Olkiluoto 3:n vuosihuolto on valmis

16.5.2024

Olkiluoto 3 (OL3) palasi sähköntuotantoon tänään torstaina 16. toukokuuta laitosyksikön ensimmäisen vuosihuollon jälkeen. Kantaverkkoon laitos tahdistettiin kello 1.15.

Ensimmäinen käyttöjakson jälkeinen huolto tiedettiin jo ennakkoon työlääksi. OL3 on Euroopan suurin ydinvoimalaitosyksikkö, joten huollettavien laitteiden ja komponenttien määrä on erittäin suuri. Kaikkiaan OL3:n huolloissa toteutettiin noin 7 500 työvaihetta.

OL3:n osalta vuosihuollon merkittävimmät työt olivat polttoaineen vaihdon lisäksi suojausjärjestelmän ennakkohuoltotyöt, höyrystimien pesut, generaattorin huolto, painelaitetarkastukset suojarakennuksen eristysventtiilien tiiveyskokeet sekä paineistimen varoventtiilien huollot. Lisäksi Euroopan ensimmäisen EPR-laitoksen huollossa tehtiin merkittävä määrä erilaisia määräaikaiskoestuksia sekä huoltotoimenpiteitä.

OL3:n vuosihuollon kesto ylitti alkuperäisen suunnitelman. 37 vuorokaudeksi tarkoitettu huolto kesti noin 74 vuorokautta ja yhdeksän tuntia. Lisäpäiviä aiheuttivat laitosyksikön alasajoon sekä polttoaineen vaihtoon valmistautumiseen vaadittu suunniteltua pidempi aika sekä huoltojen aikana havaitut tekniset ongelmat. Huollon aikana saatiin myös indikaatiota polttoaine-elementeissä olevasta irto-osariskistä, jonka vuoksi polttoaine-elementtien tarkastuksiin käytettiin merkittävästi aiottua enemmän aikaa.

Sähköntuotannonjohtaja Marjo Mustosen mukaan nyt päättyneistä huolloista saatiin arvokasta oppia tulevaisuuteen.

- Tässä OL3:n ensimmäisessä vuosihuollossa on saatu arvokasta tietoa huollon eri toimenpiteiden kestosta. Lisäksi saimme talteen huomattavan määrän dataa ja huoltokokemusta, joista on hyötyä sekä tulevien huoltojen suunnitteluun että toteuttamiseen. Lisäksi kokemusta kertyi myös yhteistyöstä laitevalmistajien kanssa, Mustonen summaa.

Vaikka aikatauluarvio ylitettiin, Marjo Mustonen kertoo olevansa tyytyväinen lopputulemaan.

- Paine oli kova, mutta tämä oli myös osoitus siitä, kuinka hyvin organisaatiomme kykeni reagoimaan yllättäviin tilanteisiin. Suunnitellut työt vietiin läpi ja mikä tärkeintä turvallisesti. Vuosihuoltojen päätavoite on aina sen turvallinen toteutus, Mustonen sanoo.
Olkiluoto 3 on Suomen ylivoimaisesti tehokkain sähköntuotantolaitos. Se tuottaa noin 14 prosenttia koko Suomen sähköntuotannosta.

Olkiluodon kolmesta ydinvoimalaitosyksiköstä on nyt huollettu kaksi. OL3:n lisäksi myös OL2:n polttoaineseisokki saatiin päätökseen 9. toukokuuta. Työn alla on vielä yksi laitosyksikkö. OL1:n vuosihuolto käynnistyi sunnuntaina eli 12. toukokuuta. Sen kesto on noin 15 vuorokautta.

Lisätietoa:
Johanna Aho, Viestintäpäällikkö, puh. 040 729 0822