Pohjoismaalaisen ydinvoimaohjelman osallistujien mietteitä Olkiluodosta – Syyskuun ekskursio oli ilmeisen onnistunut

14.9.2023

Pohjoismaiden ydinenergiayhtiöiden järjestämä Nordic Nuclear Trainee Program alkaa kallistua loppusuoralle. Syyskuun alussa 16-henkinen ryhmä kokoontui Olkiluotoon toistamiseen. Edellisellä kerralla porukka vieraili täällä helmikuussa. Nyt ohjelmassa olivat esimerkiksi käynnit Posivan kapselointilaitoksella sekä OL3-laitosyksiköllä. Alapuolelle on koottu heidän mietteitään ohjelmasta sekä tuoreesta visiitistä.

Uniperin kautta NNTP-ohjelmaan päätynyt Marcin Slupski kertoo olevansa hyvin tyytyväinen, että aikanaan lähetti hakemuksen.

- Tässä on päässyt näkemään valtavasti ja tapaamaan fantastista porukkaa. Meidän osallistujaryhmämme on sellainen, että uskon hyvin meistä monen pitävän yhteyttä jatkossakin, hän summaa.

Marcinin kohdalla isoin ohjelman oppi on liittynyt ydinvoima-alan laajuuteen.

- Tämä on hyvin iso kenttä, joka ulottuu aina polttoaineesta loppusijoitukseen ja kaikkeen siltä väliltä. Tämä on ollut siinäkin mielessä hyvä silmien avaaja.

Nyt tehdyn Olkiluoto-vierailun ehdoton kohokohta oli OL3.
- Kokemus oli upea ja odotettu. Lisäksi myös kapselointilaitos teki minuun vaikutuksen. Se oli yhtälailla todellinen insinööritaidon mestariteos, hän tiivistää.

Marcin Slupski kertoi nähneensä Olkiluodossa useampiakin "insinööritaidon mestariteoksia".


Vattenfallin kautta ohjelmaan osallistuva Victoria Berling löysi haun trainee-ohjelmaan hyvin pian valmistumisen jälkeen. Ajoitus oli hyvä, sillä Göteborgin yliopistossa kemiaa ja fysiikkaa opiskellut Berling etsi alan töitä ja niinpä hänen seuraamansa Vattenfallin sivuilta löytynyt hakuilmoitus kiinnitti heti huomion.

- Ylipäätään trainee ohjelmat kiinnostivat, koska minulla ei ollut aiempaa alan kokemusta, hän taustoittaa. Kokemus on ollut erittäin hyvä, ja laajan tietomäärän lisäksi hän on tykännyt eritoten osallistujaporukan yhteishengestä. Myös ohjelma kokonaisuutena on tehnyt vaikutuksen.

- Tässä on päässyt sukeltamaan alaan todella hyvin ja näkemään, että se varsinainen sähköntuotanto on vain yksi osa-alue isossa kokonaisuudessa.Kaikista suurimman vaikutuksen viime viikon ekskursiolla teki Olkiluoto 3.

- Se oli hieno kokemus. Lisäksi oli mielenkiintoista kuulla Posivan toiminnasta taustoineen. Ja, ohjelman ulkopuolella, myös suomalainen sauna oli kyllä hieno kokemus.

Victoria Berling kiittelee hyvää kurssilaisten hyvää yhteishenkeä.


Mergim Jakupi aloitti NNTP-ohjelmassa varsin pian valmistumisensa jälkeen. Energiatekniikkaa Tukholmassa opiskellut mies sai vinkin ohjelmasta tädiltään.

-Yliopiston jälkeen etsin uusia haasteita ja tämä minulle vinkattu hakemus herätti välittömästi kiinnostukseni. Olen aina ollut luonteeltani utelias, ja tässä nimenomaisessa mahdollisuudesssa minua kiinnosti erityisesti myös se, että ydinvoiman rooli kestävässä kehityksessä, hän aloittaa.
Hän ei ole joutunut pettymään.

- Rehellisesti sanottuna, tähän ohjelmaan osallistuminen on ollut yksi koko elämäni parhaita päätöksiä. Olen saanut paitsi paljon tietoa, myös tavannut valtavan upeita ihmisiä. Ylipäätään sanoisin, että ydinvoima-alalla on todella paljon osaamista ja minusta tuntuu hyvältä kuulua tähän porukkaan, hän kertoo.

