Yritysturvallisuusasiantuntija Anni Lähdeoja:
Koen työni merkitykselliseksi, tehtävät ainutlaatuisiksi ja ihmiset rikkaudeksi
Ihmisten turvallisuuteen sekä kolmen laitosyksikön turvallisuuteen panostetaan huolellisella ennakoinnilla. Olkiluodon valmiusorganisaatioon kuuluu 250 nimettyä henkilöä monia eri rooleja edustaen sekä laitosten käyttö- ja turvahenkilöt. Organisaation toiminnan hallinnointi ja koordinointi on Anni Lähdeojan leipätyötä. Onnistumisen edellytyksiä luodaan hyvällä turvallisuussuunnittelulla sekä valmiusharjoitteilla. Yhteistyöllä ja positiivisella asenteella ratkaistaan haasteellisetkin asiat.

Sattumus sukunimissä oli hauska lisä harjoittelupaikan haussa
Anni Lähdeoja tuli Olkiluotoon vuonna 2005 ja vuonna 2010 hänet vakinaistettiin ympäristöinsinööriksi silloiseen alue- ja kiinteistöhallintaan. Äitiysloman jälkeen Lähdeoja tuli nykyiseen organisaatioon yritysturvallisuusasiantuntijan tehtäviin. Koulutukseltaan hän on ympäristöinsinööri. Urapolku toimenkuvaan alkoi Olkiluodosta, paikallisen kiinteistöpalveluyrityksen leivistä ja sitä seuranneesta harjoittelupaikasta.
- Työskennellessäni RTK:lla huomasin, että vesilaitoksella oli juuri sellainen paikka, jollaista tarvitsin koulun harjoittelujaksoa varten. Vesilaitosteknikolla Pekka Simulalla sattui olemaan sama sukunimi kuin silloinen tyttönimeni oli. Tämä toimi leppoisana aasinsiltana yhteydenotossani, jossa kyselin harjoittelupaikkaa. Olin myös kuullut, että Simula on saaren mukavin mies – se helpotti soittamista, Lähdeoja kertoo.
- Simula puhui minut sitten harjoittelupaikkaan, vaikka ei sukua ollakaan, hän naurahtaa.
- Olin ensimmäinen nainen, joka oli kesäharjoittelijana vesilaitoksella, joten suosittelijaa saattoi vähän jännittää. Kunnialla kuitenkin lunastin paikkani, Lähdeoja lisää.
Yritysturvallisuusasiantuntijan työ on mitä mielenkiintoisin
Yritysturvallisuusasiantuntijan työpäivä on monipuolinen ja vaihteleva: osaamista tai ainakin asioiden syy-yhteyksiä on ymmärrettävä laajalti. Siihen sisältyy muun muassa koulutusten ja harjoitusten suunnittelua sekä niiden pitämistä, valmiustilojen ja -ohjeistusten ylläpitämistä. Lisäksi tehdään paljon yhteistyötä pelastuslaitosten, STUK:n ja monien muiden tahojen kanssa. Yksi yhteistyön muoto on myös kansainväliset vertaisarvioinnit, joissa omia hyviä käytäntöjä peilataan muiden maiden käytäntöihin.
Lähdeojan tämänhetkisistä projekteista kysyttäessä hän kertoo, että OL3:n valmiusjärjestelyt on saatu valmiiksi, niiden ylläpito jatkuu ja seuraavana isona projektina alkaa Posivan valmiusjärjestelyiden suunnittelu ja käytäntöön vieminen, kouluttaminen sekä harjoittelu. Toimenkuvan hyviä puolia pohdittaessa esille nousevat työn merkityksellisyys sekä työtehtävien ainutlaatuisuus. Lisäksi TVO työpaikkana tarjoaa näköalapaikan myös varautumisen alalla.
- Iso osa työstä on toimistotyötä, johon sisältyy myös paljon kokoustamista. Mikäli työ vaatii enemmän työrauhaa, voin tehdä etätöitä. Kun ei tule keskeytyksiä saa enemmän aikaiseksi.
Kehityshakuisessa toimenkuvassa saa tehdä paljon yhteistyötä
Koulutukset ja harjoitukset ovat työn suola. Kolmen vuoden välein järjestettävä iso valtakunnallinen valmiusharjoitus on erityisen mielekäs. Samalla harjoituksista syntyy lisää ideoita uusiin harjoitustyyppeihin. Moninaisia suunnitelmia on hyvä koeponnistaa käytännössä, jotta voidaan kehittyä vastaamaan muuttuvan maailman uusiin tilanteisiin.
- Hiljattain toteutettiin dekontaminointi-harjoitus, jonka tarkoituksena oli harjoitella Olkiluotoon saapumista ja sieltä poistumista päästötilanteessa. Se toteutettiin ensimmäistä kertaa tänä keväänä yhteistyössä pelastuslaitosten ja Satasairaalan kanssa. Kokemus oli huiman hieno ja opettavainen, Lähdeoja kertoo.
- Taas ymmärretään vähän paremmin, miten paperilla suunnitellut toimenpiteet toimivat käytännössä, hän lisää.
- Työni on hyvin kehityshakuista. Uusia ideoita ja suunnitelmia kehitetään organisaatiomme ihmisten omasta halusta yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa, Lähdeoja kiteyttää suunnittelutyötä.
- Kun tehdään yhdessä, ilmenee myös eriäviä mielipiteitä. Se auttaa asioiden tarkastelua monesta näkökulmasta ja mahdollistaa oman osaamisen kasvattamisen. Samalla se lisää asioiden ymmärrystä puolin ja toisin. Kaikkien pyrkimys on kuitenkin sama, vaikka tulokulma asiaan saattaakin olla erilainen. Hyvään lopputulokseen kun voi päästä monella eri tavalla, mutta parhaaseen päästään mielestäni aina yhteistyöllä, hän pohtii.
- Se, että saa olla ihmisten kanssa paljon tekemisissä, on tässä työssä valtava rikkaus, jota en vaihtaisi pois, Lähdeoja sanoo.
Haluaisitko olla osa ydinvoimaisen energistä Olkijengiä? Tutustu uramahdollisuuksiin: https://www.tvo.fi/ura
Teksti: Heidi Saari
Kuva: Tapani Karjanlahti
Jaa somessa