Aivotutkimuksesta väitellyt Antti Tarkiainen päätyi kehittämään ydinturvallisuutta
”Suomea pidetään ydinturvallisuuden mallimaana. Hyvän maineen säilyttämiseksi on tehtävä jatkuvasti työtä ja mietittävä, miten turvallisuutta voitaisiin edelleen kehittää”, sanoo TVO:n ydinturvallisuuden vanhempi asiantuntija Antti Tarkiainen.

Turvallisuus on keskeisin TVO-konsernin toimintaa ohjaava tekijä. Ydinturvallisuus ei ole staattinen olotila, vaan sitä kehitetään jatkuvasti analyysien, teknisten uudistusten sekä kansallisen ja kansainvälisen yhteistyön pohjalta. TVO:lla on kymmeniä asiantuntijoita, joiden tehtävänä on ydinturvallisuuden kehittäminen. Kansainvälinen aspekti on vahvasti mukana kehitystyössä.
- Kaikki turvallisuuteen liittyvät havainnot ja poikkeamat jossain päin maailmaa vaikuttavat myös Olkiluodossa tehtävään työhön, jota ohjaa jatkuvan parantamisen periaate, sanoo TVO:n ydinturvallisuuden osaamiskeskuksen vanhempi asiantuntija Antti Tarkiainen.
Tarkiainen aloitti TVO:n palveluksessa vuonna 2007 luotettavuusinsinöörinä. Tehtävänä oli tuolloin matemaattisen mallinnuksen avulla selvittää, millaiset tapahtumaketjut voisivat johtaa ydinpolttoaineen vaurioitumiseen ja millaisella todennäköisyydellä niitä voi esiintyä.
- Tehtävänimikkeeni ovat vuosien varrella vaihtuneet, mutta työni punaisena lankana on ollut koko ajan ydinturvallisuus.
Tarkiaisen ja hänen kollegoidensa tehtäväkenttään ovat kuuluneet niin OL1-, OL2- ja OL3-laitosyksiköihin kuin käytetyn polttoaineen välivarastoon, voimalaitosjäteluolaan ja Posivan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitukseen liittyviä turvallisuuskysymyksiä.
- Arvioimme työssämme esimerkiksi sitä, millaisia turvallisuusvaikutuksia laitoksilla toteutettavat tekniset muutokset voivat aiheuttaa. Teemme myös paljon työtä arvioidaksemme, miten Säteilyturvakeskuksen (STUK) vaatimukset täytetään käytännön tasolla. Osana ydinturvallisuuden parantamista selvitämme niin ikään, miten ydinlaitosten toimintaan liittyviä analyysejä ja dokumentaatiota voidaan kehittää.
Suomi on asettanut riman korkealle
Suomi mielletään maaksi, jossa ydinvoimaa osataan hyödyntää turvallisesti. Ja aivan ansaitusti. Tarkiainen näkee, että maineen taustalla on monia selittäviä tekijöitä.
- Maanjäristyksiin tai sään ääri-ilmiöihin liittyvät riskit ovat Suomessa vähäisiä ja yhteiskuntamme on vakaa. Lisäksi ydinalan osaaminen on laaja-alaista ja kehittyy koko ajan. STUKin osaamista ja toimintaa arvostetaan myös Suomen rajojen ulkopuolella. Kansainvälisten valmistajien näkökulmasta ydinvoimalaitoksen hyväksyminen käytettäväksi Suomessa merkitsee sitä, että laitos täyttää maailman tiukimpiin kuuluvat vaatimukset, Tarkiainen sanoo.
Tarkiainen pitää ydinalalla työskentelemisen parhaina puolina monipuolisuutta ja jatkuvaa uuden oppimista.
- Monet asiakokonaisuudet ovat niin laajoja, että ne edellyttävät monien eri alojen asiantuntijoiden yhteistyötä ja monitieteellistä lähestymistapaa. Itse koen sen lisäävän työn kiehtovuutta.
Tarkiainen on mukana monissa kehityshankkeissa, jotka koskevat Olkiluodon saaren ydinlaitosten toimintaa tulevaisuudessa. Yksi näistä on OL1- ja OL2-laitosyksiköiden kaavailtuun käyttöiän jatkamiseen ja lämpötehon korottamiseen liittyvä selvitystyö. Pitkäjänteinen työ saavutti erään merkkipaalun alkuvuodesta, kun asiaa käsittelevä YVA-ohjelma saatiin valmiiksi.
Erilaiset kehittämisprojektit ovat merkinneet Tarkiaiselle myös mahdollisuutta tutustua alan kansainvälisiin toimijoihin ydinalan konsultointipalveluja tarjoavan TVO:n tytäryhtiön TVO Nuclear Services Oy:n (TVONS) puitteissa toteutettujen toimeksiantojen myötä.