Tuoreella Olkiluoto-visiitillä monen muun tapaan kovimman vaikutuksen jätti OL3.
- Oli upeaa nähdä upouusi laitosyksikkö. Lisäksi myös viimeisenä päivänä pidetty esiintymiskoulutus oli todella hyvä, hän sanoo.

Mergim Jakupin mukaan osallistuminen NNTP-ohjelmaan on ollut yksi hänen elämänsä parhaista päätöksistä.


Tukholmassa fysiikkaa opiskellut Daniel Neuman sai vinkin ohjelmasta Vattenfallilla työskennelleelt ystävältään. Ydinvoima kiinnosti jo lähtökohtaisesti, eikä hän ole joutunut pettymään.

- Ohjelma on ollut erinomainen. Olemme päässeet oppimaan ja näkemään paljon, ja lisäksi myös meidän ryhmämme on ollut erinomainen. Olen saanut paljon uusia kavereita, hän tiivistää.

Olkiluodossa ryhmä vieraili nyt toista kertaa. Kokemus oli tälläkin kertaa hyvä. Varsinaisia kohokohtia oli useampikin.

- Olkiluoto 3 oli hyvin vaikuttava. Sitä on vaikea edes selittää, mutta sekä laitoksen kokoluokka ja se, että kaikki on uutta, oli kyllä upea päästä näkemään itse. Lisäksi tällä vierailuimme pääsimme kuulemaan hyvin paljon Posivan loppusijoitustoiminnasta, joka sekin oli hyvin kiinnostavaa. Ja vaikka minä en yleensä varsinainen saunaihminen olekaan, myös saunominen oli kyllä hieno kokemus, hän kertoo.

Daniel Neuman lähti mukaan ohjelmaan kuultuaan aiemmilta osallistujilta siitä pelkkää hyvää.


Suunnitteluinsinööri Teemu Penttala on ehtinyt työskennellä Fortumilla jo kolme vuotta. NNTP-ohjelmassa häntä kiinnosti erityisesti mahdollisuus päästä näkemään ydinvoima-alan toimintaa myös oman yrityksen ulkopuolella.

Kokonaisuus on täyttänyt odotukset.

- Olen oppinut paljon uutta, saanut hyviä kontakteja ja päässyt näkemään alaa hyvin monesta eri kulmasta, hän summaa. Tuoreesta Olkiluodon reissusta päällimmäisenä mieleen jäivät vierailut sekä kapselilaitoksella että OL3:lla.

- Oli hienoa päästä näkemään molemmat. Vaikka esimerkiksi Posivan konsepti olikin minulle jo entuudestaan melko tuttu, se vakuutti kun pääsi näkemään prosessissa käytettyä laitteistoa paikan päällä, hän sanoo.

Teemu Penttala piti vierailuja taannoisen Olkiluoto-reissun kohokohtina.


Antti Kangasperko työskentelee Fortumilla lujuustekniikan asiantuntijana. Hän kiinnostui ohjelmast kuultuaan siitä paljon hyvää aiemmin samaan ohjelmaan osallistuneilta fortumilaisilta.

- Totta puhuivat. Tämä on ollut hyvin mielenkiintoinen ohjelma, hän myöntää. Erityisesti ohjelmaan kuuluva rotaatiomahdollisuus kerää kehut.

- Se, että pääsee näkemään asioita myös oman toimenkuvansa ja työpaikkansa ulkopuolelta, on mielestäni todella hienoa. Ydinvoima-alalla on paljon erilaisia mahdollisuuksia, ja tämän myötä niihin pääsee tutustumaan varsin konkreettisesti, hän tuumaa.

Tämänkertaisesta Olkiluoto-visiitistä mieleen jäivät paitsi laitosvierailut, mutta myös viimeisenä kurssipäivänä järjestetty esiintymiskoulutus.
- Pidin sitä itse todella hyödyllisenä, hän kehuu.

Antti Kangasperko piti Olkiludossa pidettyä esiintymiskoulutusta hyödyllisenä.


Teksti ja kuvat: Ville Kulmal