On taas suosittujen Kesäkeskiviikkojen aika

4.7.2024

Mistä tietää, että Olkiluodon vierailukeskuksessa on kesä kuumimmillaan? No tietysti siitä, että kansa vaeltaa taas satamäärin vierailukeskuksen jo perinteisiksi muodostuneille Kesäkeskiviikoille. Ne alkavat tänäkin vuonna juhannuksen jälkeisellä viikolla ja jatkuvat aina elokuun puoleen väliin saakka.


Olkiluodon vierailukeskuksen ovet ovat suvenakin auki joka ikinen päivä, mutta keskiviikkoisin tarjolla on myös vähän ekstraa.

Kesäkeskiviikoilla pääsee kuulemaan kuumimmat ja tuoreimmat Olkiluoto-kuulumiset ja tietysti pois lähtiessä kävijät ymmärtävät hiukkasen enemmän ydinvoiman ihmeellisyyksistä. Tästä pitää huolen keskiviikkoisin pidetty oppaan vetämä esitys, jonka kesto on noin tunnin.

Ydinvoimaan liittyy edelleen paljon asioita, jotka ovat monelle epäselviä. Suurin osa ihmisistä onkin pelkän lehtitiedon varassa tai pahimmillaan nettikeskustelujen ”totuuksissa”. Silloin ollaan helposti kaukana realismista. Kesäkeskiviikot tarjoavat siis myös valoa tähän tietämättömyyden pimeään.

Toki tietoa voi etsiä myös kirjoista tahi netistä, mutta palautteen perusteella live-kokemus on kyllä monelle mieluisampi vaihtoehto. Kruunuksi kakun päälle kävijät viedään kiertoajelulle Olkiluodon laitosten välittömään läheisyyteen. Käydään kierroksella myös vilvoittelemassa yhdessä Olkiluodon tunneleista, siinä matalammassa VLJ-luolassa.

Tietoa voi etsiä myös kirjoista tahi netistä,
mutta palautteen perusteella live-kokemus on
kyllä monelle mieluisampi vaihtoehto.

Syvempään Posivan ONKALOon turnee ei valitettavasti ulotu, koska siellä on parhaillaan meneillään kiivaat viimeistelytoimet kesän jälkeen alkavaa täyden mittakaavan kokeita varten. Näyttää vahvasti siltä, että käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus alkaa oikeasti Olkiluodossa ensimmäisenä koko maailmassa.

Kaikesta tästä ja paljon muusta saat rautaisen tietopaketin kotiin viemisiksi. Kesäkeskiviikkoihin kuuluu tietysti myös kahvittelut ja vierailukeskuksen varsin kiinnostavaan näyttelyyn tutustuminen. Tutustumista saa jatkaa aina ilta kahdeksaan saakka. Silloin vierailukeskus sulkeutuu yöksi auetakseen taas seuraavana aamuna kymmeneltä.

Tervetuloa!

Tästä ilmoittautumisohjeisiin >

‍Tekstin on kirjoittanut Olkiluodon vierailutoiminnan päällikkö Mika Tanhuanpää. Hän on ollut täyspäiväinen luotolainen jo 24 vuotta. Mika on erikoistunut vaikeisiin kysymyksiin, joita hän pitää työnsä suolana.

Kuvat: Tapani Karjanlahti ja Jessi-Julia Salonen