Maailman vanhin sähköalan media palkitsi OL3:n

2.11.2023

Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitosyksikkö sai loppuvuodesta arvokkaan tunnustuksen. Maailman vanhin sähköalan julkaisu, jopa 140-vuotisen historian omaava POWER, on valinnut OL3:n Vuoden ydinvoimalaitos –palkinnon saajaksi. Itse tunnustuksellakin on pitkät perinteet, sillä parhaita laitoksia lehti on valinnut vuosittain 1980-luvulta alkaen.

POWER-lehden marraskuun lehden kannessa komeili tuttu laitosyksikkö.

POWER-lehti on kunnioittanut sähköntuotannon alan huippusuorittajia vuosittaisilla Top Plant – voimalaitospalkinnoilla jo yli 40 vuotta. Ydinvoimalaitosten lisäksi lehti palkitsee joka vuosi hiili-, kaasu- sekä uusiutuvan energian laitoksia. Päätökset voittajista tekee POWER-lehden toimitus, yleensä heille saapuneiden ehdotusten pohjalta.

Päätoimittaja vakuuttui kuulemastaan

Palkinnonsaajat valitaan usein innovatiivisten suunnitelmien tai insinööritöiden perusteella. Lehden päätoimittaja Aaron Larsonin mukaan monet voittajat ovat myös esitelleet uutta sukupolvea edustavaa teknologiaa tai ympäristönsuojelun hallintaratkaisuja, muiden huippuominaisuuksien lisäksi.

Voittajasta lehteen itse artikkelin kirjoittanut POWERin päätoimittaja Larson tutustui juttua tehdessään TVO:n tarinaan tarkemmin. Hän myös haastatteli artikkelia varten OL3:n projektinjohtajana toiminutta Jouni Silvennoista Teamsin välityksellä.

- Olen itsekin työskennellyt useamman vuoden ydinvoima-alalla ja olin hyvin vaikuttunut kuulemastani. Se tuli selväksi, että TVO on sitoutunut äärimmäisen kunnianhimoiseen laatuun kaikessa tekemisessään. OL3 on ehdottomasti palkintonsa arvoinen, Aaron Larson kertoo.

Palkintoperusteissa OL3:n ansioiksi mainittiin kolme erityistä perustetta.
1) Projektitiimin sitoutuminen ja omistautuminen vaikeuksista huolimatta
2) Laitoksen merkittävyys ilmastonmuutoksen hillitsemisessä sekä Suomen energiaturvallisuuden tukipilarina
3) Laitoksen suunnittelussa jo huomioidut turvallisuusominaisuudet, joilla selviydytään vakavista onnettomuuksista.

Vuoden ydinvoimalaitosyksikkö julkistettiin POWER-lehden marraskuun numerossa. Se ilmestyi eilen eli 1. marraskuuta. Pääset lukemaan Power-lehden OL3-artikkeliin (englanniksi) tästä linkistä.

---------------------------------------------------------------------------
Mikä POWER?

Yhdysvaltalainen POWER-julkaisu voi ylpeillä sillä, että se on maailman vanhin sähkötuotantoa käsittelevä aviisi. Ensimmäinen lehti julkaistiin jo 1882.

Kuukausittain ilmestyvä julkaisu käsittelee sähköntuotantoa sanan laajassa merkityksessä. Alalla tapahtuvien uutisten lisäksi se seuraa myös alaan teknologiaa, parhaita käytäntöjä sekä tuoreimpia trendejä.

Varsinaisella paperilehdellä on 65 000 tilaajaa, mutta monen muun median tapaan tänä päivänä suurin osa lukee sen digiversiota. Viimeisen vuoden aikana, POWERin verkkosivuilla on ollut jopa 1,9 miljoonaa kävijää.

Lehti ilmestyy 12 kertaa vuodessa, joskin verkossa artikkeleita julkaistaan useammin kuin kerran päivässä.


Teksti: Ville Kulmala
Kuva: POWER-lehden kansikuva