”Olkiluotoon tulen aina mielellään ”

28.5.2024

Markku Rajalalle kevät on ollut synonyymi Olkiluodon revisioille jo pidemmän aikaa – useamman vuosikymmenen. Ja vaikka maailma onkin muuttunut, toimenkuva on pysynyt kutakuinkin samana, sillä konkarihitsarin ohjelmaan Olkiluodossa ovat aina kuuluneet eritoten venttiilihuollot.


-‍ Olen minä turbiinisalissakin ollut, mutta eritoten tutuksi ovat tulleet reaktoripuoli, hän tuumaa. Näin olivat näreet myös tänä vuonna.

Viime viikonloppuna, vuosihuoltojen loppusuoralla, selvisi ettei vuosihuoltoja saisi aikaan halutussa aikataulussa. Lisäajan syynä on vuosihuollon aikana havaittu vika generaattorissa.

Tästä syystä alkuperäinen huoltoaikataulu venyi. Alustavan suunnitelman mukaan 16. kesäkuuta saakka.

Konkarin mukaan erinäiset viivytykset kuuluvat ”lajiin”. Valtavalla laitoksella kun yksittäisiä työvaiheita on moninumeroinen summa. Tosin nyt, Rajalan porukan kohdalla tämä viivästys ei aiheuttanut lisäpäiviä.

-. Me olemme jo kotiinlähtökunnossa, hän kertoo eilen maanantaina puhelimitse.

Tampereella asuva mies aloitti vuosihuoltotyöt OL2:n polttoainehuolloissa ja jatkoi sieltä suoraan OL1:n pariin.

Yhteensä olin täällä tänä vuonna noin neljä viikkoa, mies kertoo.

Majoittumista hänen ei ole pahemmin tarvinnut stressata, koska petipaikka löytyy kätevästi omasta retkeilyautosta.

Huono eläkeläinen

Koska takana on tosiaan jo useampi keikka samaisella saarella, paljon on tänäkin vuonna tullut vastaan tuttuja naamoja.

- Joskin vähemmän niitä kavereita nykyään näkee kuin joskus ennen. Aika moni on jo jäänyt eläkkeelle, hän tuumaa. Ja itse asiassa niin Rajala itsekin, joskin kyseinen termi pitää hänen kohdallaan ehkä laittaa lainausmerkkeihin.

- Aika paljon minä olen edelleen töissä viihtynyt, reissuhommia käytännössä koko uransa tehnyt Rajala myöntää.

Markku Rajalalla ei ole myöskään aikomusta lähitulevaisuudessakaan täyden päivän eläkeläiseksi.

- Minullakin on ikää jo 69 vuotta, mutta onnekseni olen pysynyt hyvässä kunnossa. Minulla ei ole ollut nivelvaivoja ja näkökin pelaa, hän myöntää.Ilmapiirille ruusuja

Olkiluotoon hän tuli tänäkin vuonna hyvin mielellään.

- Olen aina tykännyt siitä, että täällä kaikki tehdään erittäin huolellisesti ja varmasti. Turvallisuuden kanssa ei todellakaan pelleillä. Mutta toisaalta täällä on aina ollut hyvä ilmapiiri ja kaikkia tekijöitä arvostetaan, Rajala kiittelee.

Olkiluodon ruokatarjonta on aina ollut Rajalan mukaan kunnossa. Pukukaapit ja sosiaalitilat ovat nyt sen sijaan selvästi paremmat kuin alkuaikoina.


Teksti: Ville Kulmala
Kuvat: Tapani Karjanlahti