Olkiluoto 1 ja Olkiluoto 2 -laitosyksiköiden vuosihuollot käynnistyvät sunnuntaina

14.4.2023

Olkiluodon vuosihuollot alkavat sunnuntaina 16. huhtikuuta, jolloin Olkiluoto 1 -laitosyksikkö (OL1) irrotetaan sähköntuotannosta noin viikon mittaista polttoaineenvaihtoseisokkia varten. Olkiluoto 2:lla (OL2) tehtävä huoltoseisokki alkaa maanantaina 1. toukokuuta. Se kestää 16 päivää.

Olkiluodon ydinvoimalaitos pidetään jatkuvasti hyvässä tuotannollisessa ja toiminnallisessa kunnossa vuosittain toteutettavilla polttoaineenvaihto- ja huoltoseisokeilla. OL1- ja OL2-laitosyksiköillä ne järjestetään vuorovuosina.

OL1:n polttoaineenvaihtoseisokin suunniteltu kesto on kahdeksan vuorokautta. Varsinaisen polttoaineenvaihdon lisäksi OL1:lla tehdään seisokin aikana erinäisiä vuosittain toistuvia ennakkohuoltotöitä, tarkastuksia, vikakorjauksia ja koestuksia. Sähköntuotantoon OL1:n on tarkoitus palata 24. huhtikuuta.

OL2:n huoltoseisokki alkaa vapunpäivänä 1. toukokuuta ja sen arvioitu kesto on 16 vuorokautta. Huoltoseisokin suurimpia töitä ovat esimerkiksi turbiiniautomaatiouudistus sekä suojarakennusten sähkönläpivientien uusinta.

Huoltoseisokkiin kuuluu aina myös polttoaineenvaihto, joka siis toteutetaan molemmilla laitoksilla vuosittain. Suunnitelman mukaan OL2:n vuosihuolto päättyy keskiviikkona 17. toukokuuta.

Tänä vuonna TVO:n oman henkilöstön lisäksi vuosihuoltoihin osallistuu noin 1 200 alihankkijoiden työntekijää. Ulkomailta vuosihuoltoihin tulee noin 200 erityisosaajaa.

Vuosihuoltojen teema on tänä vuonna ”Toimintavarmuutta turvallisesti”. Kaikki vuosihuoltoihin osallistujat suorittavat jo ennen laitosalueelle saapumista verkon välityksellä vuosihuoltokoulutuksen. Vuosihuoltojen laadukas toteutuminen on tärkeää paitsi turvallisuuden, myös laitosten luotettavan tuotannon kannalta.

OL1- ja OL2-laitosyksiköt ovat tärkeä osa Suomen sähkön perustuotantoa ja kansallisen energia- ja ilmastostrategian toteutusta. Laitosyksiköt ovat tuottaneet yli 40 vuotta sähköä. Nykyään niiden tuottaman sähkön osuus Suomessa käytetystä sähköstä on noin 16 prosenttia ja Suomessa tuotetusta sähköstä noin 22 prosenttia.