ei ikinä enää tapahtuisi, hän kertoo.
Äärimmäisen turvallisuusorientoituneella alalla tietoa ei pantata, vaan pikemminkin päinvastoin.
- Me viestimme havaintomme myös muille laitoksille, jotta heilläkään ei sattuisi vastaavaa, Romppanen sanoo.
Kotoisin Romppanen on Ulvilasta, ja hän kuuluu vuoden 1987 vuosiluokkaan. Insinööriksi mies tiesi haluavansa jo heti lukion jälkeen. Matemaattiset alat kun olivat aina olleet mieleen. Ja niinpä jokainen lähetetty jatkokoulutuksen hakupaperikin koski juuri insinöörioppia.
Lisää Olkiluodon kuulumisia pääset lukemaan TVO-konsernin uutiskirjeestä 1/2023. Se ilmestyy huhtikuussa viikolla 15. Tästä linkistä saat käydä tilaamassa uutiskirjeen sähköpostiisi.
Teksti: Ville Kulmala
Kuvat: Tapani Karjanlahti
Jaa somessa