Olkiluodon arkea – Kunnossapitoinsinööri Hannu Viinamäen erilainen vuosihuoltokevät

10.6.2020

Olkiluodon vuosihuollot päättyivät maanantaina 8. kesäkuuta. Tämän vuoden vuosihuolloissa ei tehty asioita aiempien vuosien tapaan poikkeusoloista johtuen. Poikkeusjärjestelyistä huolimatta vuosihuoltotyöt saatiin onnistuneesti tehtyä.

Kuva: ”Kaikilla organisaatioilla, niin sisäisillä kuin ulkoisilla, oli todella hieno, joustava sekä eteenpäin vievä positiivinen asenne koko vuosihuoltojen ajan!" Viinamäki kiittelee.


Tänä vuonna vuosihuolloissa tehtiin töitä hyvällä energialla poikkeuksellisessa tilanteessa. Vuosihuollot olivatkin kunnossapitoinsinöörin ja työsuojeluvaltuutetun tehtävissä työskentelevän Hannu Viinamäen mielestä silmiä avaava kokemus. Me kysyimme viisi vuosihuoltokysymystä - lue Hannun ajatuksia vuosihuoltotöistä!

Miten poikkeustilanne vaikutti kunnossapidon töiden suunnitteluun?

– Poikkeuksellisesti osa muutostöistä jäi odottamaan toteutusta koronakevään jälkeiseen aikaan, mahdollisesti kevään 2021 vuosihuoltoihin. Esimerkiksi pumpun vaihto oli tällainen työ. Tulevien vuosihuoltojen suunnittelu ja toteutus tuleekin olemaan todella mielenkiintoista ja haastavaa uusien, sekä nyt siirrettyjen töiden yhteensovittamisen kannalta.

Miten poikkeusjärjestelyt vaikuttivat vuosihuoltoihin?

– Saan työskennellä useiden eri organisaatioiden kanssa joka päivä. Henkilöstö, joka laitoksilla toimii ja työskentelee, otti poikkeustilanteen vakavissaan ja tunnisti riskit ottaen muut huomioon. Tilanne tietysti herätti keskustelua ja tekeminen oli erilaista kuin ennen, mutta ilmapiiri oli muut huomioonottava.

– Vuosihuoltotöihin osallistuvat ammattilaiset olivat tyytyväisiä muun muassa tavallisesta poikkeaviin työaikajärjestelyihin, ja useat ovat kommentoineet, että töihin tulon porrastaminen oli toimiva ratkaisu. Porrastaminen näkyi konkreettisesti jonottamisessa, joka väheni tänä keväänä aiempiin vuosiin verrattuna huomattavasti!

Miten töiden porrastaminen toimii käytännössä?

– Työhöntuloajat ja taotukset toimivat hyvin. Porrastus tapahtui työn tekemisen mukaan, jolloin tauotukset pystyttiin hoitamaan tehokkaasti. Porrastaminen itsessään joudutti työn tekemistä ja vähensi jonottamista. Esimerkiksi ruokailun osalta porrastus toi toivottua tehokkuutta työpäiviin.

Mitä järjestelyjä voisi mielestäsi tulevaisuudessa kenties jatkaa vuosihuoltoaikana?

– Tulevaisuudessa kannattanee suosia etätöitä vuosihuoltojen aikana, jos sellaiseen vain on mahdollisuus. Nyt Olkiluodontiellä ja parkkialueilla ei ollut pahemmin ruuhkaa, kun osa henkilöstöstä työskenteli etänä.

Koronakevät on muutenkin avannut silmiä uusille käytännöille - tämä tilanne on opettanut ja herättänyt huomaamaan, että asioita voi tehdä myös toisella tavalla. Kaikkea ei ehkä aina kannata tehdä niin ”kuin on aina tehty”. Olemme tilanteessa, jossa arvioimme jatkuvasti erilaisia toimintatapoja, ja tällöin voimme löytää myös uusia tapoja tehdä töitä tulevaisuutta ajatellen.

Poikkeukselliset vuosihuollot päättyivät maanantaina. Miten vuosihuollot sinusta onnistuivat?

– Suurin yllätys on ollut se, miten sujuvasti kaikki tilanteesta huolimatta lopulta meni. On ollut hienoa huomata, että tänä keväänä kaikkia ydinalan ammattilaisia yhdistävä tekijä on ollut halu onnistua sekä kannustaa ja auttaa muita onnistumaan ohjeet ja määräykset huomioiden. Kokonaisuutena vuosihuollot onnistuivat hyvin ja hommat saatiin hienosti maaliin!


Teksti: Natalie Kylliäinen
Kuva: Tapani Karjanlahti