Tiimiesihenkilönä viime syksynä aloittanut Ann Nieminen on paluumuuttaja

18.4.2024

Koska TVO-konsernilla erilaisia tehtävänkuvia on noin 200, tehtävänkierto ei ole kovinkaan harvinaista. Tämän tietää hyvin myös Ann Nieminen. Hän työskentelee nykyään Laitostiedot-tiimin esihenkilönä, mutta aiemmin tutuksi on tullut moni muukin toimenkuva.


Kesätyö vuonna 2013. Se toi Niemisen ensimmäistä kertaa Olkiluotoon. Insinööriopinnot SAMK:ssa olivat loppusuoralla, ja tutkintotodistuksen Nieminen kävikin pokkaamassa kesätyöjaksonsa aikana.
Pääaineensa eli tietoliikennetekniikan Nieminen valitsi oman mielenkiintonsa pohjalta.

- Innostus tietotekniikkaan oli olemassa, sillä varsin paljon nuoruudessa minun tuli koneen ääressä vietettyä.

Ensimmäinen TVO-kesätyö löytyi dokumentaationhallinnasta. Käytännössä työ piti sisällään TVO:n ja laitostoimittajan välisen projektiaikaisen kirjeenvaihdon tallentamista tiedonhallintajärjestelmään. Kokemus oli sen verran hyvä, että vaikka kesä päättyi, niin hommat jatkuivat. Mukavat työkaverit tekivät jo tuolloin positiivisen vaikutuksen.

Toimenkuva elää

Ensimmäistä kertaa Niemisen toimenkuvaan tuli muutos kesätyön jälkeen syksyllä, kun Laitostiedot-tiimi haki sisäisessä haussa osaajaa siirtämään loppudokumentaatiopaketteja laitostietokantaan. Näissä hommissa menikin sitten vuoteen 2018, mitä nyt väliin yksi äitiysloma mahtui. Seuraavan kerran suunta muuttui kun Niemiselle löytyi, jälleen sisäisesti haussa ollut järjestelmäasiantuntijan pesti tietohallinnon tietojärjestelmäpalvelut -tiimissä. Siinä vastuuseen kuului sekä konsernin tukijärjestelmien ylläpitoa että kehitystä.

Väliloikka kesti reilun vuoden

Ann Nieminen olisi hyvin voinut olla viime vuonna pokkaamassa 5-vuotisprenikkaa. Näin ei kuitenkaan käynyt, sillä väliin mahtui piipahdus toisaalla. Kiinnostava työtarjous projektinhallinnan parissa sai Niemisen tarttumaan siihen.

- Se oli loikka ihan uuteen maailmaan eli sosiaali- ja terveyspuolen tietojärjestelmiin, Nieminen kertoo.

Asia oli äärimmäisen ajankohtainen, sillä hyvinvointialueiden muodostus oli jyskähtänyt käyntiin ja tekemistä piisasi.

- Se oli mieluisa haaste ja projektit todella isoja ja kiinnostavia.

Liian sosiaalinen luonne pelkkään etäilyyn

Uraani-ikävä kuitenkin voitti. Ja kun Olkiluodossa oli laitettu julkiseen hakuun esihenkilöpesti Laitostiedot-tiimissä, päätti Ann hakea takaisin tuttuun ja turvalliseen Olkiluotoon.

- Sanoin työhaastattelussakin, että jos tämän paikan saisin, tuntuisi se oikeastaan kotiinpaluulta, Ann kertoo.

Yksi merkittävimmistä syistä paluuseen oli tuttu työyhteisö ja palava halu esimiestyöhön. Aiempi työ kun oli lähes tyystin etätyö.

Vuoden aikana kävin toimistolla tasan kuusi kertaa, muuten tein töitä kotoa käsin. Vaikka lähdinkin aikanaan osittain sillä ajatuksella, että on hienoa päästä etätöihin, kokemus osoitti, että olen liian sosiaalinen tekemään puhtaasti etänä, hän kertoo.

Nykyinen pesti on melko tuore, sillä Nieminen aloitti Laitostiedot-tiimin vetäjänä viime vuoden elokuussa.

- Aika paljon tässä on joutunut opiskelemaan ja perehtymään asioihin. Vaikka olen luullut tietäväni paljon konsernin toimintatavoista, niin etenkin tämä esihenkilön rooli on tuonut paljon uutta asiaa ja näkökulmia, hän kertoo.

Kiitosta saa ainakin kaikille TVO-konsernin esihenkilöille tarkoitettu NPL-koulutus (Nuclear Professional Leader).

- Olen koettanut käydä sitä mahdollisimman nopeasti muun työn ohessa ja näen, että tästä esimiesohjelmasta on ollut kyllä konkreettista hyötyä, hän kertoo.

Kolmenkymmenen hengen tiimi

Ann Niemisen tiimi käsittää noin kolmisenkymmentä henkeä, jos ja kun myös kaikki alihankkijan edustajat lasketaan mukaan.

- Leijonanosa tiimistä on laitostietojen asiantuntijoita tai virtauskaavioiden ja loppudokumentaation asiantuntijoita. Meillä on aivan loistoporukka, hän kehuu.

Tiimin tehtävä on laitoksen jatkuvan toiminnan kannalta aivan oleellinen. Me vastaamme tietokantojen sisällön ylläpidosta sekä kehityksestä. Pystymme yhdistämään ja perkaamaan tietoa eri tietokannoista data-analytiikka-alustan avulla koko konsernin käyttöön.

Kuva on vuo­del­ta 2012 Ann Nie­mi­sen musiik­kia­lan am­ma­til­li­sen pe­rus­tut­kin­non lop­pu­työ­kon­ser­tis­ta.

Toinen tutkinto on kaukana insinööritieteistä 

Sen verran intensiivistä on työrintamalla paluun jälkeen ollut, että omat vapaa-ajan harrastukset eli tässä tapauksessa eritoten musiikki ovat jääneet sivuraiteelle. Tai no, harrastus ja harrastus. Insinööritutkinnon lisäksi Niemisellä on plakkarissa myös muusikon ammattitutkinto. Siinä pääaine oli klassinen laulu ja vielä tarkemmin ooppera.

Musiikki on ollut Niemisen elämässä mukana käytännössä aina.

- Pianolla aloitin, sen jälkeen siirryin kuoroon ja sitten 16-vuotiaana aloitin Palmgren-konservatoriossa yksinlaulun opinnot. Tästä jatkoin myöhemmin ammatilliselle puolelle, hän kertaa. Äänialaltaan hän on sopraano.

Kotijoukkoihin kuuluu aviomies, 1-luokkalainen poika sekä koira. Puoliso Saku Nieminen toimii luodolla TVO:n alihankkijan kautta.

Teksti: Ville Kulmala
Kuvat: Tapani Karjanlahti ja Aarno Vepsäläinen