Lisää tietoa Olkiluoto 2:n laitoshäiriöstä

13.12.2020

Olkiluoto 2 -laitosyksikkö (OL2) irtosi verkosta torstaina 10. joulukuuta klo 12.22. Tapahtumien kulku on tarkentunut ja nyt on varmistunut, että tilanne aiheutui kuuman veden kulkeutumisesta reaktorin puhdistusjärjestelmän suodattimille. Laitoksen turvallisuusjärjestelmät toimivat suunnitellusti, eikä häiriöstä aiheutunut vaaraa ihmisille tai ympäristölle. Laitoksen käynnistäminen edellyttää huolellista tarkastus- ja testaustoimintaa.

Kuvaus häiriötilanteesta

Torstaina 10. joulukuuta aamupäivällä ennen häiriötilannetta tehtiin sammutetun reaktorin jäähdytysjärjestelmän suunnitelman mukaista vikaselvitystä. Jäähdytysjärjestelmän pumpun pysäytyksen yhteydessä yksi järjestelmän venttiileistä vikaantui. Tämän takia korjaustyöt kestivät suunniteltua kauemmin, noin kaksi tuntia. Viivästyneen korjaustyön aikana kuumaa prosessivettä pääsi paine-eron vuoksi virtaamaan takaperin suunniteltua kauemmin reaktoriveden puhdistusjärjestelmän suodattimille.

Vikakorjauksen valmistumisen jälkeen käynnistettiin sammutetun reaktorin jäähdytysjärjestelmä ja siihen liittyvä reaktoriveden puhdistusjärjestelmä. Puhdistusjärjestelmän suodatin on suunniteltu kestämään noin 70 asteista vettä, mutta edellä kerrotusta syystä siihen pääsi virtaamaan hetkellisesti yli 100 asteista vettä. Kiehutusvesilaitoksessa vesi kiertää suljetussa piirissä, jossa vettä puhdistetaan jatkuvasti suodattimilla. OL2:llta tapahtuneessa häiriötilanteessa kuumentunut vesi liuotti suodattimesta aineita reaktoriveteen. Aineet aktivoituivat kulkiessaan reaktorisydämen läpi. Tämän seurauksena päähöyrylinjoissa kulkevan höyryn aktiivisuustasot (säteilytaso) nousivat hetkellisesti 3-4-kertaisiksi normaaliin aktiivisuustasoon verrattuna.

Turvallisuusjärjestelmät toimivat suunnitellusti

Aktiivisuustason hetkellinen nousu päähöyryputkistossa aiheutti klo 12.22 automaattisen suojarakennuksen eristyksen, niin sanotun i-eristyksen. Se on yksi laitoksen turvallisuustoiminnoista, jonka tehtävänä on eristää reaktorin suojarakennus ja reaktori, jotta säteilyä ei pääse ympäristöön. I-eristys on suunniteltu toimimaan sisäisen putkivuodon tai merkittävän polttoainevaurion sattuessa. Tässä tapauksessa kyse ei ollut kummastakaan. I-eristys käynnistää automaattisesti muun muassa suojarakennuksen vesiruiskutuksen ja reaktorin pikasulun. Pikasulun seurauksena kaikki säätösauvat menevät automaattisesti sisälle reaktoriin, jolloin ketjureaktio pysähtyy.

Laitos ja kaikki turvallisuusjärjestelmät toimivat tilanteessa suunnitellusti. Laitosta ohjaava henkilöstö toimi ohjeiden mukaisesti. Vastaavaa tapahtumaa ja sen hallintaa on harjoiteltu säännöllisesti simulaattorilla.

Edellä kuvattu i-eristys luokitellaan aina laitoshätätilanteeksi eli valmiustilanteeksi. Valmiustilanne käynnistettiin OL2-laitosyksiköllä klo 12.32 ohjeiden mukaisesti. Paikalle hälytettiin valmiusorganisaatio ja henkilöstö siirtyi harjoitellun mukaisesti kokoontumispaikoille. Ydinvoimalaitoksella valmiustoiminnassa varaudutaan aina huonoimpaan mahdolliseen lopputulemaan, kunnes toisin on osoitettu. Näin toimittiin myös tässä tilanteessa.

Tapahtuma luokiteltiin alustavasti INES 0 -luokkaan

Häiriöstä ei aiheutunut vaaraa ihmisille eikä ympäristölle. Tapahtuma luokiteltiin alustavasti INES-asteikolla luokkaan 0 eli sillä ei ollut merkitystä ydin- tai säteilyturvallisuuden kannalta. Tapahtuneella ei ollut vaikutusta henkilöstön säteilyannoksiin, sillä kohonneen säteilytason alueilla ei henkilöstö normaalisti työskentele. Ulkoalueilla ei havaittu kohonneita säteilyarvoja.

Laitoksen käynnistäminen edellyttää huolellista tarkastus- ja testaustoimintaa

Ydinvoimalaitoksen käyttö perustuu vastuulliseen ja turvalliseen toimintaan, jonka vuoksi esimerkiksi vuosihuoltojen jälkeen laitoksen käynnistäminen edellyttää huolellista tarkastus- ja testaustoimintaa.

Suojarakennuksen vesiruiskutuksen takia sen sisällä olevat laitteet ja järjestelmät ovat voineet kastua tai altistua vedelle. Näin ollen tärkeät suojarakennuksen sisällä olevat laitteet ja järjestelmät tarkistetaan erityisen huolellisesti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi seuraavia tarkastus- ja testaustoimintoja:

• Tarkastamme sähkömoottoreita, antureita, liittimiä, lähettimiä ja rajakytkimiä.

• Tutkimme eristeet, läpiviennit ja lauhdutusaltaan veden puhtauden.

• Teemme suojarakennuksen venttiilien toimintakokeita, jolloin venttiilejä liikutetaan.

• Testaamme säätösauvojen ohjauslaitteita ja pikasulkutoimintoa.

TVO tekee ennen laitosyksikön käynnistämistä yksityiskohtaisen selvityksen tapahtumien kulusta ja tarvittavat välittömät toimenpiteet vastaavan häiriötilan välttämiseksi. Käynnistysluvan laitosyksikölle antaa Säteilyturvakeskus. TVO valmistelee käynnistyslupahakemuksen Säteilyturvakeskukselle. Hakemus sisältää kattavan selonteon ennen käynnistämistä tehtävistä toimenpiteistä ja turvallisuusarvion.

Käynnistymisen aikataulusta kerroimme tänään aiemmin, 13.12.2020 klo 11:14 ajankohtaisuutisessamme.