Olkiluoto 3 EPR:n säännöllinen sähköntuotanto on alkanut

16.4.2023

Olkiluoto 3 on nyt valmis. Koekäyttö on saatu päätökseen ja säännöllinen sähköntuotanto alkoi tänään sunnuntaina 16. huhtikuuta 2023. Olkiluodosta tuotetaan jatkossa noin 30 prosenttia Suomen sähköstä.

Euroopan suurimman ydinvoimalaitosyksikön sähköntuotanto on erittäin merkittävä lisä puhtaaseen, kotimaiseen tuotantoon. Laitosyksikkö tuottaa sähköä ainakin seuraavat 60 vuotta.

– Olkiluoto 3:n tuotanto vakauttaa sähkön hintaa ja on tärkeä osa Suomen vihreää siirtymää. Yhteiskunnan sähköistyminen jatkuu ja ympäristöystävällinen sähköntuotanto on varmasti yksi Suomen tärkeimmistä valttikorteista, toimitusjohtaja Jarmo Tanhua sanoo.

OL3 tekee Suomesta lähes sähköomavaraisen. Suomen suurimpana ilmastotekona se myös vauhdittaa siirtymistä kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa.

– Tämä on historiallinen päivä, lupaamamme OL3:n hyödyt suomalaiselle yhteiskunnalle toteutuvat. Olen ylpeä kaikista projektin ydinalan ammattilaisista, tuotantojohtaja Marjo Mustonen havainnollistaa.

OL3 tuottaa sähköä noin 1600 megawatin (MW) teholla. Laitosyksikköä ajetaan lähtökohtaisesti täydellä teholla. Ensimmäiset vuosihuollot toteutetaan maaliskuussa 2024.

Olkiluoto 3 -projektissa työskenteli henkilöitä yli 80 eri maasta. Suurimmillaan työmaavahvuus oli 4 500 työntekijää. Koekäytön aikana tehtiin noin 3 300 testiä ja laadittiin yli 9 000 testiraporttia. Projektilla oli merkittävät aluetaloudelliset vaikutukset erityisesti Satakunnan alueella.

Projektin käynnistyessä ydinvoimaa kannatti noin 60 prosenttia suomalaisista. Tällä hetkellä ydinvoiman suosio on ennätyslukemissa, 83 prosenttia suhtautuu myönteisesti ydinvoimaan.

Olkiluoto 3 -projekti päättyy sopimuksellisesti, kun viimeisimmän koekäyttövaiheen analyysit valmistuvat ja TVO:lla on valmius tehdä asianmukaiset päätökset laitosyksikön vastaanottamisesta ja kaupallisen käytön aloittamisesta. Päätökset tehdään lähiaikoina.

OL3 EPR -laitostoimittajakonsortio on rakentanut laitosyksikköä kiinteähintaisella avaimet käteen sopimuksella. Laitostoimittajakonsortioon kuuluvat yhtiöt AREVA GmbH, AREVA NP SAS ja Siemens AG, jotka ovat yhteisvastuussa laitostoimitussopimuksen kuuluvista velvoitteista laitosyksikön takuuajan loppuun asti.

Haastattelupyynnöt:

Juha Poikola, Yhteiskuntasuhdepäällikkö, puh. 050 3131 360

TVO:n mediapankki: https://www.tvo.fi/media/materiaalipankki.html