TVO käynnistää ympäristövaikutusten arvioinnin hyvin matala-aktiivisen ydinjätteen loppusijoituksesta Olkiluodon ydinvoimalaitosalueelle

14.8.2020

Teollisuuden Voima Oyj (TVO) suunnittelee hyvin matala-aktiivisen jätteen maaperäloppusijoitustilan rakentamista Olkiluotoon.

TVO toimitti tänään suunnitelmasta ympäristövaikutusten arviointiohjelman (YVA-ohjelma) työ- ja elinkeinoministeriölle. Vastaavia loppusijoitustiloja on ollut pitkään käytössä muissa maissa, mutta Suomessa tämä olisi ensimmäinen toteutus. Esimerkiksi Ruotsissa on vastaava loppusijoitustila ollut käytössä vuodesta 1993.

Maaperäloppusijoitustila on maanpinnan läheisyyteen, yleensä maan päälle toteutettu rakennelma. Tila muodostuu jätetäytöstä sekä sen ylä- ja alapuolisista erilaisista rakennekerroksista. Pohjan yhteyteen rakennetaan myös salaojitus sekä vesien keräysjärjestelmä, jolla tilan läpi suotautuvien vesien laatua voidaan seurata. Pohjarakenteen päälle sijoitettava jäte on suljettu jätepakkauksiin.

Hyvin matala-aktiivisia jätteitä ovat esimerkiksi suojamuovit ja suojavaatteet, jotka ovat olleet käytössä ydinvoimalaitoksen huoltoseisokeissa.

Maaperäloppusijoitustilan kooksi on suunniteltu 90 x 115 metrin kokoista aluetta. Tilaan loppusijoitetaan jätepakkauksia viiden vuoden välein, ja väliaikoina jätteellä täytetty osuus tilasta on vesitiiviisti suljettu.

Lue YVA-ohjelma alla olevasta liitteestä: (pdf)