Olkiluodon visiitti vahvisti tulevaisuuden johtajan näkemystä yhteistyön tärkeydestä

9.11.2023

- Kyllähän tämä uskomattoman hieno päivä on ollut, aloittaa TVO:n tuorein, joskin tilapäinen johtajarekrytointi Matias Toivola. Hän vietti eilisen eli 8. marraskuuta Olkiluodossa tutustumassa TVO:n toimintaan. Visiitti liittyi Päivä Johtajana -projektiin, joka on Nuorkauppakamari-järjestön valtakunnallisesti järjestämä.

TVO:n johtoryhmä sai keskiviikoksi 8. marraskuuta uuden jäsenen, kun Matias Toivola vietti päivän Olkiluodossa osana Päivä Johtajana -projektia. Kuvassa kollegoista Jaana Isotalo ja Jarmo Tanhua.

Matias Toivola oli sinänsä Olkiluodossa kotikonnuillaan, että hän on itsekin Eurajoen kasvatteja. Ikää Matiaksella on 16 vuotta ja hän opiskelee parhaillaan 1. luokalla lukiossa.

Nuoresta iästään huolimatta hän on ehtinyt jo tutustua yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, ja hän toimiikin tällä hetkellä Eurajoen nuorisovaltuuston puheenjohtajana.

Toivolan seurana toimi kokonainen johtajatrio

Suomen Nuorkauppakamarien järjestämän Päivä Johtajana –projektin tarkoituksena on tarjota 16–24-vuotiaille nuorille tilaisuus seurata johtajan työtä päivän ajan. Toivolan ja TVO:n tapauksessa sanan ”johtaja” voi tosin pistää monikkoon. Seurakseen Toivola kun sai päivän aikaan kolme TVO:n johtajaa.

Viiteen tuntiin oli mahdutettu varsin monipuolinen kattaus. Aamuyhdeksältä alkanut päivä alkoi heti valmiuskoulutuksella. Erilaisiin tilanneskenaarioihin ja varautumiseen hän kävi tutustumassa TVO:n teknisen johtajan Mikko Lampisen kanssa. Tämän jälkeen kaksikko jatkoi vielä visiitillä Olkiluodon laitossimulaattoreihin Petri Läpisen ja Jaakko Karvisen opastuksella. Molemmat paikkoja, joihon hyvin harvoin pääsee kukaan TVO:n ulkopuolinen.

Lounaan jälkeen yritystä sekä omia johtajapolkujaan esittelivät vielä tulevaisuuden johtajalle henkilöstö- ja viestintäjohtaja Jaana Isotalo sekä toimitusjohtaja Jarmo Tanhua.

Käydyissä keskusteluissa sivuttiin muun muassa viestinnän roolia johtamisessa, tiimipelaamisen merkitystä sekä sitä, kuinka yksi tärkeimmistä johtajan ominaisuuksista on kuuntelemisen taito. Myös energiapolitiikka sekä ydinvoiman hyväksyttävyyden eteen niin maailmalla kuin Suomessakin tehtävä yhteiskunnallinen vaikuttaminen puhututtivat.¨

Olkiluodon laitossimulaattoreihin Matias Toivola tutustui Petri Läpisen ja Jaakko Karvisen opastuksella. Mukana oli myös tekninen johtaja Mikko Lampinen.


Osallistumista ei kauaa pitänyt miettiä – ja hyvä niin

Päivä Johtajana -tilaisuuteen Toivolakertoi ilmoittautuneensa mukaan kokolailla heti, kun hänelle mahdollisuutta tarjottiin.

- Ajattelin, että tämä on varmasti hieno kokemus. Ylipäätään minulla on taipumus uskoa, että kaikki kääntyy parhain päin, kun ylipäätään tekee jotain ennemmin kuin jättää tekemättä, hän pohtii ja toteaa perään, että ajatus piti kutinsa myös tässä tapauksessa. Päivää hän luonnehti kaikin puolin onnistuneeksi.

- Sain paitsi hyvän kuvauksen ydinenergiasta myös yrityksestä sekä ihmisistä, jotka toiminnan mahdollistavat, hän kehuu.

Myös päivän varsinaiseen agendaan, johtajuuteen, liittyen takataskuun jäi asia jos toinen.

- Kyllä tänään kuulemani vahvisti sitä mielikuvaa, mitä olen aikaisemminkin liittänyt hyvään johtajuuteen. Oli hienoa nähdä ja kuulla, miten isossa roolissa yhteistyö on tämänkaltaisessa isossa konsernissa. Se on tullut ilmi läpi päivän, että mikään ei onnistu yksin, Toivola tuumaa.

Molemminpuolisesti positiivinen kokemus

Jos TVO teki vaikutuksen Toivolaan, tunne oli kyllä vahvasti molemminpuolinen. Lukiolainen teki moneen olkijengiläiseen vaikutuksen heti aamutuimaan, kun hän esitteli itsensä liki täydelle auditoriolle valmiuskoulutukseen saapuessaan.

Jaana Isotalo ihasteli Toivolalle myös sitä, kuinka hyvin hän oli valmistautunut päivään.

- Ihailin sitä, kuinka olit valmistautunut tähän. Sinulla oli pitkin päivää esittää hyviä kysymyksiä, joka on erittäin tärkeä taito, Isotalo sanoi.

Myös toimitusjohtaja Tanhua kehui lyhytaikaista kollegaansa.

- Oli hienoa nähdä kuinka aktiivinen, asioista kiinnostuva ja heti valmis heittäytymään olet. Ne ovat kaikki mielestäni isoja rikkauksia tulevaisuutta ajatellen, Tanhua kommentoi.

Vastuunkanto kiinnostaisi nuorta miestä myös jatkossa, sillä hän ilmoitti jo keväällä Satakunnan Kansan haastattelussa tavoitteekseen istua jonakin päivänä Arkadianmäellä kansanedustajana.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mikä Päivä Johtajana?

Suomen Nuorkauppakamarien järjestämän Päivä Johtajana –projektin tarkoituksena on tarjota nuorille tilaisuus seurata johtajan työtä päivän ajan.

Nuoret oppivat, mitä johtaminen on käytännön tasolla. Lisäksi tavoitteena on antaa nuorille näkökulmia omiin ura- ja koulutussuunnitelmiin sekä työelämään, ja kokemuksen myötä tärkeitä verkostoja.

Päivä Johtajana -projektia on järjestetty vuodesta 2013.

Projektin käytännön järjestelyistä vastaavat paikalliset nuorkauppakamarit eri puolilla Suomea.
Tänä vuonna projektin päätoteutusviikko oli viikko 45 eli 6.
-10.11.

Teksti: Ville Kulmala
Kuvat: Jaana Isotalo ja Ville Kulmala