Lausunto Olkiluoto 3:a koskevan kantaverkon suojausjärjestelmän ehdoista ja maksuista

18.4.2024

Teollisuuden Voima Oyj (TVO) on tänään 18. huhtikuuta jättänyt lausuntonsa Fingrid Oyj:lle Olkiluoto 3:a (OL3) koskevan kantaverkon suojausjärjestelmän ehdoista ja maksuista. Kantaverkkoyhtiö Fingrid käynnisti huhtikuun alussa sidosryhmäkuulemisen valmistelemistaan OL3:n järjestelmäsuojaan liittyvistä ehdoista ja maksujen määräytymisperusteista.


Energiavirasto antoi päätöksen tammikuussa 2024 OL3:n järjestelmäsuojasta TVO:n tekemän tutkintapyynnön johdosta. Energiaviraston täytäntöönpanokelpoisen päätöksen mukaan kantaverkon suojaus on verkonhaltijan erityinen suojausjärjestelmä, joka kuuluu yksin kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj:n vastuulle. Näin ollen tässä Fingridin käynnistämässä kuulemisessa voidaan ottaa kantaa vain Energiaviraston päätöksessä avoimeksi jääneeseen kysymykseen, kenen vastuulle järjestelmäsuojan ylläpidosta aiheutuvat kustannukset kuuluvat

TVO katsoo, että Fingridin tulisi järjestelmäsuojan maksujen määräytymisperusteena esittää Energiavirastolle vahvistettavaksi sen perustelumuistiossakin olevan vaihtoehdon mukaisesti, että järjestelmävastaavana kantaverkonhaltijana Fingrid kattaa kaikki järjestelmäsuojasta aiheutuvat kustannukset.

TVO:n laskelmien mukaan tästä ei aiheudu kohtuuttomia lisäkustannuksia kotitalouksien maksettavaksi. Mikäli Fingrid järjestelmävastaavana kantaverkonhaltijana ei mahdollista OL3:n täyden kapasiteetin käyttöä ja sen takia noin 300 MW:a säästä riippumatonta perusvoimaa jäisi tuottamatta nykyisessä markkinatilanteessa, vaikuttaisi se sähkön saatavuuteen ja siten kuluttajien sähkönhintaan merkittävästi.

LIITE: TVO:n lausunto koskien Olkiluoto 3:n järjestelmäsuojan ehtoja ja maksuja