Sattuma johdatti ydinalalle
Antti Tarkiainen on kotoisin Riihimäeltä. Hän myöntää, ettei osannut kuvitella joskus päätyvänsä ydinalan tehtäviin, kun hän lähti lukion jälkeen Teknilliseen korkeakouluun (nykyinen Aalto-yliopisto) opiskelemaan teknillistä fysiikkaa ja matematiikkaa. Tarkiainen valmistui diplomi-insinööriksi 1997 ja jäi Teknilliseen korkeakouluun jatko-opiskelijaksi Kylmälaboratorion aivotutkimusryhmään. Tohtoriksi hän väitteli 2003.
- Väitöstutkimuksessani tutkittiin visuaalisen informaation prosessointia magnetoenkefalografialla (MEG) eli mittaamalla aivotoiminnan synnyttämiä heikkoja magneettikenttiä pään ulkopuolelta. Osa silloisista kollegoistani on jatkanut akateemista uraa, ja osa on työllistynyt lääketieteellisiä tutkimuslaitteita kehittäviin yrityksiin. Itse päädyin ydinturvallisuuden pariin Olkiluotoon.
Tarkiainen tapasi opiskeluaikoina tulevan vaimonsa, satakuntalaislähtöisen Reetan, joka opiskeli ydin- ja energiatekniikkaa. Vuonna 2006 heidän kiinnostuksensa heräsi, kun Teollisuuden Voima haki neljää asiantuntijaa Olkiluotoon.
- Olin ollut jo vuosia korkeakoulumaailmassa ja kaipasin uudenlaisia haasteita. Ajatus työskentelystä ydinvoiman parissa tuntui mielekkäältä. Ajattelin myös, että vähäpäästöinen ja turvallinen energiantuotanto on yhteiskunnan kannalta elintärkeää. Haimme avoinna olleita paikkoja ja meidät molemmat valittiin, joten päätös muuttaa Satakuntaan oli lopulta helppo.
Reeta Tarkiainen työskentelee tällä hetkellä reaktorifyysikkona vastuualueenaan muun muassa OL2-laitosyksikön polttoainelatausten suunnittelu.
Musiikki vapauttaa mielen työstä
Tarkiaiset asuvat omakotitalossa yhdessä 16-vuotiaan tyttärensä kanssa Rauman Paloahteen alueella.
- Perhe ja koti ovat minulle tärkeitä henkireikiä hektiselle työlle. Täytyy myöntää, että aika usein keskustelemme työasioista vaimoni kanssa myös kotona. Koen, että Raumalla on virkistävää asua ja elää. Noin 15 vuotta pääkaupunkiseudun ruuhkissa oli riittävästi, Tarkiainen miettii.
Tarkiaiselle musiikin kuuntelu ja sen myötä tullut hifiharrastus vievät ajatukset pois matemaattisista mallinnuksista.
- Soittolistan pääpaino on ollut jo pitkään 70- ja 80-lukujen rock-musiikissa, myös progressiivisessa rockissa. Lempiartisteja ovat esimerkiksi Genesis, Pink Floyd ja David Bowie. Olemme vaimoni kanssa Pori Jazzin vakiokävijöitä, mikä selittää sen, että yhä useammin levylautaselle valikoituu jazz-musiikkia.
”Kansainvälisten valmistajien näkökulmasta ydinvoimalaitoksen hyväksyminen käytettäväksi Suomessa merkitsee sitä, että laitos täyttää maailman tiukimpiin kuuluvat vaatimukset”
Tarkiainen on huomannut, että aivojen rentoutukseen oiva keino on esimerkiksi frisbeegolfin seuraaminen televisiosta.
- Siinä voi samanaikaisesti touhuta kodin arkisia askareita ja jännittää suomalaisten pelaajien edesottamuksia maailmalla, Tarkiainen vinkkaa.
Heinäkuun alkupuolella alkavan kesäloman jälkeen Tarkiaista kutsuvat uudet kuviot, sillä
hän siirtyy suomalaista pienydinvoimalateknologiaa kehittävään yhtiöön. Tämä ei edellytä muuttoa toisaalle, vaan Rauma pysyy edelleen kotikuntana.
-Vaikka tieni vie nyt pois Olkiluodosta, pysyn edelleen alalla ja tulen varmasti tapaamaan kollegoitani täältä jatkossakin. Kiitoksia kuitenkin jo tässä vaiheessa monista yhteisistä työvuosista, Tarkiainen summaa.

Teksti: Timo Sillanpää
Kuvat: Joni Jokela