Filippo in Strada Olkiluodossa – tie insinööristä pizzamestariksi
Olkiluodossa on syksyn aikana saatu nauttia italialaista perinneruokaa, kun Osteria da Filippo toi ruokavaununsa ”Filippo in Stradan” Olkiluoto 3:n piha-alueelle.
OL3:n käyttöönoton loppuvaiheessa kaivattiin perinteisen ruokalatoiminnan ohelle vaihtelua ja paikallisia ravintoloitsijoita Olkiluotoon. Yhdessä Rauman ja Satakunnan Kauppakamarin sekä Pyhäjärvi-instituutin kanssa järjestettiin tilaisuus, jossa oli mahdollisuus ilmoittautua ravintolapalveluiden toimittajaksi Olkiluotoon. Muutamia innokkaita yrittäjiä ilmoittautui mukaan, heidän joukossaan Osteria da Filippo.
Italialaissyntyisen Filippo Basson tarina on kiehtova. Kotimaassaan insinöörikoulutuksen käynyt ja aikanaan vesilaitoksella työskennellyt Filippo päätyi lopulta perustamaan ravintolan Suomeen ja kehittää konseptia yhä edelleen uusilla ideoilla. Tylsistyminen on hänen mielestään mitä parhainta lääkettä urakehityksen kannalta, sillä siitä syntyy tarve uudistua ja siirtyä seuraavalle askelmalle.
- Uudet ideat lähtevät usein liikkeelle siitä, että on tylsistynyt samaan vanhaan kaavaan ja kaipaa jotain uutta, mielekästä tekemistä. Seitsemän vuotta sitten olin niin kyllästynyt ja väsynyt, että ajattelin sulkea ravintolani kokonaan. Osteria da Filippo oli kuitenkin suosittu ja asiakkaiden vuoksi halusin jatkaa toimintaa. Idea vaihtelusta jäi silti pyörimään mieleeni ja nelisen vuotta sitten ostin vaunun, joka oli todella huonossa kunnossa. Vaunu oli edullinen, mutta aivan romu, Filippo muistelee.
Osteria da Filippo sai konseptilleen uutta potkua, kun ravintoloitsija innostui remontoimaan ja kunnostamaan vaunua ajatuksenaan perustaa Filippo in Strada –ruokavaunun. Hän poisti koko sisustuksen ja rakensi sen uudelleen. Pitkä projekti kesti vuosia, mutta visio oli koko ajan kirkkaana mielessä ja Filippo näki silmissään lopputuloksen.
- Tiesin, että vaunusta tulee hieno. Sain apua kavereilta ja teimme yhdessä nopeasti viimeistelytyöt, mikä on hyvä, sillä vaimoni ei aina ollut yhtä innoissaan pitkästä projektistani, kuin itse olin, Filippo nauraa.
- Viime keväänä vaunu sitten valmistui ja sille piti keksiä nimi. Koska vaunu on osa Osterian toimintaa, halusin että se näkyy nimessä. Ideana oli tuoda tarjolle perinteistä italialaista ruokaa ja nyt vaunu kiertää erilaisissa tilaisuuksissa palvelemassa vieraita. Olkiluotoon tulin sattumalta huomattuani, että tänne saisi tuoda ruoka-automaatin. Ehdotin, että toisin automaatin sijaan vaunun, josta saisi ostaa tuoretta ja herkullista, italialaista ruokaa.
- Viimeiset vuodet olemme lisäksi järjestäneet pizza-partyja ja kiertäneet yksityisiä tilaisuuksia, sillä minulla on kuljetettava pizzauuni. Nyt vaunu uudisti myös pizza-party -konseptin, sillä se tuo juhlaan erityistä festivaalitunnelmaa.
Sydämen koti
Äskettäin Italiasta lomamatkalta palanneen Filippon elämä on Suomessa ja nykyään hän kokee saapuvansa kotiin, vaikka syntymämaasta palaaminen onkin aina hieman haikeaa - etenkin kun vastassa on marraskuinen Suomi, kylmänä ja harmaana.
- Koti on sellainen paikka, jossa tuntee olevansa turvassa ja jossa perhe on. Olen asunut vuosia Suomessa, mutta sydämen koti oli silti pitkään Italiassa. Nyt se kuitenkin on Suomessa ja elämä, perhe sekä ammatti ovat kaikki täällä. Ennen Suomeen tuloa en työskennellyt ravintola-alalla, joten Suomessa olen ikään kuin syntynyt myös ammatillisesti uudelleen. Ja kyllä, ammatinvaihto on mahdollista myös meille insinööreille, Filippo nauraa.
Kansainvälisessä ympäristössä Basso kokee viihtyvänsä itse kaikkein parhaiten. Hän näkee mielekkäänä sen, että sekä työntekijät että asiakaskunta on monikulttuurista.
- Tykkään löytää uutta eri kulttuureista ja hyödyntää erilaisuutta myös työssäni. Pikku hiljaa Osterian ympärille on kasvanut kansainvälinen piiri, joka houkuttaa myös muita ulkomaalaisia. Pohdin, että ulkomaalaisilla on ehkä hiukkasen enemmän draivia ja yritystä, koska he ovat vieraassa maassa ja haluavat onnistua siellä, joten he ovat innostuneita oppimaan ja tekemään kovasti töitä integroituakseen.

Jaa somessa