Olkiluodon Vierailukeskuksen suvi on ollut ennätyksellisen vilkas

22.8.2023

Viimeisen vuosikymmenen Olkiluodossa vierailutoimen päällikkönä työskennellyt Mika Tanhuanpää kertoo, että hänen aikanaan pian päättyvä suvi on ollut vilkkaampi kuin koskaan. Myös kävijätilastot kertovat samaa.

- Samanlaisissa luvuissa oltiin viimeksi vuosituhannen vaihteessa. Mutta silloin tänne kyllä houkuteltiin ihmisiä ilmaisilla kyydityksillä ja isoilla kampanjoilla. Nyt tänne löydettiin ilmankin, Tanhuanpää kertoo.


Oikeastaan ainoat mainokset ovat liittyneet niin sanottuihin Kesäkeskiviikkoihin. Niillä on sen verran pitkät perinteet, että edes Tanhuanpää ei muista, koska ne oikein ovat alkaneet. Ilmaisten kesäkeskiviikkopäivien tarkoituksena on mahdollistaa kenen tahansa tutustuminen Olkiluotoon ja sen toimintaan opastetulla kierroksella.

- Kesäkeskiviikkoihin on ilmoittautunut todella mukavasti porukkaa, mutta suurin osa kävijöistä saapuu kuitenkin tänne ja tutustuu joka päivä auki olevaan näyttelyyn itsenäisesti, Tanhuanpää kertoo.

Hän uskoo, että mediahuomio on vaikuttanut asiaan.

- Olkiluoto on ollut erittäin vahvasti tapetilla OL3-laitosyksikön pitkään odotetun käynnistymisen myötä. Aivan varmasti se on vaikuttanut, Tanhuanpää aloittaa.

Toisaalta moni muukin palanen on loksahtanut oikeaan asentoon. Korona-pandemian helpottaminen näkyy, kuten myös sähköntuotannon viime aikoina saama suuri merkitys.

- Kyllähän totuus on se, että hankalasta viimetalvesta johtuen sähköasiat kiinnostavat nyt suomalaisia ehkä enemmän kuin koskaan.

Tämä on näkynyt Tanhuanpään mukaan myös hänelle esitetyissä kysymyksissä.

- Tavallista enemmän kysymykset koskevat nykyään juuri sähkömarkkinoita. Ja tietysti nuo OL3:n käynnistämisen vaiheet kiinnostavat. Myös sen huomaa puheissa, että se kymmeniä vuosia päällä ollut vinoilu on muuttunut tsemppaamiseksi ja jopa kiitokseksi, hän kertoo.

Vierailukeskus on auki joka päivä kello 10-20. Voit lukea lisää vierailumahdollisuuksista:  https://www.tvo.fi/yhtio/tulevierailulle.html


Teksti: Ville Kulmala
Kuva: Tapani Karjanlahti