Olkiluoto 3:n koekäyttö etenee – aamuyöllä saatiin valmiiksi 10 vuorokauden häiriöttömän ajon kokeet

27.3.2023

OL3:n koekäyttöä ja sähköntuotantoa jatkettiin maaliskuun puolivälissä paineistimen venttiiliasemien huoltojen valmistumisen jälkeen. Meneillään olleet demonstraatioajon testit ovat sujuneet odotusten mukaisesti ja koekäytön päättymisen maaliviiva häämöttää.

Välittömästi sähköntuotantoon palaamisen jälkeen laitosyksiköllä tehtiin käyttöönottoon liittynyt 24 tunnin suorituskykykoe. Tämän jälkeen käynnistyivät 10 vuorokauden häiriöttömän ajon kokeet, jotka päättyivät tänään maanantaina 27. maaliskuuta aamuyöstä kello 02.00.

- Testin tarkoituksena oli osoittaa OL3:n luotettavuus eli häiriötön tuotantokyky 10 vuorokauden yhtäjaksoisella tasaisella tuotannolla. Testijakso päättyi tänään aamuyöstä onnistuneesti, reaktorivalvonnan pääinsinööri Tommi Lamminpää kertoo.

Myös aikaisemmin toteutettu 24 tunnin suorituskykykoe on virallisesti hyväksytty. Siitä todisteena on viime viikolla allekirjoitettu sertifikaatti.

Maali häämöttää

OL3:n säännöllisen sähköntuotannon aloitusajankohdaksi on ilmoitettu 17. päivä huhtikuuta. Se tarkoittaa, että jäljellä viimeisestä testijaksosta on nyt noin kolme viikkoa. Käytännössä jäljellä on enää demonstraatioajon kokeita.

Näiden lisäksi suoritetaan säännöllisiä kalibrointeja ja muita määräaikaiskoestuksia sekä tavallisia kunnossapitotöitä, jotka ovat osa laitoksen normaalia käyttöä.

- OL3:lla operoidaan demonstraatioajon aikana jo hyvin paljon samalla tavalla kuin säännöllisen sähköntuotannon aikana, Lamminpää huomauttaa.

Viimeisimmässä demonstraatioajon vaiheessa testataan OL3:n säätöominaisuuksia. Se tarkoittaa, että laitoksen tehoa testataan kolmella eri tehonsäätökokeella 35-80 prosentin tehotasoilla.

OL3:n säännöllisen sähköntuotannon alkamisen jälkeen Olkiluodosta tuotetaan noin 30 prosenttia Suomen sähköstä.


Teksti: Ville Kulmala
Kuva: Tapani Karjanlahti