× Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää täältä
Etusivu  /  Ajankohtaista /  Varma kesän merkki bongattu

Varma kesän merkki bongattu

10.7.2019

​Olkiluodon kesä alkaa huhtikuussa, kun kesäharjoittelijat saapuvat saarelle. TVO-konserni tarjoaa vuosittain yli sadalle korkeakouluopiskelijalle kesäharjoittelupaikan. Ainutlaatuinen työympäristö houkuttelee tulevia ydinalan ammattilaisia Olkiluotoon ympäri Suomea.

​TVO-konsernin kesätyöpaikat ovat vuodesta toiseen suosittuja. Tänä vuonna kesätyöpaikkoja haki yli 600 opiskelijaa, ja työhakemuksia kirjattiin yli tuhat. Olkiluoto nähdään mielenkiintoisena työpaikkana, joka tarjoaa monipuolisia tehtäviä eri alojen uusille huippuosaajille.

– Meille on tärkeää, että kesäharjoittelijat saavat opiskelemastaan alasta mahdollisimman laajan näkemyksen ja kokemuksen. Samalla harjoittelijat pääsevät työskentelemään eri alojen huippuammattilaisten kanssa kansainvälisessä työympäristössä ja oppivat työelämätaitoja, TVO-konsernin henkilöstöpäällikkö Leena Wartiainen kertoo.

Vaikka yli puolet kesäharjoittelijoista tulee Lounais-Suomen alueelta, opiskelijat muuttavat hiukkasen paremman kesätyön perässä Olkiluotoon ympäri Suomea. Viidesosa harjoittelijoista tulee Keski- ja Itä-Suomesta, loput Etelä-Suomesta ja Lapista.

– On upeaa, että meille tulee harjoittelijoita kaikista maakunnista. Lounais-Suomen alueella on nyt menossa useita mielenkiintoisia hankkeita, joihin tarvitaan eri alojen ammattilaisia.  Haluamme olla mukana tukemassa koko alueen kehitystä, ja sen takia TVO-konserni on vahvasti mukana myös erilaisissa kesätyöntekijäkampanjoissa, Wartiainen sanoo.

– Eurajoen kunta järjesti tänäkin kesänä teekkareille ilmaisia asuntoja, alkuvuodesta osallistuimme Rauman seudun yritysten kanssa HesaÄijä-kampanjaan ja kesäkuussa olemme mukana järjestämässä Suomen suurin kesätyöntekijäsauna -tapahtumaa Raumalla. Lisäksi olemme jo vuosia olleet mukana valtakunnallisessa Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa.

Osaamisalana ydinvoiman koko elinkaari

Olkiluodossa työskentelee kymmenien eri alojen huippuasiantuntijoita. Se ei ole sattumaa, sillä saarella hallitaan ydinvoiman koko elinkaari aina sähköntuotannosta käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitukseen asti. Kesäharjoittelupaikkoja onkin tästä syystä vuosittain runsaasti tarjolla eri alojen opiskelijoille. Harjoittelijoista puolet opiskelee yliopistoissa ja puolet ammattikorkeakouluissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa.

– Suurin osa tämän vuoden harjoittelijoista opiskelee teknistä alaa, mutta jopa kolmannes harjoittelijoista opiskelee jotain muuta, kuten kemiaa, matematiikkaa ja kasvatustieteitä. Posivan kesäharjoittelijoista selkeä enemmistö taas lukee luonnontieteitä, kuten biologiaa tai geologiaa. Olkiluoto onkin kaikenlaisen ydinosaamisen keskus, Wartiainen luettelee.

Olkiluoto on verkostojen saari, missä uudet huippuasiantuntijat pääsevät sekä kehittymään omassa työssään että rakentamaan arvokkaita verkostoja tulevaisuutta varten. Näistä syistä suurin osa harjoittelijoista palaakin seuraavina kesinä takaisin saarelle. Tämän kesän harjoittelijoista yli 40 prosenttia on aikaisemmin työskennellyt konsernissa.

