Olkiluoto 3:sta on ajettu suunnitellusti jo yli puoli vuotta

17.10.2023

Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitosyksikön säännöllisen sähköntuotannon alkamisesta on ehtinyt kulua jo puoli vuotta. Reilukin, sillä säännöllisen sähköntuotannon OL3 aloitti 16. huhtikuuta.

Valtakunnan verkkoon OL3 on toki tuottanut sähköä tätäkin pidempään. Historiaan jää pysyvästi myös 12. maaliskuuta vuonna 2022. Tuolloin kello 12.01 OL3 aloitti ensimmäistä kertaa sähköntuotantonsa, joskin vielä selkeästi koekäyttönä.

Olkiluoto 3 on kirkkaasti Suomen tehokkain voimalaitosyksikkö. Sen tuottama noin 1600 MW:n maksimikapasiteetti painii aivan omassa luokassaan. Suomen suurin ja nykyaikaisin hiilivoimalaitos on Meri-Porin voimalaitos. Vuonna 1994 valmistuneen laitoksen sähköteho on 560 MW. Eli noin kolmannes OL3:n sähköntuotannosta. Vesivoimalaitospuolella piikkipaikkaa pitää Imatrankosken Vesivoimalaitos, jonka teho on noin 192 MW.

Niin kuin yli nelikymppiset OL1 ja OL2 osoittavat, ydinvoimalan elinkaaret ovat pitkiä. Ja kuten viime viikolla tiedotimme, TVO pohtii kummankin vanhemman laitosyksikkönsä käyttöikään vähintään 10 vuoden pidennystä. Saaren kuopus, OL3 on jo lähtökohtaisesti puolestaan suunniteltu minimissään 60 vuoden käyttöikään.Tarjolla on siis säästä riippumatonta ja puhdasta energiaa Suomelle erittäin pitkäksi aikaa.

Kuten hyvin tiedetään, OL3-projektin aikataulu venyi merkittävästi. Toisaalta säännöllisen sähköntuotannon käynnistymisen jälkeen, laitos on toiminut odotusten mukaisesti, ilman tuotantokatkoksia. Tämä tietysti puhuu omaa kieltään koekäyttöjakson merkityksestä ja sen onnistumisesta. Varsinainen tuotanto laitoksella aloitettiin vasta erittäin monipuolisten ja pieteetillä suoritettujen koekäyttöjen jälkeen.

Tuorein laitostulokas on ottanut Olkiluodon vuosituotannossa piikkipaikan jo hyvä tovi sitten. OL3 rikkoi jo syyskuussa sähköntuotannossa 7 000 GWh rajan, joka on aika tasan OL1/OL2-laitosyksikön hyvän vuosituotannon verran.

Suomen energiapaletissa Olkiluodon kokonaistuotanto on hyvin merkittävässä osassa. Tällä hetkellä noin 30 prosenttia sähköstä tuotetaan täällä Eurajoen Olkiluodossa.


Teksti: Ville Kulmala
Kuva: Tapani Karjanlahti