Rakentaminen hyvässä vauhdissa: Uusi suolanpoistolaitos nostaa tehoa ja vähentää kemikaalien käyttöä

12.12.2024

Olkiluodon uuden täyssuolanpoistolaitoksen työmaalla kuokka iski maahan 30. syyskuuta. Startti oli ripeä, sillä myönteinen investointipäätös yrityksen hallituksessa nuijittiin vain kolme päivää aiemmin. Projektipäällikkö Tommi Virtasen ja työmaapäällikkö Aarne Hyppölän työpöydällä hanke on toki ollut jo pidempään. Ja tovin se siellä vielä pysyykin. Tavoitteena on, että käyttökuntoon uusi laitos saataisiin alkuvuodesta 2026.


Kuten nimessä piilevä termi ”uusi” paljastaa, aiemminkin on Olkiluodossa suolaa poistettu vedestä, sillä puhdas vesi on laitoksen toiminnan kannalta keskeisessä osassa. Ja nyt puhutaan jo todella puhtaasta vedestä. Täyssuolanpoistolaitos nimittäin aloittaa oman urakkansa jo valmiista juomavedestä.

Tommi Virtanen huomauttaa, että sinänsä ydinturvallisuusasiasta veden puhtaudessa ei ole kyse, vaan laitoksen turvalliseen toimintaan kyllä kelpaisi aivan tavallinen vesijohtovesikin. Pikemminkin kyse on laitosten eliniän hallinnasta ja siitä, että toiminnalla varmistetaan tasaisemmat tuotantojaksot.

- Veden laatu vaikuttaa esimerkiksi korroosioon sekä siellä eläviin eliöihin. Kun vesi on mahdollisimman puhdasta, laitoksia pystytään ajamaan pidempään ilman häiriöitä, Virtanen perustelee.

Lisäksi veden puhtaus vaikuttaa myös säteilytasoon. Vedessä oleva lika kerää herkästi säteilyä itseensä, joten mitä puhtaampi vesi, sitä vähemmän se kontaminoituu.

Monta kärpästä yhdellä iskulla siis.

Kapasiteetti kasvaa – kemikaalinkäyttö kutistuu

Yksi merkittävä syy uuden rakentamiseen on puhtaan veden tarpeen kasvu. Kolmella laitoksella kun tarve on kahta suurempi. Uusi suolanpoistolaitos onkin lukujen valossa selkeästi aiempaa tehokkaampi.

- Siinä missä aikaisemman laitoksen kapasiteetti oli 30 kuutiota tunnissa, uuden on 80 kuutiota, vertaa Tommi Virtanen.

Ympäristönkin kannalta uudistus on hyvä asia. Tulevassa puhdistusmetodissa hyödynnetään uutena asiana elektrodeionisaatiota eli oikeastaan sähkövirtaa, kun taas aiemmin puhdistus tapahtui pääosin kemikaalien avulla. Niiden tarve vähenee nyt merkittävästi.

- Siinä missä entinen laitos vaati erinäisiä kemikaaleja tuhansia litroja vuodessa, nykyisellä sama käyttömäärä on noin teemukillinen kuukaudessa, projektipäällikkö vertaa.

Katto on päällä jo tämän vuoden puolella

Rakennustyöt ovat päässeet hyvään vauhtiin ja tarkoitus onkin, että katto on pään päällä ja rakennus muutenkin vesitiivis vuodenvaihteeseen mennessä.

Tämän jälkeen on vuorossa varsinainen talotekniikka niin, että laitetoimittaja pääsee aloittamaan työnsä toukokuussa ja käyttöönotto alkaisi sitten syksyllä, työmaapäällikkö selvittää. Tuotantokäyttöön laitos olisi tällä aikataululla tarkoitus ottaa alkuvuodesta 2026.

Uusi suolanpoistolaitos on valmistuessaan noin 30 metriä pitkä ja 15 metriä leveä. Se nousee laitosalueen pohjoispuolelle, lähelle monitoimikeskusta.

- Se, että rakennusprojekti päästään toteuttamaan laitosaitojen ulkopuolella, helpottaa merkittävästi rakennusvaiheen luvituksia, Aarne Hyppölä kertoo.

Myöhemmin täyssuolanpoistolaitos tosin päätyy laitosaitojen sisäpuolelle. Laitosaita rakennetaan projektin lopussa sen ympärille.

Pro­jek­ti­pääl­lik­kö Tom­mi Vir­ta­nen (vas.) ja työ­maa­pääl­lik­kö Aar­ne Hyp­pö­lä ker­to­vat ra­ken­nus­töi­den pääs­seen al­kuun suun­ni­tel­lus­ti.

Entinenkin on edelleen ehta

Tommi Virtasen mukaan aikaisempi suolanpoistolaitos pidetään käyttökuntoisena vielä ainakin kaksi vuotta sen jälkeen, kun uusi on otettu käyttöön. Käytännössä siis uuden laitoksen takuuajan verran.
Se on kyllä edelleen aivan käyttökuntoinen, mutta mekaanisilta komponenteiltaan sen verran iällä, että varaosien saatavuus alkaa olla hankalaa.

- Sillä on ikää aikalailla saman verran kuin OL1 ja OL2-laitosyksiköillä, liki viisi vuosikymmentä, Tommi Virtanen taustoittaa.

Hänellä itsellään ei ole Olkiluoto-vuosia plakkarissa aivan yhtä paljon, mutta kunnioitettavasti kuitenkin. Hän sai ensimmäisen kulkukorttinsa laitosalueelle kesätyöläisenä jo vuonna 1989.

Projektikollega Aarne Hyppölä ei ollut vielä tuolloin syntynytkään. Tosin on Aarnekin ehtinyt nuoreksi mieheksi täällä jo olla jokusen vuoden.

- Minä tulin tänne jo työmaalle jo OL3:n rakennusvaiheessa 2015 ja sitten uudestaan harjoitteluun 2020 opiskellessani insinööriksi, vakituisena TVO:n palkkalistoilla 2023 aloittanut Hyppölä listaa.

Kaksikko uskoo, että tässä projektissa heidän osaamisensa komppaavat hyvin toisiaan.

- Tiesin, että tähän tarvittiin hyviä kavereita ja mitä Aarnea olin sivusilmällä katsellut, niin tiesin että tuostahan sellainen löytyy, Virtanen kehuu.

- Itse puolestaan olen hyvin tyytyväinen, että minulla on ensikertalaisena tällaisessa roolissa rinnalla vankkaa kokemusta, kuuluu Hyppölän vastaus.

Teksti: Ville Kulmala
Kuvat: Johanna Innola