– Tyypillinen polku opiskelijasta ydinalan ammattilaiseksi alkaa kesätöistä, joita meille tullaan tekemään useampana vuotena. Työtehtävät liittyvät aina opiskelijan opintoihin, ja ne muuttuvat opintojen edetessä ja ammattitaidon kertyessä. Näin opiskelija kehittyy ammatillisesti joka kesä, Wartiainen selvittää.

– Kun opinnot alkavat olla loppusuoralla, tarjoamme opiskelijoille opinnäytetyöaiheita. Tämä on meille loistava keino saada uusia huippuosaajia taloon. Itse asiassa suurin osa vastavalmistuneista uusista työntekijöistä on joko tehnyt TVO:lle tai Posivalle opinnäytetyönsä tai ollut meillä kesäharjoittelussa.

Aleksi_Kaksonen.jpg

Kesäharjoittelijan ensimmäinen vuosihuolto

Yli kolmasosa TVO-konsernin kesätyöntekijöistä aloittaa työnsä jo huhtikuussa. Heistä suurin osa tulee töihin vuosihuoltoihin. Vuosihuoltoihin osallistuvat harjoittelijat työskentelevät pääsääntöisesti erilaisissa säteily- ja polttoainevalvonnan tehtävissä.

Yksi vuosihuoltoihin osallistuvista kesäharjoittelijoista on Aleksi Kaksonen. Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston energiatekniikan opiskelija haki Olkiluotoon töihin, sillä ydinvoima kiinnosti. Hakemus kannatti lähettää, sillä tämä kesä on säteilyvalvojana työskentelevän Kaksosen ensimmäinen Olkiluodossa.

– Ydinalassa minua kiehtovat ainutlaatuinen työympäristö ja monipuoliset työtehtävät. Erityisesti säteilysuojelu kiinnostaa, joten tämä kesätyö on kuin tehty minulle, Kaksonen kertoo.

TVO-konsernin kesätyöpaikoista Kaksonen kuuli ensin opiskelukavereiltaan, jotka olivat olleet töissä saarella. Opiskelukavereiden antama positiivinen palaute sekä työtehtävistä että työympäristöstä sai Kaksosen hakemaan kesäharjoittelupaikkaa.

– Olen viihtynyt Olkiluodossa erinomaisesti. Positiivista on ollut tutut työkaverit, sillä suurin osa säteilyvalvojista tulee Lappeenrannasta. Työtehtävät ovat olleet todella mielenkiintoisia ja lisäksi ilmapiiri on ollut kannustava. Raumallekin sopeutuminen onnistui hienosti, kun löysimme opiskelukaverin kanssa yhteisen kimppakämpän.

Parasta kesätyöntekijälle monipuolinen työkokemus

Kaksosen mukaan säteilyvalvojan työssä parasta ovat monipuoliset työtehtävät. Mielenkiintoisinta on ollut kenkärajojen rakennus ja suunnittelu. Haastavinta työssä taas on ollut painavien lyijymattojen laittaminen ahtaisiin paikkoihin laitoksella. Parasta säteilyvalvojan työssä ovat Kaksosen mukaan vaihtelevat työpäivät, jokainen päivä on erilainen.

– Olen kesäkuun loppuun asti töissä Olkiluodossa, joten ehdin kokea molempien laitosten vuosihuollot. Elokuussa lähden Loviisan ydinvoimalaan töihin syksyksi. Olen onnekas, että pääsen kokemaan molemmat ydinvoimalat. Uskon, että kesästä on paljon hyötyä opintojeni kannalta. Tulevaisuudessa haluaisin työskennellä asiantuntijatehtävissä ydinvoimalaitoksella. Ensin täytyy vain käydä koulu loppuun, Kaksonen naurahtaa.           

Teksti: Salla Mikkonen
Kuva: Tapani Karjanlahti