× Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää täältä
Etusivu  /  Ajankohtaista /  Tiedeleirit tuottivat jälleen WAU-elämyksiä kymmenille lapsille ja nuorille

Tiedeleirit tuottivat jälleen WAU-elämyksiä kymmenille lapsille ja nuorille

6.8.2018

Perinteiset Olkiluodon Tiedeleirit keräsivät tänä kesänä yhteensä reilut 80 lasta ja nuorta tutustumaan fysiikan ja kemian ihmeelliseen maailmaan. Kesän neljäs ja viimeinen leiri päättyi perjantaina 3. elokuuta juhlalliseen todistustenjakotilaisuuteen.

Perinteisiä TVO:n Tiedeleirejä on pidetty 2000-luvun alusta asti. Viikon kestävät leirit on tarkoitettu 7-12-vuotiaille lapsille ja nuorille. Leirien ideana on tutustua fysiikkaan ja kemiaan erilaisten kokeiden kautta. Samalla harjoitellaan yhteistyö- ja ryhmätyötaitoja sekä opetellaan turvallisia työskentelytapoja. Lisäksi retkipäivänä leiriläiset pääsevät tutustumaan Olkiluodon paloasemaan ja VLJ-luolaan. Milla Jakoselle ja Emilia Hautamäelle kesätyö leiriohjaajana tarjosi paljon enemmän kuin he kesän alussa osasivat odottaa.

- Lapset ovat todella kiinnostuneita tekemään kokeita ja oppimaan uutta. Usein seuraavana leiripäivänä lapset kertovat kilpaa, kuinka he kotona tekivät vanhempien kanssa uudestaan edellisen päivän kokeita. Elefantin hammastahna on leirien hitti! Jakonen kertoo.

- Leirien suosio perustuu juuri leiriohjelman monipuolisuuteen. Kemiapäivänä teemana on kemiallinen reaktio ja sähköpäivänä tutustumme virtapiiriin ja sähköturvallisuuteen. Leireillä keskustellaan myös paljon aiheista, jotka lapset nostavat itse esille, kuten avaruudesta, Hautamäki toteaa.

Leirit saavat pääosin pelkästään positiivista palautetta. Sekä lapset että vanhemmat kokevat, että leirien rento ilmapiiri mahdollistaa uuden oppimisen ja työrauhan. Leirillä korostetaan aina, ettei kyseessä ole koulu. Työskenteleminen sujuu Jakosen ja Hautamäen mielestä huomattavasti paremmin, kun lapsille annetaan mahdollisuus tehdä itseohjautuvasti töitä.

- Aina ennen työn aloittamista keskustelemme yhdessä työn eri vaiheista ja niihin liittyvistä turvallisista työskentelytavoista. Harvoin suojalasien käytöstä tarvitsee muistuttaa, sillä lapset ottavat tosissaan turvallisuuteen liittyvät kysymykset. Valkoisia tiedetakkeja kannetaan suurella ylpeydellä! Kun ohjeet ovat tarpeeksi selkeät, työtehtävät sujuvat hienosti.

Milla_Jakonen_ja_Emilia_Hautamaki_WEB.jpg
Kasvatustieteiden opiskelija Emilia Hautamäki ja fysiikkaa opiskeleva Milla Jakonen nauttivat leiriläisten WAU-hetkistä kesätyössään Olkiluodon Tiedeleirien ohjaajina.

Jakonen opiskelee Itä-Suomen yliopistossa pääaineenaan fysiikkaa ja Hautamäki kasvatustieteitä Raumalla. Kesätyö leiriohjaajana on ollut molempien mielestä unelmien täyttymys: parempaa kesätyöpaikkaa ei opettajaopiskelija voi saada, sillä oman alan kesätöitä ei juurikaan ole tarjolla. Kesätyö leiriohjaajana on antanut opettajan ammatista todella kattavan kuvan, sillä kesäjengiläisten vastuulla on leirien järjestäminen alusta loppuun asti.

- Opintoihin kuuluvien harjoittelujen kautta saa arvokasta kokemusta, mutta on eri asia olla vastuussa näin isosta projektista kuin käydä pitämässä muutamia oppitunteja. Tämä on minun neljäs kesäni leiriohjaajana ja tänäkin kesänä opin uutta! Jakonen kertoo.

- Tämä oli minun ensimmäinen kesäni leirivetäjänä, joten kaikki on ollut uutta! Koen olevani nyt paljon varmempi siitä, että olen oikealla alalla, Hautamäki toteaa.

Parasta kesätyössä on molempien mielestä ollut ehdottomasti lasten oppimisen ja innostumisen seuraaminen.

- Ihaninta on se, kun huomaat, kuinka lapsen silmät oikeasti syttyvät, kun hän ymmärtää uuden asian ja alkaa selittää sitä kaverille tohkeissaan. WAU-elämyksen seuraaminen on palkitsevinta!

Voit tutustua Tiedeleirien tunnelmiin Instagramissa: @olkiluodon_tiedeleirit!